Policija preverja, ali je to moški, ki je v torek fizično napadel Niko Kovač

Slovenija 29. Okt 202210:53 9 komentarjev
Moški
Nova24

Po tem, ko je v torek neznanec na Bavarskem dvoru v središču Ljubljane, fizično in verbalno napadel direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, je policija s pomočjo videoposnetkov nadzornih kamer zaznala osumljenca. Ker moški še ni identificiran, policija prosi vse, ki ga prepoznajo, naj njegovo identiteto sporočijo na številko 113, Policijski postaji Ljubljana Center (01/475 06 00) ali anonimno na 080 1200. Nika Kovač je na vprašanje, ali je to moški, ki jo je v torek napadel, za N1 povedala, da postopki na policiji še tečejo in da bo tudi njena prepoznava domnevnega storilca potekala pred organi pregona.

Po torkovem fizičnem in verbalnem napadu na direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač v središču Ljubljane je policija s pomočjo nadzornih kamer zaznala osumljenca. Kdo je moški na fotografiji, policija še ugotavlja, zato poziva vse, ki ga prepoznate, da njegovo identiteto sporočite na številko 113, Policijski postaji Ljubljana Center (01/475 06 00) ali anonimno na 080 1200.

Moški
PU Ljubljana

Nika Kovač je na vprašanje, ali je to moški, ki jo je v torek napadel, za N1 povedala, da postopki na policiji še tečejo in da bo tudi njena prepoznava domnevnega storilca potekala pred organi pregona.

V torek sta Nika Kovač in njena sodelavka v Inštitutu hodili po ulici, se pogovarjali o načrtih, “ko je naenkrat z vso silo v Niko priletel starejši moški, tako močno, da je Niko odbilo vame. Nato je moški začel kričati in groziti. Jasno je bilo, da ve, kdo je Nika, da ve vse o njenem življenju. S smrtjo je grozil psu,” je opisala Maja Koražija, ki je bila v času napada z Niko Kovač. Medtem ko sta bežali, jima je moški še naprej grozil, je še dodala.

Moški
PU Ljubljana

Nika Kovač, ki je po napadu obiskala tudi zdravnika, je v torek povedala, da “to, kar se dogaja aktivistom, ni naključje.” Povedala je, da je to “plod sistematičnega delovanja portalov, sistematičnega tvitanja, kolažev o meni. To je plod sistematičnega širjenja jeze in sistematičnih manipulacij. To je nekaj, kar nekdo zelo zavestno seje v našo družbo. To je nekaj, kar nekdo zelo zavestno vsak dan znova reproducira z eno samo idejo. In to je ukinitev kritičnih glasov,” je povedala Kovač, ki je bila na facebooku še bolj konkretna. Tam je zapisala, da je to posledica “Janševih kolažev o meni, Nove24 in spodbujanja sovraštva, ki imajo realne učinke.”

Po napadu pa se na Inštitut in nanjo usulo še za 60 strani grobih, tudi sovražnih sporočil.

Nika Kovač, 8. marec
Denis Sadiković/N1

Po napadu na Niko Kovač so se vsuli odzivi. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je napovedala spremembe, premier Robert Golob pa je dejal, da bo vlada izkoreninila sovražni govor. Napad so zelo jasno obsodili tudi oba predsedniška kandidatka Anže Logar in Nataša Pirc Musar, pa predsednik republike Borut Pahor in nekateri drugi najvišji predstavniki političnega življenja v Sloveniji. Napad je obsodila tudi policija in dejala, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da napadalca odkrijejo.

Le tri dni po napadu na Niko Kovač pa se je včeraj pred državnim zborom zgodil še fizični napad na poslanca SDS Branka Grimsa, o katerem je javnost prek Twitterja obvestil predsednik SDS Janez Janša. V stranki SDS nato za N1 povedali, da je Grimsa na poti iz parlamenta na stopnicah, ki vodijo do parkirišča Maximarketa, napadel neznan moški. Ta naj bi za njim pritekel, ga odzadaj silovito porinil po stopnicah in v njegovi smeri tudi pljunil. Grims je podal prijavo na policijo, so potrdili v stranki SDS.

N1 STUDIO Branko Grims
Uroš Kokol/N1

Branko Grims je o podrobnostih napada spregovoril danes pred državnim zborom, stranka SDS pa je pozvala vse poslance, naj se mu pridružijo, prišli so poslanci SDS. Po Grimsovi izjavi za javnost pa je pričakovati še izjavo Policijske uprava Ljubljana, ki je včeraj po napadu na poslanca sporočila, da vse okoliščine dogodka še preiskujejo, zbirajo obvestila in izvajajo potrebne ukrepe tako za izsleditev neznanca kot tudi za zaščito žrtve. “Poudarjamo, da dogodke z elementi nasilja obravnavamo z ničelno toleranco ter jih ostro obsojamo, saj je vsako nasilno dejanje, bodisi verbalno ali fizično, nedopustno,” so dodali na PU Ljubljana.

Tudi po napadu nanj so se zvrstili številni odzivi. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje