Pogajanja s sindikati zdravstva in socialnega varstva tik pred zaključkom

Slovenija 23. Nov 202214:10 0 komentarjev
Bešič Loredan
Borut Živulovič./Bobo

Reprezentativni sindikati zdravstva in socialnega varstva ter vladna stran so dopoldne nadaljevali pogajanja o plačah. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič sta s potekom zadovoljna in pričakujeta, da bi se lahko pogajanja zaključila prihodnjo sredo.

Pogajanja gredo, tako minister Danijel Bešič Loredan, v pravo smer in niso več na mrtvi točki. Ocenjuje, da sta strani blizu pozitivne rešitve v dobro vseh. “Moram priznati, da so bila pogajanja danes konstruktivna, prihodnji teden pričakujemo zaključek pogajanj,” je dodal.

Tudi Irena Ilešič Čujevič je poudarila, da so današnja pogajanja prinesla pomemben premik v pozitivno smer in tudi sama ocenila, da se bliža zaključek in s tem podpis dogovora o odpravi plačnih nesorazmerij, ki so nastala v dogovoru s prejšnjo vlado novembra 2021.

Nekatere stvar morata strani po besedah Bešiča Loredana še uskladiti. Usklajevanja bodo potekala v manjši skupini, na vladi pa morajo izračunati še nekatere finančne učinke, kar bodo storili v naslednjih dneh.

Minister je potrdil, da je vladna stran reprezentativnim sindikatom zdravstva in socialnega varstva poslala predlog odprave plačnih nesorazmerij za skupine E2, E4, F1 in F2.

Hkrati pa, tako Ilešič Čujovič, vlada kljub jasni argumentaciji ni želela pristati na odpravo nesorazmerij v plačni skupini J, vsaj ne v taki meri, ki bi omogočila boljše vrednotenje delovnih mest v plačni skupini J. “To je naša bolečina,” je poudarila. Sta se pa strani po njenih besedah po dveh mesecih končno dotaknili tudi nekaterih vsebinskih vprašanj.

Gre sicer za nadaljevanje pogajanj po novembra lani sklenjenem sporazumu, s katerim se je delu zaposlenih v zdravstveni negi in socialnem varstvu dvignila plača. Ministrstvo, ki ga je takrat še pod drugo vlado vodil nekdanji minister Janez Poklukar, in sindikati pa so se v sporazumu še dogovorili, da pogajanja o skupinah, ki jih niso naslovili takrat, nadaljujejo letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!