Policija preiskuje, ali so varnostniki v Vitanju prekoračili svoja pooblastila

Slovenija 08. Maj 202413:43 0 komentarjev
pretep
Foto: Zajem zaslona

Policija preiskuje okoliščine množičnega pretepa na prireditvi v Vitanju in morebitno prekoračitev pooblastil varnostnikov med nedeljsko množično kršitvijo javnega reda in miru. Če bodo zaznali prekoračitev pooblastil varnostnih služb, bodo policisti o tem obvestili inšpektorat za notranje zadeve, so za STA povedali na Policijski upravi Celje.

Na Policijski upravi (PU) Celje so napovedali tudi, da bodo v primeru zaznave sumov kaznivih dejanj podali tudi kazensko ovadbo na pristojno okrožno tožilstvo.

Spomnimo, policisti so bili v nedeljo zjutraj obveščeni o množični kršitvi javnega reda in miru na prireditvenem prostoru v Vitanju, kjer sta se stepla dva moška. Po doslej zbranih podatkih so ju predstavniki varnostnih služb poskušali pomiriti, pri tem pa se je v pretep vključilo več obiskovalcev prireditve.

Po navedbah policije so predstavniki varnostnih služb v dogodku uporabili plinski razpršilec, zaradi česar je več oseb iskalo zdravniško pomoč. Podatke o udeleženih v pretepu, ki so naknadno iskali zdravniško pomoč, policija še zbira. Poškodovanih je bilo deset oseb, ena oseba naj bi bila huje poškodovana.

Predsednik Turističnega društva (TD) Vitanje Milan Pogladič – društvo je bilo eden od soorganizatorjev – je za N1 pojasnil, da se je pretep začel po izvedeni prireditvi zunaj varovanega območja. “Dogodek smo izvedli v dobri veri, člani društva delujemo prostovoljno in z dobrim namenom. Naš moto je združevanje ljudi, ne pa to, kar se je dogajalo – huliganstvo, ki ga nikakor ne podpiramo,” je dejal Pogladič in dodal, da nasilje obžaluje.

Po poročanju Pop TV so obiskovalci prireditve Majsko Vitanje povedali, da so varnostne službe uporabile prekomerno silo. Portal je namreč prejel posnetke, na katerih ena od oseb, ki so skrbele za varnost, obiskovalca udarja po glavi. Po mnenju obiskovalcev je varnostna služba ravnala neustrezno in so bili varnostniki do udeležencev veselice nasilni. Dogajanje zato zdaj preverja tudi policija.

Profesor z mariborske fakultete za varnostne vede Miroslav Žaberl meni, da je šlo za navaden tepež oseb, ki so bile že obvladane. Spomnil je, da pooblastila varnostnikov veljajo zgolj in samo na prireditvenem prostoru. “Tu je še poseben problem, ker se je vse dogajalo izven prostora, kjer nihče nima pravice intervenirati, tam je pristojna le policija,” je za Pop TV dejal Žaberl, ki je kritičen tako do rediteljev kot do varnostnikov, ki bi morali zagotavljati varnost, kar so izvajali, pa je bila nevarnost.

Predstavnik Zbornice za razvoj zasebnega varovanja Branko Slak je na podlagi posnetkov ocenil, da je bila uporaba fizične sile varnostnikov nestrokovna in nesorazmerna. Po njegovih navedbah je iz poslovnih registrov razvidno, da podjetje UNI7, ki so ga v Vitanju najeli za varovanje omenjene prireditve, obstaja le dva meseca. Prav tako očitno po Slakovih besedah nima redno zaposlenih varnostnikov, ni pa niti član zbornice, zato zbornica nima možnosti, da bi zoper družbo ukrepala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!