Poklukar: Po upadanju števila okužb epidemija spet stagnira in to ni dobro

Koronavirus 05. Dec 202119:22 > 19:47 3 komentarji
Janez Poklukar
Žiga Živulović jr./BOBO

Čeprav smo v minulem tednu beležili umirjanje epidemije, zdaj zdravstveni minister Janez Poklukar opozarja, da se trend umirjanja ne nadaljuje, pač pa da epidemija spet stagnira, kar ni dobro. Suma na omikron medtem po informacijah N1 v Sloveniji še niso zaznali. V enem dnevu smo zabeležili tudi občutno večjo zasedenost covid intenzivnih postelj.

Zdravstvo je zaradi covida še vedno močno obremenjeno, pravi minister za zdravje Janez Poklukar. Celo tako močno, da ne bi zmoglo večje naravne nesreče. Kljub optimizmu minulih dni, ko je število okuženih začelo padati, razmere v bolnišnicah pa so se vsaj malo umirile, zdaj epidemija stagnira, pravi Poklukar. “Želimo pa si čim hitreje beležiti manj kot tisoč okužb dnevno, saj bi prav to dejansko razbremenilo tudi zdravstvo, ki bi bilo v tem primeru sposobno polno opravljati tudi vse ostale zdravstvene storitve,” pravi minister.

V naslednjih dneh, največ v dveh tednih bomo bolje razumeli tudi novo različico koronavirusa, omikron, pravi Poklukar in dodaja: “V tem trenutku je ključno, da z ukrepi upočasnimo pohod omikrona, preprečiti ga ne bomo mogli.”

Po informacijah N1 v Sloveniji suma na omikron do zdaj še niso zaznali.

Zasedenost intenzivnih postelj je bila danes zjutraj višja kot včeraj. Danes zjutraj je bilo na intenzivnih covid oddelkih zasedenih 272 postelj, na voljo jih je 309. Včeraj je bilo zasedenih 259 intenzivnih postelj.

Po besedah koordinatorja za covid postelje Roberta Carotte bo slika zaradi odpuščanja bolnikov sicer bolj jasna v ponedeljek. Ima pa UKC Ljubljana, še dodaja Carotta, “trenutno 92 polnih intenzivnih postelj, kolikor jih UKC Ljubljana ni imel še nikoli.” Kot napoveduje Carotta , “bodo številke visoke še vsaj deset dni, potem pa bi se morale, če je kaj pravice, te številke proti koncu leta prepoloviti.”

#related-news_0

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje