Pogajanja zaposlenih trgovini, sindikat ne izključuje stavke

Gospodarstvo 23. Nov 202317:09 4 komentarji
trgovina voziček
Žiga Živulović jr./Bobo

Konec leta se izteče kolektivna pogodba delavcev v trgovini. Po besedah sindikata so pogovori mrtva točka na papirju, delodajalci pa da imajo nerazumljive želje. Če se stranem ne bo uspelo dogovoriti, sindikat ne izključuje možnosti stavke.

S koncem leta se izteče kolektivna pogodba dejavnosti trgovine, Sindikat delavcev trgovine Slovenije pa se z delodajalci pospešeno pogaja o novi.

Po besedah generalnega sekretarja sindikata Ladija Rožiča se pogovori “ne premaknejo”, delodajalci pa da imajo nerazumljive želje. Če se stranema ne bo uspelo dogovoriti, sindikat ne izključuje stavke.

“Nekaj časa se že pogajamo, a ne pridemo do nobenih pametnih rešitev,” je pojasnil Rožič. Z delodajalci se bodo za pogajalsko mizo usedli še v sredo, nadaljnje aktivnosti sindikata pa bodo odvisne od izkupička tega pogovora. Tudi stavka ni izključena.

Kot je pojasnil Rožič, se trenutno pogajajo o lokaciji opravljanja dela. “Želimo si, da je kraj dela za delavca točno določen, ne da je to cela Slovenija,” je bil jasen in dodal, da se delavci v oddaljene kraje vozijo na lastne stroške in za minimalno plačo.

V sindikatu nasprotujejo želji trgovcev, da bi z zakonskimi spremembami omogočili 16 nedelj, ko bi bile lahko trgovine odprte. Takšno rešitev so denimo sprejeli na Hrvaškem.

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah je medtem ocenila, da pogajanja, ki so se sicer začela avgusta, tečejo zgledno. Računa, da jih bodo uspešno zaključili kot vedno doslej. Kot je še pojasnila, se kolektivna pogodba v panogi res izteče konec leta, a se bo uporabljala še skozi celotno naslednje leto.

Radio Slovenija je sicer danes poročal, da pogajanja z vodstvom nadaljuje tudi sindikat trgovske verige Tuš, in sicer o višjih plačah in božičnicah ter izboljšanju delovnih razmer.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje