Poklukar napovedal obravnavo zakona o dolgotrajni oskrbi

Slovenija 15. Okt 202117:33 0 komentarjev
Janez Poklukar
Žiga Živulovič jr./BOBO

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal, da se bo "te dni" začela parlamentarna obravnava zakona o dolgotrajni oskrbi.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes napovedal, da bodo poslanci “v teh dneh” začeli obravnavati zakon o dolgotrajni oskrbi.

Izhodišče zakonskega predloga bo po njegovih besedah, ki jih je povzel RTV Slovenija, možnost za samostojnost za vse, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo.

Zakon bo urejal področje dolgožive družbe, pa tudi področje prebivalcev, ki so starejši od 18 let, so popolnoma odvisni od pomoči drugih in zanje v tem trenutku formalnopravno ni poskrbljeno, še poroča medij. Upoštevali naj bi načelo, da bi tisti, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, čim dlje ostajali v domačem, lokalnem okolju.

Zakon po navedbah Poklukarja omogoča institucionalno varstvo, oskrba na domu, oskrbovalec družinskega člana in prejemek za dolgotrajno oskrbo. Institucionalno varstvo predvideva tri različne oblike glede na stopnjo potrebne pomoči, dobili naj bi tudi negovalne bolnišnice, še poroča RTV Slovenija.

Po poročanju RTV Slovenija, bodo tisti, ki danes plačujejo dolgotrajno oskrbo, z zakonom tega razbremenjeni, prav tako dolgotrajne oskrbe več ne bodo financirale občine.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!