Podražitev domov: Opozicija zahteva, da vlada sredstva poišče v proračunu

Slovenija 23. Nov 202114:27 > 14:28
Starostniki
Žiga Živulović jr./BOBO

Del povišanja plač zaposlenim v domovih za starejše se bo prevalil na pleča uporabnikov domov, opozarja opozicija. Gre za 16 milijonov evrov, pravijo in zahtevajo, da vlada ta sredstva poišče v proračunu. Povprečna oskrbnina, ki znaša 680 evrov, se bo podražila za 5,6 odstotka oziroma 38 evrov.

Sindikalisti in vlada so novembra podpisali dogovor o višjih plačah v zdravstvu in socialnem varstvu, ki bo plače zvišal okoli 35.000 zaposlenim. A del stroška za povišico zaposlenim v domovih za starejše se bo prenesel na uporabnike, opozarjajo opozicijske Levica, LMŠ, SD in SAB.

Za povišanje plač bo iz žepov uporabnikov domov za starejše in njihovih svojcev šlo 16 milijonov evrov, oskrbnine se bodo povišale za 5,6 odstotka, je izračun vlade povzel poslanec Levice Miha Kordiš. Povprečna oskrbnina stane 680 evrov, 5,6 odstotka te cene pa znaša 38 evrov. Oskrbnina v višini 1000 evrov pa se bo povišala za 56 evrov. Med tem so se letos pokojnine uskladile za 2,5 odstotka, je poudaril poslanec SAB Andrej Rajh.

“Ljudje si tega stroška žal ne morejo privoščiti,” je dejal Kordiš. Pokojnine so nizke, stopnja tveganja revščine pa je med najstarejšimi visoka. Pod pragom revščine živi skoraj 100.000 upokojencev, navaja poslanec.

Zvišanje plač zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu opozicijske stranke sicer pozdravljajo. A hkrati dodajajo, da ni prav, da se breme plač prenaša na pleča tistih, ki nimajo.

Miha Kordiš Miha Kordiš
Saša Despot/BOBO
Andrej Rajh Andrej Rajh
Saša Despot/BOBO
Jani Moderndorfer Jani Moderndorfer
Saša Despot/BOBO

Kako se bodo financirale zvišane plače, je Rajh vprašal pristojnega ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. “Zatrdil je, da se bo porazdelilo. Del na proračun, del na zdravstveno blagajno, del na uporabnike. Ta del predstavlja podražitev oskrbnine za 5,6 odstotka,” je povzel odgovor. Soniboj Knežak pa je ministra povprašal, kaj bo storil, da stroška višjih plač ne bodo nosili oskrbovanci. “Vse, kar zvemo, je molk resornega ministra. To je za nas nesprejemljivo,” je povedal. Boji se, da tudi zakon o dolgotrajni oskrbi – ki ga bodo poslanci obravnavali jutri – ne bo imel urejenega financiranja.

Levica, LMŠ, SD in SAB so zato sklicale izredno sejo državnega zbora, na kateri bodo od vlade zahtevale, da sredstva za povišanje plač najde v proračunu. Spomnile so, da so že predlagale dopolnilo proračuna, a tega vlada ni sprejela. “Povozil ga je koalicijski valjar,” je povedal Rajh. Poslanec je opozoril še na pomanjkanje socialnega dialoga.

“Vlada je več kot jasno povedala, da problema dolgotrajne oskrbe ne zna in ne more rešiti,” je povedal poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje