V več krajih po Sloveniji opazili severni sij

Magazin 05. Nov 202318:59 > 21:39 0 komentarjev
Severni sij nad Slovenijo
Severni sij nad Slovenijo (Foto: Neurje.si/FACEBOOK)

Če ste se v nedeljo v zgodnjih večernih urah ozrli v nebo in je bilo nad vami jasno, obstaja velika verjetnost, da ste ujeli čudovite barve severnega sija. O tem osupljivem prizoru so poročali iz okolice Trebnjega, Bleda, Šentjurja pri Celju, Ljutomera ...

Iz nekaterih delov Slovenije so v nedeljo zvečer poročali o čudovitem in barvitem severnem siju oziroma aurori borealis.

Geolog in raziskovalec na Geološkem zavodu Slovenije ter ljubiteljski astronom Jure Atanackov je na družbenem omrežju X ob roza-modrih fotografijah iz okolice Trebnjega zapisal, da gre za “najboljši severni sij v 20 letih.”

Uporabniki tega omrežja so poročali, da so čudovit severni sij – tudi v bolj rdečih odtenkih – videli še vsaj na Bledu, v Šentjurju pri Celju, Ljutomeru in okolici Ljubljane.

Astrofizik in direktor zavoda Cosmolab, ki se ukvarja s popularizacijo astronomije ter astrofizike, Andrej Guštin – ki je za N1 že v soboto napovedal, da bi severni sij utegnili videti tudi v naših krajih – je dejal, da bo sij v prvem delu noči viden tam, kjer bo jasno nebo. Težko je sicer napovedati, kje natančneje bo viden in koliko časa.

“Če je jasno, naj ljudje pogledajo v nebo proti severu,” je svetoval.

Severni sij iz Krčevine pri Vurbergu Severni sij iz Krčevine pri Vurbergu
Severni sij iz Krčevine pri Vurbergu (Foto: Zdenka Bratec)
Severni sij iz Krčevine pri Vurbergu Severni sij iz Krčevine pri Vurbergu
Severni sij iz Krčevine pri Vurbergu (Foto: Zdenka Bratec)

Kdaj nastane severni sij?

Severni sij oziroma aurora borealis nastane, ko delci ob sončevih izbruhih poletijo proti Zemlji s hitrostjo do 72 milijonov kilometrov na uro. V trenutku, ko trčijo v zemljino atmosfero, jih vidimo kot izjemen barvit pojav. Barve so sicer odvisne od elementov, ki so prisotni v atmosferi – za rdečo denimo poskrbi dušik, za zeleno pa kisik.

Kot smo poročali, so astronomi v petek zaznali močan sončev izbruh, oblak naelektrenih delcev pa je potoval proti Zemlji.

Primerne lokacije za opazovanje severnega sija so neosvetljeni oziroma temni kraji, predvsem pa mora biti nebo nad vami jasno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!