Za varen december: če vas med prazniki ne bo doma, tega ne razglašajte

Slovenija 14. Dec 202311:22 > 12:18 0 komentarjev
Božična dekoracija na vratih
Foto: PROFIMEDIA

Bližajo se prazniki, ki jih bo zaznamovalo več prireditev, na katerih se zberejo večje množice ljudi. Policija bo opozorila na nekatere previdnostne ukrepe, ki jih velja upoštevati za prijetno in predvsem varno decembrsko rajanje.

V času decembrskih praznikov v Ljubljani in tudi v širši okolici poteka več prireditev, na katerih se zberejo večje množice ljudi.

Policija je pred začetkom veselega decembrskega rajanja opozorila na nekatere previdnostne ukrepe. Spregovorila je o pirotehniki, alkoholu, medvrstniškem nasilju, pa tudi nevarnosti drznih tatvin in vlomov.

Policija decembra vedno zaznava večjo uporabo pirotehničnih izdelkov. “Če se uporabi ne morete upreti, vas prosimo, da jih uporabljate varno in uvidevno, tako, da ne ogrožate in motite drugih. Prav tako pri tem upoštevajte vsa zakonska določila. Mnogim občanom pirotehnika vzbuja strah, objestna uporaba pirotehnike pa lahko zaznamuje vse naše življenje. Moti tudi živali in ne nazadnje onesnažuje okolje,” je opozoril policist Aleksander Perklič z Operativno-komunikacijskega centra PU Ljubljana.

Seveda policija poziva tudi k varni in odgovorni uporabi alkohola, tiste, ki alkohol strežejo, pa opozarjajo, naj ga ne prodajo vidno opitim osebam.

preventiva pirotehnika
Policisti opozarjajo na uporabo pirotehnike (Foto: PU Ljubljana)

Na množičnih prireditvah ne smemo pozabiti na najmlajše. “Z njimi se pred prireditvijo pogovorite in jim povejte, kako naj ravnajo, če se izgubijo. Vedno se lahko obrnejo na policiste. Decembra bo njihova prisotnost bistveno večja,” je dejal.

Policisti so opozorili, da opažajo, da se mladi v Ljubljani zbirajo v večjih skupinah, predvsem v strogem centru. Pogosto pride do fizičnega ali verbalnega nasilja. Mladostnikom na policiji svetujejo, da se na javnih krajih in predvsem prireditvah zadržujejo v skupinah in se jih udeležujejo v spremstvu polnoletnih oseb ali vrstnikov, ki jih poznajo in jim zaupajo. “Če mladostniki zaznajo konflikt, naj se umaknejo in čim prej obvestijo policijo na številko 113. Naše ukrepanje je ob hitrem posredovanju točnih podatkov veliko bolj učinkovito,” je dodal.

V Ljubljani so zaradi napovedanih številnih prireditev za pomoč prosili tudi druge policijske uprave. V Ljubljani in širši okolici deluje tudi posebna enota policije, prisotni pa bodo tudi policisti konjeniki in vodniki službenih psov. “Za varnost lahko sami naredite največ. Ključno je tudi sodelovanje med občani in policijo, z informacijami, ki jih posredujete, lahko preprečimo negativne posledice,” je pozval Perklič.

Zaščitimo se pred vlomilci

Žrtve uličnih ropov so tako moški kot tudi ženske in mladoletniki. Napadi na moške so izvedeni večinoma na ulicah ali po prihodu iz lokalov ter celo v njih, medtem ko so ženske žrtve teh dejanj predvsem na ulicah, ko se odpravijo po opravkih oziroma ko se vračajo proti domu. Nemalokrat storilci žrtve pred tem tudi opazujejo, na primer, ko na bankomatu ali v banki dvignejo denar in nato izvedejo rop. Mladoletniki pa so najpogosteje žrtve napadov v parkih, na trgih in ulicah ali pred lokali v mestnih središčih ter celo v okolici šol.

Ko odidemo od doma, bodimo pozorni, da smo zaprli vsa okna in zaklenili vrata. Če vemo, da nas ne bo doma, prosimo prijatelje ali sorodnike, da so pozorni na naš dom in praznijo poštni nabiralnik. Prav tako na družbenih omrežjih ne obveščajmo ljudi, kdaj odhajamo in kdaj se vračamo, saj storilci lahko spremljajo tudi to. Ne puščajmo ključev pod predpražniki. Poskrbimo, da je ves čas videti, da je nekdo doma.

Če ugotovite, da je nekdo vlomil v vašo hišo ali stanovanje, ne vstopajte, temveč nemudoma obvestite policijo. Obstaja namreč nevarnost soočenja, če je storilec še prisoten. Naša lastna nevarnost je vedno pred predmeti.

Poskrbite tudi za vozilo na parkirišču, da ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev. Predvsem v vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!