Poklukar: Zakon odpravlja posledice epidemije in omogoča pripravo na novi val

N1 video 06. Jul 202116:41 > 17:39 2 komentarja

Poslanci so zaključili razpravo o predlogu zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki ga je vlada v Državni zbor poslala po nujnem postopku. Medtem ko po oceni koalicije prinaša nujne rešitve za krajšanje čakalnih dob in kadrovsko krepitev, v delu opozicije opozarjajo pred privatizacijo javnega zdravstva. Glasovanje bo jutri, zakonu se obeta podpora.

“Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu prinaša spremembe, ki so nujno potrebne, da zmanjšamo posledice epidemije, po drugi strani pa da se pripravimo na jesen z vidika obvladovanja epidemije,” je danes za N1 povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

Med ukrepi je izpostavil financiranje nadaljnjega sekvencioniranja genomov virusa in klicnega centra na NIJZ, ki bo omogočil sledenje rizičnim stikom, ter nove podlage za izvedbo nacionalnega razpisa, s katerim bomo lahko obvladovali nedopustno dolge čakalne vrste.

Podporo zakonu napovedali v koalicijskih strankah

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je opozorila, da imamo javno zdravstvo, ki pa ni vsem ni dostopno. “Več tisoč ljudi čaka na preglede ali celo posege. Je ljudem pomembno, kako sistemu rečemo, ali jim je pomembno, da pridejo na vrsto? Mislim, da slednje,” je izpostavila.

Mojca Žnidarič iz SMC je izpostavila rešitve na področju družinske medicine s finančnimi spodbudami za specializante in financiranje dodatnih specializacije za klinične psihologe.

Jani Möderndorfer (LMŠ) je bil kritičen do načina sprejemanja predloga zakona. Zakonske rešitve, sprejete po nujnem postopku, so lahko samo začasne narave, ne pa sistemski poseg, je izpostavil in spomnil tudi na opozorila zakonodajnopravne službe DZ.

V poslanski skupini SD kot neprimernega izpostavljajo predlagani način izvedbe podaljšanja razpisa za skrajševanje čakalnih dob. Zato po besedah Dejana Židana predlagajo sistem, po katerim bi najprej izkoristili vse kapacitete v javnih zdravstvenih zavodih, nato pri koncesionarjih in šele nato pri zasebnikih. “Kakršnokoli drugačno deljenje in kupovanje novih storitev je rušitev javnega zdravstva,” je dejal.

Na grozečo privatizacijo javnega zdravstva so opozorili tudi v poslanski skupini Levice in napovedali, da bodo glasovali proti.

V poslanski skupini DeSUS so napovedali podporo zakonu, v skupini nepovezanih poslancev pa predlogu ne bodo nasprotovali.

V poslanski skupini SNS so kot pametne ocenili rešitve glede družinskih zdravnikov in kliničnih psihologov, bolj kritični pa so do t. i. covidnih dodatkov. “Za enako izpostavljenost bi vsi morali dobiti enak dodatek. Zagotovo pa se ne strinjamo z dodatkom za župane in podžupane,” je dejal poslanec SNS Jani Ivanuša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje