Policija ob napovedanih shodih pozvala k mirnosti in strpnosti

Slovenija 04. Okt 202120:50 > 20:53 2 komentarja
Protesti 29. 09. 2021, vodni top: Policija
Uroš Kokol/N1

Pred shodi, ki so napovedani za jutri, ko bo v Sloveniji potekal tudi vrh EU–Zahodni Balkan, je policija pozvala k mirnosti in strpnosti. Opozorili so, da bo gibanje na določenih območjih omejeno, shod pa bo pod video nadzorom.

Z Generalne policijske uprave (GPU) so v luči vnovičnih shodov, ki so napovedani za jutri, poslali sporočilo, da so s tem seznanjeni, a da “nobenega shoda doslej niso prijavili na policijski postaji ali upravni enoti, kot to določa Zakon o javnih zbiranjih”.

To pomeni, da ni uradnega organizatorja, ki bi že vnaprej poskrbel za varnostne ukrepe na shodu, zato v skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti.

Policisti vse morebitne udeležence napovedanih shodov zato ponovno pozivajo k temu, da pravico do javnega zborovanja in izražanja svojih stališč uveljavljajo mirno in strpno, predvsem pa, da upoštevajo navodila in ukaze policistov.

Območje shoda bo videonadzorovano, ob tem pa opozarjajo, da ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov (npr. pirotehničnih sredstev, palic, orodja). Prav tako zaradi varnosti odsvetujejo, da na shod prihajajo z otroki.

V primeru hujših in množičnih kršitev bodo policisti morali ukrepati, v skrajnem primeru tudi z razpustitvijo shoda, še pišejo. V tem primeru morajo udeleženci zapustiti območje, saj je “le na ta način možno zagotoviti varno izvedbo naloge in zagotoviti varnost vsem udeležencem shoda”.

“Policija se zaveda pomena javnega izražanja mnenj in stališč o vprašanjih javnega ali skupnega pomena. Zato organizatorje pozivamo, naj demonstracije prijavijo, udeležence pa pozivamo, naj to pravico uveljavljajo mirno in strpno, v dobrobit vseh, ki se v tistem času nahajajo na tem prostoru,” so za konec še zapisali na GPU.

Vlada je sicer aktivirala 9. člen zakona o nalogah in pooblastilih policije. Ta določa, da lahko vlada na predlog notranjega ministra naloži policiji, da z odredbo omeji ali prepove gibanje na določenih območjih in prepove nastanitev v določenem kraju ali zapustitev določenega kraja.

Ta omejitev oziroma prepoved bo veljala v Ljubljani, na Bledu in v okolici Brda pri Kranju.

Preverite, kje bodo jutri in v sredo ceste zaprte.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje