Policija pri varovanju ogrožene tožilke ugotovila tveganja

Slovenija 22. Mar 202416:17 1 komentar
Sodišče
Fotografija je simbolična. (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Policija je pri varovanju ene od tožilk, ki je vključena tudi v sojenje proti Kavaškemu klanu, ugotovila tveganja. Kot piše Večer, se je tožilka po neukrepanju generalnega direktorja policije Senada Jusića obrnila na notranjega ministra Boštjana Poklukarja, ki je direktoratu za policijo in druge varnostne naloge naročil, da opravi izredni nadzor. Tožilka naj bi proti odgovornim uporabila tudi vsa pravna sredstva.

Notranjevarnostni postopek, ki ga je policija uvedla zaradi preveritve določenih okoliščin pri izvajanju varovanja ene od varovanih oseb, je pokazal na določena tveganja in neskladna ravnanja izvajalcev, piše današnji Večer. Na policiji pravijo, da so bila ugotovljena tveganja takšne narave, da so terjala sprejetje ustreznih ukrepov za njihovo odpravo.

Čeprav na policiji konkretnega postopka niso razkrili, ker zaradi varnosti ne razkrivajo podatkov o osebah, ki jih varuje policija, Večer poroča, da gre za primer varovanja tožilke Mateje Gončin, ki specializirano državno tožilstvo (SDT) zastopa v najhujših primerih organiziranega kriminala in kriminalnih združb ter je bila deležna resnih groženj.

Po pisanju časnika naj generalni direktor policije Senad Jusić po ugotovljenih domnevnih nepravilnostih ne bi ukrepal zoper vodstvo Centra za varovanje in zaščito (CVZ), zato je tožilka na to opozorila notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Slednji je 28. februarja direktoratu za policijo in druge varnostne naloge naročil, da opravi izredni nadzor nad delom centra in vodstvom policije, nadzor pa po poročanju časnika še ni končan.

Na SDT so za Večer povedali, da z ugotovitvami nadzora niso seznanjeni, “bo pa tožilka sama prek svojega pooblaščenca kot prijaviteljica nepravilnosti zahtevala vpogled v poročilo”. Za časnik so potrdili tudi, da poteka proces odpovedi varovanju tožilke. Za to se je odločila tožilka sama, potem ko ji je vodstvo Centra za varovanje in zaščito po opravljeni službeni poti v tujini pred nekaj dnevi zamenjalo celotno ekipo varnostnikov, ki naj bi jo ves čas zelo korektno in strokovno varovali. Nadomestili naj bi jih z manj izkušenimi.

Tožilka bo sicer po pisanju Večera uporabila tudi vsa pravna sredstva zoper vodilne v Centru za varovanje in zaščito, podala naj bi kazenske ovadbe, morda tudi odškodninske tožbe.

Tožilke ne bo varoval nihče

Na SDT so za STA navedli, da se je tožilka sama odpovedala varovanju, “v takšno drastično odločitev pa je bila praktično prisiljena zaradi številnih nepravilnosti v zvezi z njenim varovanjem in odnosom vodstva CVZ do nje nasploh”. V tej povezavi je bila SDT v vednost poslana tudi anonimna prijava. Ker je dokumentacija vsebovala sume morebitnih kaznivih dejanj vodstva CVZ, so jo poslali v reševanje oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na SDT.

Tožilka je pisno odpoved varovanju posredovala vodji SDT, ta pa je o tem obvestila Vrhovno državno tožilstvo in ministrstvo za pravosodje. Tožilke zdaj po njihovih navedbah ne bo varoval nihče. Ob tem kategorično zavračajo pojasnila policije, da je do zamenjave skupine varovanja prišlo zaradi ugotovljenih nepravilnosti. “Člani skupine za varovanje tožilke so svoje delo opravljali strokovno in profesionalno,” so zatrdili.

“Policija bo še naprej izvaja ukrepe za zagotavljanje varnosti ogroženi osebi,” pa so zagotovili na policiji. “Varovanje ogrožene osebe, ki ga je odredil generalni direktor policije in ki obsega nabor različnih ukrepov, se ni prenehalo. Za to namreč niso izpolnjeni pogoji,” so zatrdili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje