Podražitve ogrevanja: novi ukrepi možni po sprejemu energetskega zakona

Slovenija 07. Feb 202416:22 2 komentarja
Radiator
Foto: PROFIMEDIA

Novi ukrepi za omilitev cen ogrevanja bodo mogoči po sprejemu novega energetskega zakona, ki ga je vlada poslala v državni zbor. Predlog zakona med drugim sistemsko predvideva možnost začasne kontrole cen energije ter s tem povezane ukrepe, so v odzivu na pozive nekaterih občin k ukrepanju na področju cen daljinskega ogrevanja za STA zapisali na pristojnem ministrstvu.

V občinah Velenje, Šoštanj in Ravne na Koroškem so se v teh dneh obrnili na vladne odločevalce in druge pristojne s pozivi k nujnemu ukrepanju za omilitev draginje na področju daljinskega ogrevanja. V vseh treh občinah je namreč prišlo do nenadnega dviga cene oz. računov za ogrevanje, kar povzroča jezo in nezadovoljstvo med prebivalstvom in v lokalnem gospodarstvu, v Velenju se vrstijo celo protesti.

Med zahtevami so npr. zamejitev cen daljinskega ogrevanja za gospodinjske odjemalce na sprejemljivo in konkurenčno raven ter ponovno uvedbo 9,5-odstotnega DDV za oskrbo s toploto. V občinah si želijo tudi izločitev emisijskih kuponov iz cen toplotne energije (v teh občinah se namreč ogrevajo s fosilnimi gorivi), pozivajo pa še k nizu drugih ukrepov.

Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so za STA v odzivu spomnili, da je država vplive energetske krize v 2022 in 2023 blažila z interventnim zakonom, natančneje zakonom o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, sprejetim decembra 2022. Zakon je med drugim vseboval pravno podlago za regulacijo cen daljinskega ogrevanja v pretekli kurilni sezoni, a se je veljavnost zakona iztekla konec 2023.

Državni zbor v Slvoeniji
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Za primere blaženja energetske draginje v prihodnje je vlada zato sprejela predlog sistemskega zakona, to je novega energetskega zakona, in ga na začetku lanskega decembra poslala v DZ.

Postopek sprejemanja bi se lahko podaljšal za pet mesecev

Zakon bi bil ob normalnem poteku zakonodajnega postopka po ocenah ministrstva sprejet na redni februarski seji, to je na začetku marca. Vendar pa na ministrstvu zdaj glede na dogajanje v DZ menijo, da bo postopek daljši za pet mesecev.

Dvomesečno podaljšanje naj bi prinesla zahteva poslanske skupine SDS za splošno razpravo, tri mesece pa pobuda NSi za posvetovalni referendum. V opoziciji namreč nasprotujejo predlaganim zakonskim določilom za postopno omejitev ogrevanja gospodinjstev s plinom in za začetek omejevanja kurilnih naprav na lesno biomaso v strnjenih naseljih.

“Ukrepe za omilitev cen bo tako mogoče sprejeti šele po uveljavitvi zakona, trenutno je pa zaradi zahtev SDS in NSi ta časovnica nejasna,” so zapisali na ministrstvu.

Opažajo pomanjkanje projektov na terenu

Glede vprašanja obremenitve cen toplote z emisijskimi kuponi pa so na ministrstvu pojasnili, da so za prestrukturiranje daljinskih sistemov na obnovljive vire, s čimer bi se znižale emisije, na voljo sredstva iz načrta za okrevanje in odpornost v višini 11 milijonov evrov, v okviru izvajanja načrta pa bodo dodana še sredstva iz programa REPowerEU za večjo energetsko neodvisnost EU v višini 20 milijonov evrov.

Cene ogrevanja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Višina subvencije znaša 45 odstotkov upravičenih stroškov, javni razpis za sofinanciranje pa je še odprt. Na ministrstvu so navedli, da je razpis prilagojen večjim sistemom daljinskega ogrevanja, kamor poleg ljubljanskega in mariborskega sodi tudi sistem v Velenju in Šoštanju.

A na ministrstvu opažajo pomanjkanje projektov na terenu, kar se odraža v majhnem številu vlog na javni razpis. Komunalna, javna in druga podjetja, ki izvajajo gospodarsko javno službo daljinskega ogrevanja, tako po oceni ministrstva ne posvečajo dovolj aktivnosti preobrazbi daljinskih sistemov v smeri prehoda na obnovljive vire energije.

Na ministrstvu so spomnili še, da bo za prestrukturiranje sistema daljinskega ogrevanja v Velenju in Šoštanju na voljo še 18,45 milijona evrov iz Sklada EU za pravičen prehod. Pogoji sofinanciranja naj bi bili še ugodnejši. A tudi zakonsko podlago za dodelitev teh sredstev prinaša predlog novega energetskega zakona.

Velenjska občina na pomoč občanom pri plačilu ogrevanja

Velenjska občina je napovedala pomoč občanom pri plačilu ogrevanja. Tiste, ki pomoč potrebujejo, je pozvala, naj se obrnejo na info točko. Poleg energijsko toplotnega dodatka in enkratne izredne denarne pomoči so oblikovali odbor za pomoč občanom, ki bo vloge obravnaval individualno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje