Policija potrdila hekerski napad: Kibernetski incident smo uspešno zamejili

Slovenija 03. Sep 202216:27 2 komentarja
Našitek simbol policija uniforma
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ministrstvo za obrambo in policija sta bila v četrtek tarča hekerskega napada, je danes poročal portal 24ur.com. Na policiji so za N1 to potrdili. Po doslej zbranih informacijah je večje število zaposlenih v policiji 1. septembra v elektronske poštne predale prejelo sporočila, ki so vsebovala priponko s škodljivo programsko kodo, so povedali.

“Potrdimo lahko, da je večje število zaposlenih v policiji, v četrtek, 1. septembra, v elektronske poštne predale prejelo sporočila, ki so vsebovala priponko s škodljivo programsko kodo. Slednje so naši varnostni sistemi zaznali in preprečili okužbe, z izjemo nekaj posameznih pisarniških računalnikov,” so hekerski napad za N1 potrdili pri policiji.

Kot so še povedali, so s takojšnjim odzivom in ukrepi uspeli kibernetski incident zamejiti trenutno pa poteka nadzor in preiskava omenjenega incidenta. Pri tem ni bil prizadet nobeden od kritičnih sistemov, prav tako ni nastala škoda, vse storitve in delovni procesi pa v policiji potekajo normalno.

Zanimalo nas je tudi, kako policija zagotavlja kibernetsko varnost svojih sistemov. Povedali so nam, da ima policija za namen obrambe pred kibernetskimi napadi vzpostavljen varnostno operativni center, ki deluje skladno z zakonom o informacijski varnosti.

“Poleg operativne ekipe imamo na policiji vzpostavljeno večplastno varovanje, kar pomeni, da svoja omrežja, ki so del kritične infrastrukture, ščitimo na tehnični ravni z ukrepi fizičnega varovanja, ukrepi logičnega varovanja (avtorizacija in avtentikacija) ter rednim usposabljanjem zaposlenih v cilju varnega dela v informacijskem okolju,” so na naše vprašanje odgovorili v policiji.

Po neuradnih informacijah pa so hekerski napad na ministrstvu za obrambo pravočasno in uspešno prestregli.

Hekerji so sredi avgusta napadli tudi informacijski sistem uprave za zaščito in reševanje

Tarča hekerskega napada je bil nedavno tudi informacijski sistem Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, zaradi napada pa se je zrušila spletna aplikacija Spin, ki je bila kasneje ponovno vzpostavljena. Zaradi napada so morali operaterji nekaj časa ročno vnašati prejete klice v sistem.

Hekerski napad
PROFIMEDIA

Direktor Uprave za zaščito in reševanje RS Darko But je po kmalu po incidentu priznal, da je njihova strežniška in programska oprema starejša, a ne zastarela. Postopek za njeno zamenjavo pa že poteka. “Pomembno je, da so računalniški sistemi ustrezno vzdrževani. Ali je to možen vzrok za to, da je prišlo do kibernetskega incidenta, pa bo pokazala raziskava,” so incident komentirali na upravi za informacijsko varnost. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje