Podražitev študentske prehrane: “Nujno moramo najti rešitev”

Slovenija 05. Jan 202311:04 > 17:45 7 komentarjev
restavracija, mladi par, študentski boni
Foto: PROFIMEDIA

Na Študentski organizaciji univerze (ŠOU) v Ljubljani zahtevajo sestanek predstavnikov študentskih organizacij, ministrstva za delo ter gostincev, na katerem bodo poiskali nujne rešitve zaradi zvišanja doplačil za študentski bon.

Čeprav smo v zadnjem obdobju v Sloveniji priča podražitvam cen prehrane in drugih življenjskih potrebščin, opozarjajo na dejstvo, da je povprečno doplačilo za študentski bon v letu 2022 v Ljubljani znašalo 2,86 evra, z novim letom pa se je zvišalo na 3,42 evra. To predstavlja 20-odstotno rast doplačil. Pri tem se je veliko ponudnikov odločilo za zvišanje doplačila na maksimalno vrednost 5,50 evra, pri čemer trenutno minimalna urna postavka za študentsko delo znaša 5,21 evra neto.

Skladno z zakonom o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom je sicer predvideno, da se s 1. marcem subvencija ponovno dvigne za predvidoma 10 odstotkov, torej za 0,35 evra, kar je letna raven inflacije. Da bi uredili nastalo problematiko in prekomeren dvig cen študentske prehrane, predlagajo, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti omogoči uskladitev dviga subvencije z naslova inflacije pred 1. marcem.

Na ministrstvu so popoldne dejali, da se zavedajo nesorazmerne podražitve pri mnogih ponudnikih subvencionirane študentske prehrane. Redna uskladitev subvencije študentske prehrane bo 1. marca, preučili pa bodo tudi možnosti izredne uskladitve višine subvencije, so obljubili.

Na ŠOU se zavedajo, da zvišanje cene doplačila pomeni poslabšanje socialnega položaja marsikaterega študenta, zato bodo prek Fundacije Študentski tolar izvedli razpis za povrnitev razlike v višini povprečne razlike posameznega koriščenega bona med letoma 2022 in 2023 za socialno ogrožene študente. Poudarjajo, da gre za začasen ukrep, končno rešitev pa pričakujejo na skupnem sestanku. “V pričakovanju čim hitrejšega sestanka z ministrstvom obljubljamo, da bomo storili vse, da se situacija čim prej ustrezno uredi,” so navedli v sporočilu za javnost.

Tudi v Mladi Sloveniji zaskrbljeni spremljajo dogajanje na področju študentske prehrane. Ob tem se sprašujejo, ali študentski boni še dosegajo svoj namen, zaradi katerega so leta 1992 nastali – to je omogočanje dostopa do uravnotežene in zdrave prehrane vsem študentom. Pogled na seznam ponudnikov hitro pokaže drugačno sliko. Mnogo bolj kot sredstvo za omogočanje “uravnotežene in zdrave prehrane” so študentski boni v teh 30 letih postali socialni korektiv, so prepričani v strankarskem podmladku.

Predlagajo razmislek o spremembi sistema študentske prehrane. “Ena izmed možnosti je preusmeritev neporabljenih sredstev, namenjenih subvenciji študentske prehrane, v sklad za dodatne štipendije. Na ta način bi se socialni status študentov ustrezneje urejal, obenem pa jim priznaval večjo mero samostojnosti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Slovenska demokratska mladina (SDM) poziva vlado, naj nemudoma ukrepa in zagotovi, da se bodo cene malic za študente zvišale minimalno, in ne več kot 30 odstotkov, kot je pri večini ponudnikov študentske prehrane videno v tem prvem tednu novega leta, so zapisali v sporočilu za javnost. Obenem poziva pristojne študentske organizacije, zlasti pa Študentsko organizacijo Slovenije (ŠOS), da končno na prvo mesto postavi študente.

ŠOS zato pozivajo, da preneha zavajati in se na povišanje maksimalne cene študentskega obroka odzove v skladu z njenim poslanstvom ter v najkrajši možni meri sanira nastalo situacijo. Skupna vrednost študentskega obroka je marsikje višja od cene malice v restavraciji, so dodali. Spomnili so tudi, da je bilo v času prejšnje vlade subvencionirano hrano možno koristiti tudi med študentskimi poletnimi počitnicami. “Tudi študentje si zaslužijo solidarno prihodnost,” so sklenili v SDM.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje