V Piranu morje spet zalivalo lokale, razdejana tudi hrvaška obala (FOTO)

Slovenija 05. Nov 202314:18 > 15:48 5 komentarjev
Foto: Borut Živulović/BOBO

Nočno neurje je na piransko promenado znova nametalo skalnat valobran. Valobran je razdejalo že petkovo neurje, v soboto so ga gasilci in pripadniki civilne zaščite postavili nazaj, danes pa je cesta ponovno neprevozna. V Piranu sta se zaradi poplavljanja morja sicer ponoči oglasili dve sireni, znova je zalilo vse gostinske lokale na rivi. Morje in vetrovi so divjali tudi pri naših južnih sosedih, več obalnih mest je pod vodo.

Cesta ob promenadi je trenutno neprevozna, saj so na njej še vedno velike skale, je za STA dejal Peter Ventin iz Gasilske brigade Koper. “Noč je bila spet kar aktivna, danes je poplavljalo tudi dele, ki jih zadnjič ni. Pač drugače obrne veter in nanosi morje na drug konec,” je dejal.

Tudi danes je morje zalivalo gostinske lokale v Piranu; poplavljeni so vsi, ki so v prvi vrsti ob morju. “En gostinec je celo rekel, da toliko, kot mu je danes poškodovalo, mu v preteklih dneh ni,” je dejal Ventin.

Zalilo je tudi en lokal na Tartinijevem trgu, ki ga v preteklih dneh ni. Gasilci so namreč v odtočni jašek, kjer se deževnica zliva v morje, vstavili zamašek, da se morje ne bi razlilo po trgu.

A se je na trgu nabralo toliko meteorne vode, da je poplavila ta, je pojasnil. Da ne bi prišlo še do večje škode, so vodo s trga prečrpavali z osmimi črpalkami.

Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Razdejanje v Piranu po nevihti Razdejanje v Piranu po nevihti
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO
Foto: Borut Živulović/BOBO

Občina in civilna zaščita sta priskrbeli pesek, v soboto okrog 200 vreč, s katerimi so si ljudje lahko zavarovali domove. “Nekateri prebivalci so se res dobro zavarovali, nekateri pa si pred svoja vrata niso postavili čisto nič,” je dejal Ventin. Pozivov za črpanje vode iz stanovanj sicer gasilci niso prejeli, odtekla je sama.

V Piranu so nekaj pred pol drugo uro zjutraj zaradi povišanega plimovanja morja sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom opozorila na nevarnost. Morje je namreč začelo poplavljati nižje dele obale. Sireno so v Piranu znova sprožili ob 6. uri zjutraj. Ker je od prve sirene minilo že toliko časa, so želeli ljudi opozoriti, naj pogledajo na ulico, do kam sega voda in se po potrebi zaščitijo, je pojasnil Ventin.

Že v petek dopoldne je namreč v Piranu zapihal močan veter, zaradi katerega so nastali visoki valovi, ki so uničili obalo. Ogromne skale valobrana je nametalo na cesto, zaradi česar ta dolgo ni bila prevozna, saj se zaradi razmer do nje ni dalo dostopati niti z delovnimi stroji.

Morje in vetrovi divjali tudi pri južnih sosedih

Hrvaški hidrometeorološki zavod je zato za danes za območje ob Jadranskem morju izdal oranžno opozorilo zaradi močnega, tudi orkanskega juga in obilnega deževja, ki bi lahko povzročilo hudourniške poplave v mestih.

Kombinacija plime in močnega juga je poplavila obale v številnih dalmatinskih mestih. V Splitu je morje poplavilo obalo in Matejuško, ta je nedostopna že od 5. ure zjutraj, poroča N1 Zagreb. Plimski val je nosil avtomobile po mestu. Tu so tudi zabeležili danes najmočnejše sunke vetra, ki je pihal s hitrostjo sto kilometrov na uro. Vremenoslovci opozarjajo, da bi lahko dosegli hitrost 120 kilometrov na uro.

V Šibeniku je prav tako poplavljena obala, valovi so nanjo naplavili čolne in barke, v naselju Brodarica pa veliko kamenja, ki je zaprlo cesto in ustavilo promet.

V Zadru so ceste ob obali popolnoma poplavljene. Morje je na obalo odvrglo kamenje, tako da so klopi na sprehajališču prekrite s kamenjem. Na Reki so poplavljene nekatere ulice, predvsem v središču mesta, pa tudi lokali okoli mestne tržnice, poroča Index.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje