Pogajanja v gostinstvu in turizmu: minuli teden vendarle nekaj optimizma

Natakar
Profimedia

Predstavniki delavcev in delodajalcev v gostinstvu in turizmu so ta teden nadaljevali pogajanja za novo kolektivno pogodbo, saj se trenutna izteče konec leta. Kot so pojasnili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije (SGIT), kjer so oktobra zagrozili s stavko, so za njimi prvi konkretni pogovori, kar jim vliva nekaj optimizma.

Pogajanja sindikata s sekcijo za gostinstvo in turizem pri Združenju delodajalcev Slovenije ter s Turistično gostinsko zbornico Slovenije o dvigu plač in kolektivni pogodbi dejavnosti so stekla že marca, generalna sekretarka SGIT Breda Črnčec pa je sredi oktobra glasno opozorila na neodzivnost delodajalske strani.

Pogajanja namreč v več mesecih niso prinesla nobenega napredka, saj delodajalci niso odgovorili na sindikalni predlog, to je zvišanje I. tarifnega razreda na raven minimalne plače ter zvišanje povračila stroškov prevoza na delo in prehrane skladno z veljavno uredbo. Najnižja osnova bruto plača v panogi je namreč 529 evrov bruto in s tem daleč pod minimalno plačo, ki je letos pri 1074,43 evra bruto. Po besedah sindikalistke Črnčec je treba nujno popraviti tudi porušena razmerja, saj minimalna plača sega že skoraj v VII. tarifni razred. Najnižja osnovna bruto plača v tem razredu namreč po kolektivni pogodbi dejavnosti znaša 1101,16 evra bruto.

Potem ko so v SGIT oktobra zaradi nastalih razmer zagrozili s stavko, sta se oba socialna partnerja na sestanku pri gospodarskem ministru Matjažu Hanu konec minulega meseca dogovorila za nadaljevanje pogajanj, delodajalci pa so novembra vendarle pripravili svoj predlog.

Delodajalci opozarjajo na bremena za podjetja

Na delodajalski strani so nedavno sicer opozorili pred prevelikimi bremeni za podjetja v panogi. “Vedeti je treba, da se podjetja v turizmu kljub postopnemu povečevanju prihodkov srečujejo s še višjimi stroški – energentov, živil in plač. Poleg tega ni znan znesek bodoče minimalne plače, ki bo predstavljal veliko dodatno obveznost za delodajalce. Minimalna plača se bo v naslednjem obdobju povišala, ocenjujemo, da bo na ta način skupni dvig minimalne plače v zadnjih petih letih znašal 35 odstotkov,” je podčrtal direktor Turistično gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo. Pojasnil je še, da so plačni sistemi v podjetjih zelo različni in ponekod že minimalni dvigi lahko povzročijo zelo veliko povečanje stroškov. Upoštevati je treba še, da razvoj vojne v Ukrajini z vsemi negativnimi posledicami ni znan, je menil.

Ta teden se je torej odvil nov krog pogajanj, Črnčec pa je navedla, da se jih je prvič udeležil tudi predsednik turistično gostinske zbornice Andrej Prebil. “Posledično so potekala bistveno drugače kot sicer,” je poudarila. Pogovori so bili prvič “konkretni in konstruktivni”, je ocenila. Obe strani sta tako optimistični, da jim bo uspelo najti skupno pot. Pogajanja naj bi se nadaljevala že naslednji teden, saj se s kolektivno pogodbo mudi. Tudi ko bo besedilo usklajeno, ga bodo morali namreč potrditi še organi sindikatov in zbornic, objavljeno bo moralo biti tudi v uradnem listu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.