Pokojninska reforma prva prioriteta ministra Mesca v novem letu

Slovenija 20. Dec 202315:38 12 komentarjev
Luka Mesec
Foto: Borut Živulović/BOBO

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot prednostna področja v prihodnjem letu napovedujejo prenovo pokojninskega sistema in ureditev osebne asistence.

Prenova pokojninskega sistema bo ključen projekt ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v naslednjem letu. Izhodišča imamo pripravljena, socialni partnerji in ključni resorji pa so z njimi že seznanjeni,” poudarja minister Luka Mesec. Ob tem dodaja, da naj bi izhodišča v začetku januarja potrdila vlada, pokojninska reforma pa naj bi bila na vladi sprejeta v prvi polovici prihodnjega leta. V državnem zboru naj bi jo potrdili do konca leta 2024.

Konkretnih ukrepov minister še ne razkriva, poudaril pa je da je cilj vzdržnost pokojninskega sistema. “Gledamo proti letu 2050, soočiti se moramo z vprašanjem, kako ob starajoči se družbi zagotoviti dobre pokojnine in vzdržen sistem. Da bo lahko tudi naša generacija računala na pokojnino, ki bo takšna, da nas ne bodo morali preživljati svojci,” je izpostavil Mesec.

Kot drugo prednostno področje v prihodnjem letu je najavil ureditev osebne asistence. Na ministrstvu so pripravili predlog zakona, ki je šel v javno razpravo. Nanj so prejeli precej odzivov, Mesec pa pričakuje, da bo zakon vsaj deloma rešil težave sistema osebne asistence.

“Treba je iskati rešitev v smeri, da bo osebna asistenca ciljala na tiste, ki jo absolutno nujno rabijo, pri čemer bo treba ta sistem kombinirati z dolgotrajno oskrbo, ki jo razvijamo. Tam bo razvitih kup storitev, od pomoči na domu, oskrbovalca družinskega člana …”

Mesec torej želi, da bi dolgotrajna oskrba in osebna asistenca zaživeli v sozvočju. Po njegovih navedbah naj bi se čez nekaj let pogovarjali, da je dolgotrajna oskrba namenjena tistim, ki se zaradi nepokretnosti in staranja ne morejo več preživljati sami in bi rabili pomoč in podporo, osebna asistenca pa bi bila namenjena temu, da so invalidi aktivni. “To je tudi izhodišče osebne asistence. Ta naj bi bila namenjena vključevanju ljudi z invalidnostmi v družbo in njihovemu aktiviranju,” je še dodal minister za delo, družino in socialne zadeve.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje