Poklicni gasilci bodo stavkali od srede do petka

gasilci
(Fotografija je simbolična). Žiga Živulovič jr./BOBO

Poklicni gasilci bodo zaradi neuspešnih pogajanj z vlado stavkali. Stavko bodo začeli v sredo zjutraj in jo končali v petek zjutraj. V tem času bodo opravljali naloge, s katerimi varujejo življenja in premoženje. Med zahtevami gasilci izpostavljajo uveljavitev pravice do položajnega dodatka, želijo pa urediti tudi normativni del kolektivne pogodbe.

Poklicni gasilci jutri začenjajo dvodnevno opozorilno stavko, ki bo potekala od srede od 6. ure zjutraj do petka do 7. ure zjutraj. V tem intervalu bodo zajeli vse izmene. Med stavko bodo izvajali naloge varovanja, s katerimi varujejo življenja in premoženje. Stavka po besedah predsednika sindikata poklicnih gasilcev Antona Drenika ni uperjena proti ljudem, ampak proti ministrstvu za obrambo in vladi. Delo bo potekalo tako, kot poteka delo ob nedeljah, je napovedal Drenik. Stavki so se pridružile vse enote poklicnih gasilcev, ki delujejo kot javni zavodi.

Stavko so poklicni gasilci napovedali konec maja, dan, preden so se začela pogajanja z vladno stranjo. Tako so želeli dati odgovornim možnost, da se v nekaj več kot mesecu dni dogovorijo. Vendar pa gasilci menijo, da pogajanja niso dala rezultatov. Vlada je storila korak nazaj in ruši dogovor, ki ga je sindikalna stran uskladila s prejšnjo vlado v letu 2019, so ocenili.

Kot je poudaril generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc, si gasilci želijo predvsem sklenitev normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva.

Med neuresničenimi zahtevami gasilci izpostavljajo položajni dodatek

Med zahtevami gasilci izpostavljajo uveljavitev pravice do položajnega dodatka. 2019 so se z vladno stranjo dogovorili, da pripravijo aneks h kolektivni pogodbi in v njem določijo nazive delovnih mest, pravi Drenik. Sindikalna stran se je uskladila in pripravila ta seznam. A je vladna stran danes po Drenikovih besedah na stališču, da ta dodatke zaposlenim na položaju vodji ne pripada.

V kolektivni pogodbi želijo poklicni gasilci urediti tudi število ur, ki jih gasilci opravijo v stalni pripravljenosti. Količina teh ur namreč trenutno ni omejena, nekateri gasilci po Švarčevih navedbah so doma v stalni pripravljenosti tudi več kot 100 ur. Število ur so želeli omejiti na 48 ur na mesec, razen če bi gasilec želel biti v stalni pripravljenosti dlje. Zaščititi pa so želeli tudi odpoved že obstoječih kolektivnih pogodb znotraj panoge.

Urediti pa želijo še odsotnost ob praznikih, ki so dela prosti dnevi. Ko na primer v posamezni enoti presodijo, da določenega gasilca na praznik ne potrebujejo, mora namreč za ta dan porabiti dan letnega dopusta, je dejal Švarc. To je tudi razlika med zaposlenimi znotraj enote, saj to določilo ne velja za npr. čistilko ali tajnico, je navedel Švarc.

Po oceni sindikalistov ostaja odprto vprašanje tudi predčasno upokojevanje gasilcev. V sindikatu namreč opozarjajo, da morajo gasilci ob predčasni poklicni upokojitvi plačevati prispevek za pokojninsko zavarovanje, dokler ne izpolni pogojev za starostno upokojitev. V kolektivni pogodbi so želeli plačilo tega prenesti na delodajalca.

Pričakujejo, da se bodo pogajanja po opozorilni stavki nadaljevala

A so na vladni strani njihove predloge zavrnili. Švarc je dejal, da je vladna pogajalska skupina iz njihovega predloga besedila normativnega dela kolektivne pogodbe izbrisali 30 od 60 členov.

Poudaril je, da se vladna stran na pogajanjih sklicuje na skrajno omejena pooblastila. Zato pogajanja ne dopuščajo najmanjših možnosti za oblikovanje vsebine kolektivne pogodbe. Švarc je pozval, naj jim podelijo polni mandat oziroma naj se pogajanj udeleži nekdo, ki ima pooblastila za to; če to nista državni sekretar ali minister, se “nimajo težav usesti tudi s predsednikom vlade”.

Poklicni gasilci pričakujejo, da se bodo pogajanja po opozorilni stavki nadaljevala. Če to ne bo uspešno, napovedujejo stopnjevanje stavkovnih aktivnosti.

Ministrstvo za obrambo: Stavkovne zahteve so praktično v celoti izpolnjene

Na obrambnem ministrstvu odločitev poklicnih gasilcev obžalujejo. “Stavka ni utemeljena, saj pogajanja še potekajo. Rešitve moramo poiskati za pogajalsko mizo,” so sporočili na družbenem omrežju Twitter. Dodali so, da so stavkovne zahteve praktično v celoti izpolnjene.

Zapisali so, da je bil sporazum za izplačilo položajnega dodatka za vodenje manjših skupin v poklicnem gasilstvu dosežen, s tem pa odpravljajo neenako obravnavo med primerljivimi skupinami.

Ponovili so tudi ključne prioritete, ki so jih predstavili minuli teden. Gre za noveliranje zakona o gasilstvu, uvedbo enotnih gasilskih zavarovanj in vzpostavitev karierne poti za poklicne gasilce. Po besedah državnega sekretarja Janez Žakelj so se dogovorili, da bo dodatek izplačan tudi tistim, ki vodijo manjše skupine z od tremi do petimi osebami. “Ne moremo pristati na zahtevo sindikata, da se plačuje vodenje tistim zaposlenim, ki so razvrščeni v plačni razred vodji,” je dejal.

Minuli teden so sicer na ministrstvu predstavili načrte za ureditev pogojev za vodenje gasilskih enot, pristojnosti za usposabljanje gasilcev ter uredili karierno pot poklicnih gasilcev ter tistih, ki vodijo delo v poklicnih gasilskih enotah. Vzporedno pa bi nadaljevali še pripravo pravil gasilske službe za poklicne gasilce, s katero bo zanje urejena karierna pot. Z združenjem poklicnih gasilcev usklajujejo nova poimenovanja in sistemizacijo delovnih mest. Jeseni pa uvajajo novo dodatno trinivojsko usposabljanje za operativne vodje.

Žakelj je pojasnil, da so na treh sestankih odprli temo normativnega dela kolektivne pogodbe, po njegovi oceni pa so pregledali približno petino členov. Sindikaliste je pozval k nadaljevanju pogajanj za pogajalsko mizo.

Državni sekretar je poudaril, da ima njihova skupina mandat za rešitev stavkovnih zavez. Vprašanja upokojevanja pa med temi vprašanji ni. Dodaja, da so tri izmed njih že izpolnjene. A so na sindikalni strani izpostavili, da so bile te tri stavkovne zaveze izpolnjene že leta 2018, kmalu po sprejetju sporazuma.