Poletna sezona za večino turističnih kmetij uspešna, k temu pripomogli tudi boni

Slovenija 16. Okt 202116:30 0 komentarjev
Kmetija
Profimedia

Poletna sezona je bila za večino turističnih kmetij uspešna, tudi zaradi turističnih bonov. Prevladovali so domači gostje, ki so iskali mir. Polnijo pa se tudi termini za jesenske počitnice ter november in december.

Za večino turističnih kmetij z nastanitvami sta bili lanska in letošnja poletna sezona zelo dobri. Drugače je bilo lani s tistimi, ki ne ponujajo nastanitev, saj so v povprečju imele od 50- do 70-odstotni upad prihodka. Letos pa je tudi za te bilo bolje zaradi novih bonov, ocenjujejo v panožnem združenju. Obeti za prihodnje mesece so dobri.

Tako kot na preostale dele turistične in gostinske panoge je epidemija covida-19 lani in letos vplivala tudi na poslovanje turističnih kmetij.

V času zaprtja javnega življenja so bile tudi te zaprte in brez prihodkov, ob odprtju pa so se lani predvsem tiste, ki ponujajo tudi turistične postelje oz. nastanitve, soočale z velikim povpraševanjem med domačimi gosti. Povpraševanje so spodbudili tudi turistični boni, ki so lani veljali samo za nočitve, letos pa tudi za gostinske in druge storitve, zato so letos na svoj račun prišle tudi tiste turistične kmetije, ki ne ponujajo nastanitev. To so izletniške kmetije, vinotoči in osmice.

“Sezona bi bila še nekoliko boljša, če bi se letošnji boni sprostili prej,” je za STA ocenil predsednik Združenja turističnih kmetij Slovenije Matija Vimpolšek s turistične kmetije Vimpolšek v Brežicah in ne glede na vse sezono ocenil kot “luštno”.

košara z grozdnjem
Profimedia

Gostje večinoma iskali mir

Tako kot lani so tudi letos gostje turističnih kmetij v večini iskali mir, odmaknjenost od vrveža in množično obiskanih krajev, doživetja na kmetijah, stik z naravo, pa tudi dobro domačo hrano. Vimpolšek je ob tem dodal, da so dobro poslovale predvsem tiste kmetije, ki so nekoliko bolj zanimive in iznajdljive, goste pa v poletnem času bolj pritegnejo tudi tiste kmetije, ki imajo v ponudbi bazen.

Z boljšo sezono so si turistične kmetije nekoliko finančno opomogle, a se še vedno pozna večmesečno zaprtje v času karantene. Naložbe so tako odvisne od vsake posamične kmetije, se pa nekatere glede na rast povpraševanja odločajo za ureditev nastanitev.

Pri prijavah na različne razpise je turističnim kmetijam, tako Vimpolšek, v veliko pomoč svetovalna služba Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, veliko kmetij pa se pri prijavah na razpise obrača tudi na zasebna podjetja. Se pa tudi slovenske turistične kmetije vse bolj zavedajo, da gosti cenijo kakovostno ponudbo, ki jo kmetije tudi želijo ponuditi, in temu sledijo tudi mlajši prevzemniki kmetij, ki imajo za prihodnji razvoj kmetij nove zamisli, ugotavlja Vimpolšek.

Jahanje
Profimedia

Prevladovali domači gostje

Tudi letos so na slovenskih turističnih kmetijah prevladovali domači gostje. Podatki združenja kažejo, da je bilo letos na nastanitvenih kmetijah 80 odstotkov domačih gostov, na izletniških pa 90 odstotkov. V poletnih mesecih so bile zelo obiskane turistične kmetije na Goriškem, v obalno-kraški, gorenjski, savinjski in koroški regiji, pa tudi v Pomurju in na jugovzhodu Slovenije.

Po podatkih s terena se kmetije počasi polnijo tudi za jesenske počitnice, imajo pa tudi že rezervacije za november in december, tako da so obeti kar pozitivni, so za STA še ocenili na Združenju turističnih kmetij Slovenije.

Po Vimpolškovih besedah bodo izletniške kmetije v prihodnjih mesecih zagotovo imele več povpraševanja kot lani, kmetije z nastanitvami pa bodo v prihodnjih mesecih verjetno bolj zasedene na območjih s smučišči ali termami, kjer bodo gosti verjetno skušali koristiti še tiste turistične bone, ki so jim ostali.

Po začasnih podatkih državnega statističnega urada so turistične kmetije z nastanitvijo v prvih osmih mesecih letos naštele dobrih 75.000 prihodov turistov, kar je dobrih 11 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Ob tem so v prvih osmih mesecih letos naštele nekaj manj kot 195.000 nočitev, kar je 4,3 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!