Poklukar: omikron ni le grožnja, ampak praktično nov val

Koronavirus 15. Dec 202113:30 > 20:06 3 komentarji
Janez Poklukar in Krunoslav Pavlović
Denis Sadiković/N1

Od nedelje, 19. decembra, do četrtka, 23. decembra, bodo v cepilnih centrih po Sloveniji dnevi cepljenja. Od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer se bo možno cepiti brez naročanja, v vsaki regiji pa bo tudi en center, kjer bodo cepili celo noč. Z akcijo želijo k cepljenju spodbuditi prav vsakega posameznika, je poudaril minister za zdravje Janez Poklukar, ki pravi, da je cepljenje v teh dneh (tudi zaradi potrjenih okužb z različico omikron) še bolj ključno kot kdajkoli. Omikron po njegovih besedah ne predstavlja le grožnje, ampak praktično nov val.

Od nedelje, 19. decembra, do četrtka, 23. decembra, bodo v cepilnih centrih po Sloveniji dnevi cepljenja. Cepilni centri bodo delovali od 8. ure zjutraj do 20. ure zvečer, v vsaki statistični regiji pa bo tudi en cepilni center, ki bo deloval od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj, torej celo noč.

Na Gorenjskem bo nočno cepljenje denimo v Kliniki Golnik, v Prekmurju v Zdravstvenem domu Murska Sobota, na Koroškem pa v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec. “Ključno je, da v vsaki lokalni skupnosti dosežemo slehernega posameznika in občana ter ga na lokalno prepoznan sprejemljiv način s pomočjo stroke opolnomočimo in pripomoremo k temu, da se odloči za cepljenje,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Na cepljenje se boste v vseh terminih lahko odpravili brez predhodnega naročanja. V prvi vrsti bodo cepili z mRNA cepivi proizvajalca Moderna in Pfizer/BioNTech, na osebno zahtevo pa bo na voljo tudi cepljenje z vektorskimi cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson. “Dnevi cepljenja so v največji meri plod sodelovanja lokalne skupnosti in vseh zdravstvenih delavcev na lokalnem področju,” je dejal minister za zdravje, ki je hvaležen, da so k dogovarjanju z zdravstvenimi domovi v vseh lokalnih skupnostih takoj pristopili.

Dodatno so aktivirali tudi mobilne enote, ki bodo v še večjem številu kot sicer delovale v skladu z urniki, ki jih pripravljajo lokalne skupnosti skupaj z zdravstvenimi domovi. “V teh dneh je še bolj kot kdajkoli ključno, da sledimo priporočilom stroke. Z zadostno precepljenostjo se lahko izognemo težjemu poteku covida in hospitalizaciji,” je navedel Poklukar in spomnil, da stroka že ves čas poudarja, da lahko le zadostna precepljenost ustvari pogoje za dobro delovanje družbe.

Omikron več kot le grožnja

“Danes je bilo v enotah intenzivne terapije hospitaliziranih 83 odstotkov necepljenih, na navadnih covid oddelkih pa je bilo 70 odstotkov necepljenih. To pomeni, da bi ob boljši precepljenosti imeli hospitaliziranih med 200 in 300 bolnikov, ne pa okoli 800,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar, ki verjame, da bi ob zadostni precepljenosti po novem letu lahko zaživeli povsem drugače.

Kot družba bi po njegovih besedah morali stremeti k več kot 80-odstotni precepljenosti, pri starejših od 50 let pa bi precepljenost morala biti 98-odstotna.

Po besedah ministra je omikron različica koronavirusa, ki smo jo zabeležili tudi v Sloveniji, več kot le grožnja. “Predstavlja ne le grožnjo, ampak praktično kar nov val. Le vprašanje časa je, kdaj se bo ta zgodil, sploh glede na hitrost večanja okužb v drugih državah, ki ga lahko ta trenutek spremljamo,” meni Poklukar.

Pomaga več kot dvesto zobozdravnikov

Za dneve cepljenja so se posebej angažirali tudi zobozdravniki, ki so ponekod že zdaj vključeni v cepilne centre in točke za testiranje. Kot je navedel predsednik odbora za zobozdravstvo Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) in podpredsednik zbornice Krunoslav Pavlović, se je odzvalo več kot sto zobozdravnikov, zaposlenih v javnih zavodih, in več kot sto zobozdravnikov zasebnikov in koncesionarjev. Pavlović je poudaril, da zobozdravniki svojo pomoč nudijo izven delovnega časa, da ne bi podaljševali čakalnih dob v zobozdravstvu, glede na potrebe kadrov pa so vključeni v cepilne in testirne centre.

Kot je dejala koordinatorica sodelovanja Vasja Degrassi Bisaki iz Zdravstvenega doma Koper, so zobozdravniki pri njih aktivno vključeni že od novembra, v javnem zavodu pa imajo šest ekip. “Tudi pri svojih pacientih opažam, da, ko jim v zobozdravstveni ambulanti povem, da sem v cepilni ambulanti, se jih zelo veliko ravno takrat odloči za cepljenje. Verjetno gre tudi za neko zaupanje, saj so se prišli cepit točno na tisti dan, ko sem bila jaz na razporedu,” je pojasnila.

V ZD Maribor se zobozdravstveni asistenti v sistem testiranja vključujejo že od lanskega leta, zobozdravniki pa so se začeli vključevati aprila oziroma maja letos, kot je pojasnila Romana Mance Kristan. “Niso še vključeni vsi, nekateri so v pripravljenosti, v navezi pa smo tudi z manjšimi okoliškimi zdravstvenimi domovi,” je dejala.

Tudi v ZD Novo mesto so zobozdravniki vključeni že od poletja. “Četrtki so naši, takrat en zobozdravnik cepi v cepilnem centru,” je dejala Anja Andrejaš. “Ko je bil velik naval in ko smo lahko, smo imeli tudi mobilno ekipo, v katero sta se vključevala dva zobozdravnika, ki sta cepila na terenu. Če bo treba, bomo še vskočili na pomoč,” je dejala.

“Ob povečanem obsegu dela smo se zobozdravniki pripravljeni takoj vključevati v delo,” se je strinjala Ivana Karner iz ZD Slovenj Gradec, kjer se na točkah za testiranje trenutno vključujeta dva zobna asistenta, medtem ko je v celotni regiji pomoč pri cepljenju in testiranju ponudilo sedem zobozdravnikov. V ZD Murska Sobota je na dneve cepljenja pripravljenih pet ekip, je dejal Boris Egić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje