Pogajanja o zdravstvenem plačnem stebru znova neuspešna

Slovenija 12. Apr 202317:30 0 komentarjev
zdravstvo
Denis Sadiković/N1

Nova pogajanja o oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra med vlado in sindikati zdravstva in socialnega varstva znova niso bila uspešna. Delni predlog, ki ga je predstavila vlada, so pri sindikatu ocenili kot nepopoln, predsednica sindikata Irena Ilešič Čujovič pa je ob tem izrazila zaskrbljenost.

Pogajanja vlade ter sindikatov zdravstva in socialnega varstva niso prinesla koraka naprej pri oblikovanju zdravstvenega plačnega stebra. Vladna stran je predstavila svoj predlog oblikovanja stebra, ki je po ocenah sindikatov nepopoln. Med tem je delovna skupina začela z obravnavo predloga zakona o skupnih temeljih plačnega sistema.

Po oceni predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irene Ilešič Čujovič bistvenega premika danes niso naredili. “Resno me skrbi usoda gradnje našega stebra, čeprav še vedno poskušam biti optimistična,” je dejala za STA.

Vladna stran je danes predstavila delni predlog, kako si predstavlja oblikovanje stebra, med drugim je v njem tudi poskus združevanja delovnih mest, ki pa je po besedah Ilešič Čujovičeve nepopoln. Danes so se tako dogovorili, da vlada do naslednjič – ponovno bodo za skupno mizo sedli prihodnjo sredo – pripravi celovit predlog, saj da se stebra sicer ne da postavljati. Prav tako so se dogovorili, da pogajanja nadaljujejo v manjših delovnih skupinah, ko “postavijo osnovne gabarite stebra”.

Irena Ilešič Čujovič
Žiga Živulović/BOBO

Steber bi sicer obsegal nabor delovnih mest in njihovo vrednotenje, torej “kdo bo delal in koliko bo za to plačan”. Vrednotenje oz. pogajanja o tarifnih razredih bodo sicer verjetno zadnji korak. Prvi je odprava obstoječih plačnih nesorazmerij.

Vzporedno s tem, kot je spomnila Ilešič Čujovič, potekajo srečanja delovne skupine o predlogu zakona o skupnih temeljih plačnega sistema na ministrstvu za javno upravo. “Ti dve zgodbi sta neločljivo povezani. Tudi če želimo hiteti z gradnjo stebra, s spreminjanjem kolektivne pogodbe, ne moremo prehitevati zgodbe zakona, ki je osnova, da mi reformiramo plačni sistem,” je dejala.

Sanja Ajanović Hovnik
Žiga Živulović/BOBO

Predlog zakona je sicer začela prečesavati delovna skupina, je poročal Radio Slovenija. Ob tem na vladni strani ni poenotenega predloga, kako plačna nesorazmerja odpraviti. Kot je za radio dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, v zadnjih tednih opažajo, da vsi pogledujejo, kaj in kako se bodo dogovorili v okviru zdravstvenega stebra.

“Morda bomo pri reševanju teh vprašanj počakali na dogovor v zdravstvu in socialnem varstvu, ko bo jasno, čemu so se uslužbenci zdravstva in socialnega varstva morali odpovedati, da bi pridobili višje plače in bomo potem lažje nadaljevali pogajanja za odpravo nesorazmerij v ostalem delu javnega sektorja,” je dodala ministrica.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!