Policija preiskuje sum spolne zlorabe v enem od oskrbnih domov v Pomurju

Slovenija 15. Sep 202316:02 0 komentarjev
starostnik
Foto: PROFIMEDIA

Kriminalisti v oskrbnem Domu Brigita v Puconcih preiskujejo sum vsaj dveh spolnih zlorab, ki naj bi ju zakrivil eden od oskrbovancev doma, je prvi poročal Vestnik. Policija je pod drobnogled vzela tudi sum kaznivega dejanja zapustitve slabotne osebe, nekdanja oskrbovanka doma namreč trdi, da je vodstvo od nje zahtevalo, da dom zapusti. "Očitki so neresnični in popolnoma absurdni," pa pravi odvetnik Brigite Beznec, ki dom skupaj z družino vodi.

Jernej Radež, odvetnik Brigite Beznec, ki oskrbni Dom Brigita s 23 posteljami in osmimi zaposlenimi vodi, je za N1 pojasnil, da je “krivi ovadbi” podala nekdanja oskrbovanka doma, ki je v domu bivala od aprila naprej. “V tem času je pogosto vznemirjala in žalila zaposlene ter druge oskrbovance oskrbnega doma,” je dejal.

Po njegovih besedah se je v začetku avgusta oskrbovanka prostovoljno izselila, brez da bi plačala celotno julijsko in deloma tudi avgustovsko najemnino, ki sicer znaša nekaj več kot 1.100 evrov na mesec, odvetniška pisarna Radež Varl pa je zato že sprožila postopek izterjave. Oskrbovanka pa trdi nasprotno, pojasnjuje odvetnik. Brigiti Beznec namreč očita, da je od nje zahtevala, da zasebni dom v Puconcih zapusti, “kar pa se, kot je potrdilo več oseb, ni nikoli zgodilo,” zatrjuje Radež.

Ali je lastnica doma oskrbovanko res vrgla na cesto, zdaj preiskujejo kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota, saj so pod drobnogled vzeli sum kaznivega dejanja zapustitve slabotne osebe, kot so potrdili za N1, pa preiskujejo tudi kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe.

Po informacijah Vestnika naj bi ponoči med 22. in 6. uro, ko v domu ni nobenega od zaposlenih, eden od stanovalcev imel spolne odnose z dvema drugima stanovalcema, to pa je policiji prijavila ista oskrbovanka, ki je v domu ni več od avgusta.

Tudi te očitke je Radež označil za “neresnične in popolnoma absurdne”. Po njegovih besedah nočno varstvo v domu poteka skladno s pravilnikom o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev, oskrba je zagotovljena 24-ur, domnevni žrtvi pa naj bi spolno zlorabo po njegovih besedah zanikali policiji, svojcem in vodstvu doma. “Glede na navedeno je torej več kot očitno, da gre za neresnične in zlonamerne izjave bivše oskrbovanke,” zato Radež pričakuje, da bosta kazenski ovadbi zavrženi.

V nadzor tudi inšpekcija in informacijska pooblaščenka

Informacijska pooblaščenka je inšpekcijski postopek zoper Dom Brigita v Puconcih sprožila na podlagi policijskega obvestila, ki so ga v uradu pooblaščenke prejeli v začetku avgusta. “Iz ugotovitev policije je med drugim izhajal tudi sum nezakonite obdelave osebnih podatkov uporabnikov doma,” je zapisala informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Že nekaj dni kasneje so v domu opravili inšpekcijski nadzor in ugotovili pomanjkljivosti glede zagotavljanja ustrezne varnosti zdravstvene dokumentacije oskrbovancev pa tudi kadrovskih map zaposlenih, “sum nezakonitega izvajanja videonadzora pa v okviru nadzora ni bil potrjen,” je dodala. Čeprav odvetnik Jernej Radež pravi, da je informacijska pooblaščenka postopek ustavila, je Mojca Prelesnik zapisala, da postopek še ni zaključen.

Inšpekcijski postopek je sprožila tudi socialna inšpekcija. Zapisali so, da oskrbovanci v zasebnem Domu Brigita bivajo v opremljenih, ogrevanih in vzdrževanih sobah, vendar so te praviloma večposteljne, kar pa je v nasprotju s Pravilnikom o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev. Ta namreč zahteva bivanje v eno ali dvoposteljnih sobah.

A inšpektor je ob tem pripomnil, da tega standarda v veliki meri ne spoštujejo niti domovi, ki delujejo v javni mreži, saj je prostorska stiska enostavno prevelika. “V kolikor bi v Sloveniji obstajala uresničljiva možnost, da bi vse uporabnike, ki bivajo v več kot dvoposteljnih sobah, preselili, potem bi inšpektor to odredil. Zaradi skoraj 4.000 čakajočih na mesto v institucionalnem varstvu je to neuresničljivo, zato inšpektor tovrstnega ukrepa ne odreja,” je poudarila socialna inšpekcija.

Starost
Aljaž Uršej/N1

Inšpektor je ugotovil tudi, da Dom Brigita dokumentacije ne vodi v celoti v skladu s pravilnikom, stanovalci pa nimajo pridobljenega mnenja CSD-ja in osebnega zdravnika, ki bi morala ugotoviti, ali so do institucionalnega varstva sploh upravičeni.

Center za socialno delo in zdravnik bi torej ugotavljala, ali so stanovalci v Domu Brigita starejši od 65 let in zaradi starosti brez pomoči druge osebe ne morejo samostojno živeti. Enako mnenje bi potrebovali tudi mlajši od 65 let, ki imajo določene psihofizične lastnosti, zaradi katerih ne morejo živeti sami, ali pa so v domu zato, ker trpijo za napredovano kronično oziroma neozdravljivo boleznijo.

Inšpektor je domu zato naložil, da za vsakega oskrbovanca pripravi nekakšen “osebni dosje”, ki bo vseboval tudi dogovor o trajanju, vrsti in načinu zagotavljanja storitve, evidenco opravljenih storitev ter podatke o plačilih in morebitnih oprostitvah plačil za storitve.

Inšpektor je še ugotovil, da Dom Brigita oskrbovancem zagotavlja 24-urno dosegljivost z uporabo telefona, v katerega pa je treba vnesti številko osebe, ki jo želijo poklicati. Prav to bi lahko predstavljalo težavo za nepokretne in slabovidne stanovalce, zato je inšpektor domu predlagal, naj preuči, ali je dosegljivost res zagotovljena.

Napadi in vrsta postopkov zaradi prizadevanj za pravično financiranje domov?

Odvetnik Jernej Radež je dejal, da Brigita Beznec že več let opozarja na sistemske nepravilnosti pri financiranju oskrbnih domov, “še posebej domov, ki nimajo koncesije za izvajanje zdravstvene dejavnosti in morajo zdravstvene storitve izvajati na lastne stroške ali pa jih v skrajni sili prevaliti na oskrbovance”. Prav v to skupino spada Dom Brigita.

“Ob upoštevanju navedenega upamo, da zgoraj navedeni postopki in drugi napadi na našo stranko niso posledica njenih prizadevanj za bolj pravično ureditev financiranja zdravstvene oskrbe v domovih za starejše občane,” je zapisal Radež.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!