Poleg napada na Niko Kovač in Grimsa policija preverja še žalitev poslanca SDS

Slovenija 29. Okt 202214:15 > 15:26

Policijski inšpektor Klemen Izda je spregovoril o tem, kaj je znanega o napadih, ki so se v Ljubljani zvrstili minule dni. Medtem ko sta v javnosti odmevala napad na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in na poslanca SDS Branka Grimsa, policisti preverjajo tudi primer, ko je oseba žalila enega od poslancev državnega zbora.

Minuli teden sta se zgodila dva odmevna napada – neznanec je v torek fizično napadel direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, včeraj pa je napadalec po stopnišču, ki vodi do Maximarketa, porinil poslanca SDS Branka Grimsa. Ta je v današnji izjavi za medije napad med drugim označil za “strahopeten”, povedal pa je tudi, da ga razume kot poskus umora.

Policija je medtem danes javnosti posredovala fotografijo moškega, ki je osumljen, da je pred dnevi fizično napadel Niko Kovač. Policija je osumljenca zaznala s pomočjo nadzornih kamer. Kdo je moški na fotografiji, še ugotavljajo, zato pozivajo vse, ki ga prepoznate, da njegovo identiteto sporočite na številko 113, Policijski postaji Ljubljana Center (01/475 06 00) ali anonimno na 080 1200.

Moški
PU Ljubljana

“V primeru obravnave nasilnih dejanj policija ravna vselej enako, s ciljem, da se zagotovi varnost ljudi in preišče vsa kazniva dejanja v celoti,” je uvodoma poudaril samostojni policijski inšpektor iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Ljubljana Klemen Izda.

“Včeraj so bili ljubljanski policisti nekaj pred 16. uro obveščeni o dogodku v okolici državnega zbora, v katerem se je doslej neznana oseba nasilno vedla do poslanca državnega zbora. Policisti intenzivno preverjajo okoliščine tega primera, zbirajo obvestila in izvajajo ostale operativne ukrepe za izsleditev neznane osebe in za zaščito žrtve,” je povedal Izda. Kot je dodal, bodo policisti zbrali vsa potreba obvestila in dokaze ter ob tem ugotavljali elemente morebitnega kaznivega dejanja ali prekrška.

Policisti preverjajo tudi primer žalitve poslanca

“Poleg tega smo včeraj v bližini državnega zbora obravnavali tudi primer, ko je znana oseba žalila enega od poslancev. Policisti so na kraju neposredno ob prijavi že ugotovili identiteto te osebe,” je povedal. Policisti, kot je dejal, tudi v tem primeru preverjajo okoliščine in morebitne elemente kaznivega dejanja. Šlo naj bi za še enega poslanca SDS, žalitev pa se je zgodila približno v času, ko je je bil v petek napaden poslanec Branko Grims.

“Podrobnosti o obeh nasilnih dejanjih ne moremo pojasnjevati, saj je preiskava še v teku,” je sporočil Izda. Poudaril je, “da dogodke z elementi nasilja obravnavamo celovito in z ničelno toleranco, ter jih ostro obsojamo, saj je vsako nasilno dejanje, bodisi verbalno bodisi fizično, nedopustno. Hkrati pa poudarjamo, da vselej enako ukrepamo ob vseh zaznanih ali prijavljenih kaznivih ravnanjih.”

Za uspešno preiskavo vseh kaznivih ravnanj je po besedah policijskega inšpektorja ključnega pomena tudi sodelovanje oškodovancev. Oškodovance in ostale občane je ob tej priložnosti ponovno pozval, da prijavijo vse kršitve, še posebej, če gre za nasilna dejanja. “Le tako bodo takšni dogodki lahko uspešno preiskani, storilci pa odkriti in procesirani,” je sporočil.

Policija se po njegovih navedbah zaveda pomena varnosti za ljudi, zato izvaja ukrepe za zaščito varnosti posameznikov v največji možni meri. Konkretno: pri varovanju objekta državnega zbora in zagotavljanju varnosti v okolici policija sodeluje z vodstvom parlamenta ter v primeru dogodkov ali spremenjenih okoliščin, ki vplivajo na trenutno oceno ogroženosti varovanega objekta, sprejema ustrezne ukrepe ter izvaja druge aktivnosti s ciljem zagotavljanja ustrezne varnosti.

Policija je tako v luči zadnjih primerov nasilnih ravnanj že v pogovorih s predstavniki državnega zbira o ukrepih za zagotavljanje varnosti.

Policija, je poudaril, izvaja ukrepe, s katerimi v čim večji možni meri preprečuje ravnanja posameznikov ali skupin, ki lahko vplivajo na varnost varovanega objekta ter varnost v njem zaposlenih oseb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.