Podpora Svizu v boju proti “megavrtcu”. Janković: Pri združitvi bomo vztrajali

Slovenija 06. Feb 202415:32 > 16:30 4 komentarji
Zoran Janković
Zoran Janković (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije izraža polno podporo sindikatu Sviz v boju za ohranitev kakovostnih, samostojnih, javnih vrtcev v Ljubljani, poskus ustanovitve megavrtca pa spremljajo z neodobravanjem, so sporočili. Ljubljanski župan Zoran Janković pa trdi, da bo občina pri združitvi vztrajala, saj je projekt nastajal več let.

V konfederaciji izražajo podporo Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je “začel zbiranje podpisov proti ustanovitvi megavrtca v Ljubljani”. Ob tem mestno oblast pozivajo, naj ne nadaljuje ustanavljanja megavrtca, temveč naj nadgrajuje pogoje za izvajanje kakovostnega vzgojno-izobraževalnega poslanstva, ki ga samostojni vrtci uspešno opravljajo.

Z združitvijo želi občina po njihovih besedah zdajšnjih 23 samostojnih javnih vrtcev na območju Mestne občine Ljubljana (Mol) združiti v konglomerat, ki bi imel več kot 2.600 zaposlenih in več kot 13.000 vključenih otrok. “Tak eksperiment bi bil unikum v Sloveniji – pa tudi mednarodno gledano – česar ne podpirata niti stroka niti obstoječa zakonodaja,” je v sporočilu za javnost zapisala podpredsednica konfederacije Irena Ilešič Čujovič.

“Ob vseh pomislekih strokovne javnosti in trmastem vztrajanju ter hitenju Mola je razumljiva tudi zaskrbljenost staršev, ki so z dosedanjim delom ljubljanskih vrtcev ter njihovo organiziranostjo zadovoljni, saj lahko preko svetov staršev neposredno komunicirajo z vodstvi vrtcev.

Ljubljanski župan Zoran Janković pa je na današnji redni novinarski konferenci napovedal, da bo danes vsem zaposlenim v ljubljanskih vrtcih poslal pismo o združitvi in da bo občina pri združitvi vztrajala, saj je projekt nastajal več let. Pismo naj bi bilo javno objavljeno, ravnatelje oziroma ravnateljice pa je pozval, naj ga objavijo na oglasni deski vsake od enot. “Trdno stojim za predlogom ustanovitve enotnega vrtca, s čimer bodo ravnateljice in ravnatelji imeli več časa za strokovno delo in skrb za sodelavke in sodelavce. Prejšnji teden je 19 od 23 ravnateljev s svojim podpisom dalo glas za načrtovano reorganizacijo, kar kaže, da smo z odkritim pogovorom odpravili marsikatero skrb,” je v pismu zaposlenim v ljubljanskih javnih vrtcih zapisal Janković.

S tem tudi pisno vsakemu zagotavlja večjo varnost zaposlitev, odpuščanj ne bo, saj bodo z novo organizacijo lahko – ob trendu zmanjševanja števila rojstev in posledično vpisanih otrok v vrtce – ohranjali delovna mesta vseh zaposlenih. Kraj izvajanja dela se za sodelavce ne bo spremenil, razen nekatere skupne službe, ravnatelji vrtcev pa ostajajo na lokaciji teh vrtcev.

Po njegovih navedbah bo center vrtcev skupnost solidarnosti, strokovnosti, odgovornosti in navsezadnje poguma, ki so jih vrtci izkazali tudi v času epidemije. Reorganizacija bo po njegovih besedah razbremenila ravnatelje v poslovodnem delu, da se bodo lahko bolj posvetili pedagoškemu strokovnemu delu ter komuniciranju s sodelavci, starši in otroki.

Poudaril je, da je skrb za otroke in vse zaposlene, ki so jim v najbolj občutljivem razvojnem obdobju najbližje, v središču prizadevanj vsa leta njegovega županovanja. “To pismo je poziv, da mi zaupate – ne slepo, ampak na podlagi izkušenj vseh 17 minulih več kot uspešnih skupnih let,” je zapisal Janković, ki je prepričan, da bodo s to spremembo “lahko še bolj prijazni, strokovni in učinkoviti, tako do otrok, staršev in vseh sodelavk in sodelavcev.

Kot je župan napovedal, se bo danes ali v sredo sestal tudi z glavnim tajnikom Sviza Branimirjem Štrukljem, da vidi, česa se v sindikatu bojijo. Peticija sindikata proti načrtovani reorganizaciji ljubljanskih vrtcev je po njegovih besedah njihova pravica, je pa poudaril, da je bil Štrukelj član komisije za pripravo programa združitve.

Vrtec
Foto: PROFIMEDA

Župan Zoran Janković je spet zagotovil, da bodo imeli otroci še boljšo oskrbo, zagotovil je tudi socialno varnost zaposlenih. Nihče tako ne bo ob delovno mesto, prej bi po njegovih besedah lahko prišlo do odpuščanj ob sedanji ureditvi, če posamezen vrtec ne bi imel dovolj otrok. Bodo pa ravnatelji razbremenjeni administrativnih nalog.

Dejal je, da so javno razpravo zaključili. “Vsak je povedal, kar je hotel, zdaj bomo vse to pregledali in pripravili odgovore,” je zatrdil. Dodal je, da v javni razpravi o združitvi ni slišal, kakšna naj bi bila prava velikost vrtca in ali so boljši manjši ali večji vrtci. V Ljubljani imajo enote od 300 do 900 otrok. Ljubljanski sistem vrtcev je po Jankovićevih besedah primerjalno v Evropi med boljšimi.

Si pa župan že nekaj časa želi zakonodajnih sprememb na ravni države. Tako čaka na sestanek s pristojnim ministrstvom glede odprtih vprašanj.

Janković je povedal tudi, da bo od 12. do 15. februarja potekal vpis otrok v ljubljanske osnovne šole.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje