Pred vrati je 1. maj in vprašanje: prinaša sonce ali dež?

Slovenija 28. Apr 202405:45 0 komentarjev
Vreme: Sonce in meglice na avtocesti
Foto: Bobo

Ta praznični vikend bomo lahko uživali v soncu in temperaturah nad 20 stopinj Celzija, prijetno vreme pa bo vztrajalo vse do torka. Na praznik dela se bo pooblačilo, možne bodo krajevne plohe ali nevihte. Podoben preobrat se bo zgodil tudi na Hrvaškem, kjer dopustuje veliko Slovencev.

Ta konec tedna se lahko po daljšem obdobju hladnega, praktično zimskega vremena, spet veselimo višjih temperatur in sonca. Sončno je predvsem na vzhodu države, drugod je zmerno do pretežno oblačno. Na zahodu lahko krajevno pade tudi nekaj dežja. Temperature bodo prijetno aprilske, tam med 13 in 20 stopinj Celzija.

Nedelja bo precej jasna, oblačnost pa bo vztrajala le v zahodnih krajih. Zjutraj bo od 2 do 9, na Notranjskem pa okoli 0 stopinj Celzija. Čez dan se bodo temperature povzpele čez 20, v jugovzhodni Sloveniji je lahko tudi tam do 25 stopinj Celzija.

Do torka kaže na suho in sončno vreme, temperature se bodo čez dan gibale med 20 in 25 stopinj Celzija. Ravno za prvomajske praznike pa bo k nam začel dotekati razmeroma topel in občasno bolj vlažen zrak. Tako lahko 1. maja pričakujemo pooblačitev. Zelo verjetno bo na zahodu nekaj dežja šele popoldne ali celo v noči na četrtek, ki je prav tako dela prost dan.

Od četrtka naprej bo vreme spremenljivo, pojavljale se bodo krajevne plohe. Padavine bodo v drugi polovici tedna pogostejše. Jutranje temperature bodo večinoma okoli 10, popoldanske pa okoli 20 °C, še napovedujejo na agenciji za okolje.

Temperatura morja je dosegla 15 stopinj Celzija, tako da si bodo prvomajski skok v morje privoščili samo najbolj drzni.

Cvetni prah v zraku

Prehod fronte in hladno vreme je močno znižalo obremenitev zraka s cvetnim prahom in zaključilo sezoni breze in gabra. Povišanje pričakujemo ob ponovni otoplitvi, možne krajevne padavine bodo občasno zniževale obremenjenost zraka.

V nižinah smo že beležili visoko obremenitev s cvetnim prahom trav, po ohladitvi so trenutno obremenitve nizke in se bodo s toplejšim vremenom povečevale.

deček z alergijo
Foto: PROFIMEDIA

Sezoni hrasta in bukve sta v drugi polovici in podaljšujeta sezono breze s sorodnimi alergeni, sezono velikega jesena nadaljuje mali jesen z alergeni sorodnimi oljki. V zraku bo še cvetni prah kislice, trpotca, platane, oljne ogrščice in divjega kostanja. Smreke in bori bodo sproščali cvetni prah, sediment zrn pobarva okolico rumeno.

V Primorju poteka druga polovica sezone malega jesena in hrasta, pričakujemo srednje visoke do lokalno visoke obremenitve. Nadaljuje se sezona trav. V zraku bo cvetni prah kislice, trpotca, bukve, gabra, bora in krišine.

S spletnim semaforjem obremenjenosti zraka s cvetnim prahom lahko zmanjšate ali celo preprečite njegove simptome.

Plohe za 1. maj tudi na Hrvaškem

Veliko Slovencev se bo za praznike seveda podalo čez mejo. Danes je v krajih vzhodno od nas dokaj sončno, drugod pa je več spremenljive oblačnosti. Predvsem v sosednjih krajih Italije ter v zahodni Hrvaški bodo nastajale krajevne plohe, sprva tudi kakšna nevihta. V nedeljo bo sončno in toplo.

Na Hrvaškem lahko tudi v prvi polovici prihodnjega tedna pričakujemo sončno in toplo vreme. Najvišje dnevne temperature bodo od nedelje do torka okoli 25 stopinj Celzija, ponekod bo še topleje.

Tudi pri naših sosedih pa bo vreme od sredine prihodnjega tedna bolj nestabilno in spremenljivo, temperature bodo rahlo padle. Na praznik dela so možne plohe, a hladno ne bo, napoveduje meteorolog Dnevnika Nove TV.

Temperatura morja je tudi v večjem delu Hrvaške 15 °C, v Šibeniku, na Hvaru in v Dubrovniku pa je dosegla 16 stopinj Celzija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!