Policija bo predlagala ukrepe za izboljšanje varnosti v državnem zboru

Slovenija 07. Nov 202219:06 2 komentarja
Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/BOBO

Vodje poslanskih skupin so za zaprtimi vrati razpravljali o zagotavljanju varnosti v državnem zboru in njegovi okolici. Policija bo DZ posredovala predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti. Kateri ukrepi so v igri?

Vodje poslanskih skupin so na današnjem delovnem posvetu za zaprtimi vrati razpravljali tudi o zagotavljanju varnosti v DZ in njegovi okolici. Na pogovoru so večkrat izpostavili pomen spoštljivega govora, policija pa bo DZ posredovala tudi predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti, je za STA pojasnila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

V SDS so namreč po nedavnem napadu na njihovega poslanca Branka Grimsa na predsednico DZ naslovili zahtevo, da se o varnosti poslancev in vseh ostalih zaposlenih v DZ spregovori na kolegiju predsednice DZ. O tem so za zaprtimi vrati vodje poslanskih skupin razpravljali danes, posveta pa so se udeležili tudi ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, generalni direktor policije Boštjan Lindav in vodja centra za varovanje in zaščito Bojan Oman, je po posvetu v izjavi za STA dejala Klakočar Zupančič.

Pogovor je po njenih besedah tekel predvsem o možnih ukrepih, s katerimi bi zagotovili večjo varnost v DZ in njegovi okolici. Kot je dejala prva med poslanci, je bilo na pogovoru večkrat izpostavljeno, da morajo poslanci tudi paziti na govor, da se ne vzbuja “močnih negativnih čustev”. To pomeni, da bo v naslednjih dneh stekli tudi pogovori o “izboljšanju govorjene besede v državnem zboru”, napoveduje predsednica DZ. Po njenih navedbah so tudi vodje poslanskih skupin navedeno sprejeli z razumevanjem.

Sicer pa je že zdaj okrepljeno varovanje v okolici stavbe parlamenta, policija ter center za varovanje in zaščito pa bosta DZ posredovala tudi predloge možnih ukrepov za izboljšanje varnosti, ki bi jih bilo mogoče izvesti ob že obstoječi zakonodaji. Po besedah Klakočar Zupančičeve bodo ukrepi šli v smeri jasne določitve funkcionalnega zemljišča DZ, ureditve prometa na Šubičevi ulici pred parlamentom, ustreznega komuniciranja navodil policistom, tudi, kako kako hitro in učinkovito ukrepati ob zaznavi prekrška ali kaznivega dejanja.

Branko Grims
N1

Med ukrepi so tudi varnostno preverjanje ob vstopu, ki se sicer izvaja že zdaj. “Gre za mehke pristope, ki pa lahko dajo pravo sporočilo in prispevajo tudi k varnosti, pri čemer pa naj še posebej poudarim, da je državni zbor prostor, ki je dostopen za vse državljane, a je treba poskrbeti za varnost vseh,” je še dodala Klakočar Zupančič.

O zagotavljanju varnosti poslank in poslancev so sicer vodje poslanskih skupin danes na kratko spregovorili tudi na kolegiju predsednice DZ. V SDS so namreč po napadu na njihovega poslanskega kolega Grimsa zahtevali varovanje vseh poslancev na njihovi poti od DZ do garažne hiše nasproti DZ. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je danes dodatno pojasnila, da ne želijo osebnega varovanja poslancev, ampak zagotavljanje varnosti v okolici DZ. Ob tem je izrazila upanje, da v nadaljevanju z vodstvom DZ najdejo skupni jezik in se tematike lotijo nepolitično.

Tudi predsednica DZ je optimistična, da bodo dosegli splošno varnost na tem območju, po njenih besedah deloma z boljšimi ukrepi varovanja, deloma pa tudi s “spoštljivo komunikacijo, dobrim zgledom in spodbujanjem prijaznega, lahko sicer kritičnega, a ne žaljivega govora”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje