Evropski načrt za covid-19: Če ne cepimo preostalega sveta, nismo varni

Slovenija 12. Okt 202118:19 > 18:33 0 komentarjev
Stella Kyriakides
Frederick Florin/REUTERS

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides je na neformalnem srečanju zdravstvenih ministrov Evropske unije na Brdu pri Kranju izpostavila, da je pri obvladovanju epidemije pomembno tudi dobra precepljenost preostalega sveta. Ministri in ministrice so se strinjali, da mora EU zagotoviti boljšo avtonomijo na področju zdravil. Tema pogovorov je bil tudi načrt za varno jesen v luči pandemije.

Evropski ministri za zdravje so na neformalnem srečanju govorili o gradnji odporne zdravstvene unije. Tema je po besedah zdravstvena ministra Janez Poklukarja ena od slovenskih prioritet v času predsedovanja.

“Pandemija je pokazala ranljivost naših zdravstvenih sistemov, zato so se ministri strinjali, da je treba ukrepati zdaj in okrepiti sodelovanje med državami članicami, še posebej na področju povečanja dostopnosti in zagotavljanja dobavljivosti zdravil,” je dejal Poklukar in dodal, da so ministri z razpravo prispevali k pripravi sklepov Sveta EU, ki bodo obravnavani na decembrskem Svetu za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov.

Neformalno srečanje zdravstvenih ministrov
Ministrstvo za zdravje/TWITTER

EU mora izboljšati avtonomijo pri zdravilih

Ministri in ministrice so se zavzeli za izboljšanje avtonomije na področju zdravil, saj se je v pandemijo pokazalo tveganje, če smo odvisno od trgov zunaj EU. Po njihovem mnenju se je potrebno osredotočiti predvsem na izboljšanje proizvodnih kapacitet znotraj EU.

Med slovenskimi predlogi v okviru predsedovanja je največ podpore dobil predlog za izboljšanje črpanja sredstev EU za naložbe v zdravje in prepoznavanje primerov dobre prakse učinkovitih zdravstvenih sistemov, ki bi jih lahko vpeljale tudi druge članice.

Pogovor med ministri in ministricami je tekel tudi o aktualnem stanju pandemije in skupnih korakih za varno jesen. Eden glavnih ciljev je nadaljevanje cepljenja, ob tem pa upoštevanje priporočil in izvajanje ukrepov za zajezitev epidemije.

“Zagotavljanje cepiv, široko zastavljena cepilna strategija in upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov, kot sta nošnja maske in redno testiranje, so obrodili sadove,” je v razpravi dejal Poklukar.

Janez Poklukar
Borut Živulović/BOBO

Visoka precepljenost umirja epidemijo

Velik delež precepljenih na evropski ravni je prispeval k umiritvi epidemičnih razmer. Evropa namreč presega skupno precepljenost odraslega prebivalstva v več kot 70 odstotkov. “Pa vendar na drugi strani ostajajo dezinformacije in oklevanje pri odločitvi za cepljenje proti covidu-19,” je še opozoril minister.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stella Kyriakides je ministrom predstavila napredek pri cepljenju proti covidu-19.

“Naša skupna strategija cepljenja se je izkazala za oprijemljiv uspeh, stopnja cepljenja pa se po vsej EU še povečuje. Toda v nekaterih državah članicah je stopnja cepljenja še vedno skrb vzbujajoče nizka. Narediti moramo vse, da se to ne spremeni v pandemijo necepljenih, bodisi v EU bodisi po vsem svetu,”  je dejala Kyriakides.

Ministre in ministrice je pozvala, naj ne zapustijo preostale sveta in izpolnijo globalne zaveze.

“Če ne cepimo preostalega sveta, nismo varni. Uspeh strategije EU za cepiva je pokazal, kako pomembna sta sodelovanje in solidarnost EU pri odzivanju na čezmejne zdravstvene grožnje. To je načrt in model, ki mu sledimo pri skupnem delu za izgradnjo močne evropske zdravstvene unije,” je dejala po koncu zasedanja.

Srečanje v hibridni obliki

Srečanje je potekalo v hibridni obliki, na Brdu so tako zasedali zdravstveni ministri Češke, Nemčije, Francije in Švedske, preostali ministri pa so sodelovali po spletni povezavi.

Srečanja so se poleg evropske komisarke udeležili tudi regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans P. Kluge ter na daljavo direktorici Evropske agencije za zdravila (EMA) Emer Cooke in Evropskega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (ECDC) Andrea Ammon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!