Trgovanje s pijačo Prime: v Srbiji otroci pijačo prodajajo kar po požirkih

Svet 23. Nov 202314:12 6 komentarjev
Pijača Prime
PROFIMEDIA

Kot kaže, Prime mrzlica ne pojenja. V Srbiji naj bi si otroci in mladostniki pijačo kar po požirkih prodajali na šolskih dvoriščih. Energijska pijača je prepovedana v vse več državah, tudi Sloveniji, trgovske police pa so še vedno polne hidracijske različice.

Oktobra je evforija zaradi energijske pijače Prime, ki sta jo zasnovala YouTube zvezdnika, zajela Slovenijo. Trgovci so jo sprva oglaševali predvsem na TikToku, kjer se najstniška ciljna skupina pogosto zadržuje.

Na podlagi prijav je inšpekcija uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izvedla nadzor in ugotovila, da je sporna predvsem energijska različica pijače Prime, ki vsebuje sestavino L-teanin. Ta sestavina v brezalkoholnih pijačah v Evropski uniji ni dovoljena. Izdelek so morali tako trgovci umakniti iz prodaje.

Podobno sosledje dogodkov omejevanja nevarne energijske pijače je bilo opaziti tudi v nekaterih preostalih državah.

V Srbiji otroci trgujejo s pijačo

To pa ni zaustavilo ne otrok, ki jih je trendovska pijača prevzela, ne prodajalcev. Na srbskem portalu srpska.info poročajo, da se je prodaja nevarnega izdelka s trgovskih polic pomaknila na nekatere tamkajšnje bencinske črpalke in spletne platforme, na primer Olx, kjer lahko posamezniki prodajajo marsikaj. Tam danes najdemo več povpraševanj tako po sporni kofeinski različici kot hidracijskem napitku Prime. Cena se na platformi giblje med 10 in 35 evri.

Srbski mediji poročajo, da nekateri za pollitrsko stekleničko odštejejo tudi do 1.000 dinarjev oziroma dobrih 8 evrov in pol, nato pa jo po požirkih prodajajo med vrstniki, ki si nakup te pijače težje privoščijo. Podobno opisujejo tudi uporabniki na družbenem omrežju X. Eden izmed njih zgroženo pripoveduje, kako otroci pijačo najprej za približno 8 evrov kupijo na prodajnem mestu, nato pa v šoli za nekaj manj kot evro prodajajo požirke ali zgolj vonj te pijače bolj revnim otrokom. Ni sicer jasno, ali gre za kofeinsko ali hidracijsko različico te pijače.

Pa v Sloveniji?

Hidracijska različica Prime je še vedno dostopna na trgovskih policah, medtem ko so morali kofeinsko umakniti. Se je pa zbirka prepovedanih energijskih pločevink že pred tedni, ko ta še ni bila prepovedana, znašla na priljubljeni slovenski platformi Bolha.com.

energijska pijača
Foto: Posnetek zaslona/spletni oglasnik Bolha.com

Danes izdelka na tej platformi ni več mogoče zaslediti, še vedno pa je aktiven oglas za prepovedano različico na Facebookovem Marketplacu.

prime na FB Marketplacu
Foto: posnetek zaslona/Facebook Marketplace

Čeprav so kofeinsko različico prepovedali, je pijača Prime tudi med slovenskimi mladostniki še vedno priljubljena. Po pripovedovanju naše bralke si otroci na igriščih med sabo delijo požirke te pijače in preizkušajo različne okuse, ki so na voljo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje