Policija o vseh nevarnostih objavljanja fotografij otrok na spletu

Slovenija 14. Jul 202113:59 > 16:08 0 komentarjev

Objavljanje fotografij in videoposnetkov otrok na družbenih omrežjih ni vedno pametno, opozarja slovenska policija. Poleti pa je še posebej pomembno opozoriti, da nikoli ne objavljamo fotografij, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali celo brez oblačil.

Sledilci številnih profilov staršev na družbenih omrežjih lahko spremljajo praktično vse, kar počnejo njihovi otroci – prve korake, prve besede, prvo samostojno hranjenje, morda športne in šolske uspehe ali pa zabavne dogodivščine.

Seveda je razumljivo, da so starši ponosni na uspehe svojih otrok, a pri tem se pogosto ne zavedajo, da z objavo fotografij otroka lahko o njem razkrijemo ogromno osebnih podatkov. V slovenski policiji opozarjajo, da na ta način zločincem olajšamo zlorabo otrokove identitete.

Če na primer objavimo fotografijo iz porodnišnice ali ob rojstnodnevni karti, razkrijemo, kdaj je otrok rojen, morda tudi, kako mu je ime oziroma kako je ime staršem. Ko ga fotografiramo na prvi šolski dan pred njegovo šolo ali pa objavimo videoposnetek njegovega prvega glasbenega nastopa, s tem povemo, kje se naš otrok zadržuje in katere dejavnosti obiskuje, opozarja policija.

“S tem ljudem, ki otroke pod pretvezo prijateljstva izkoriščajo za svoje izprijene namene, dajemo izhodišče točke, s pomočjo katerih z otrokom lažje vzpostavijo stik, otrok pa jim zaradi tega lažje in hitreje zaupa,” dodaja.

Brez dovoljenja staršev nikoli ne objavljajte fotografij tujih otrok! Mogoče se z objavo fotografije otroka ne strinjajo in jim ne ustreza, da je njihov otrok izpostavljen na spletu.

Enkrat objavljenih vsebin praktično ne moremo trajno izbrisati

Otrokovi prvi koraki, besede ali nerodni spodrsljaji iz otroštva ne sodijo na splet. Čeprav se nam to na prvi pogled zdi zabavno, so to videoposnetki in fotografije, zaradi katerih bo mogoče otroka kdaj v prihodnosti sram, saj bo to del njegove javne podobe.

Ker so te vsebine na spletu trajno dostopne in jih je praktično nemogoče trajno izbrisati ali nadzorovati njihovega deljenja, bodo te datoteke nekoč na voljo otrokovim učiteljem, delodajalcem in partnerjem.

Fotografije otrok
Policija

Tudi otrokovi vrstniki so neizprosni. Ko na internetu opazijo posnetke in fotografije sošolca ali prijatelja, lahko otrok zaradi tega postane žrtev norčevanja, poniževanja ali zmerjanja.

Vedno moramo dvakrat premisliti o smiselnosti takih objav in se postaviti v kožo otroka – kako bi se počutil jaz, če bi sedaj, v odrasli dobi, na spletu naletel na videoposnetek ali fotografijo iz mojega otroštva, ob kateri mi je neprijetno ali se celo počutim osramočenega.

Najnevarnejše otrokove intimne fotografije

Policija še posebej poudarja, da na spletu nikoli ne objavljamo fotografij, na katerih je otrok v kopalkah, v spodnjem perilu ali brez oblačil.

Predvsem je problematično dejstvo, da se ta fotografija ali videoposnetek hitro znajde na napravah spolnih izkoriščevalcev, ki jo lahko nato delijo v svojih pedofilskih mrežah ali na forumih.

Fotografije otrok
Policija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!