Policija zaradi tragične smrti sedemmesečnega dojenčka podala kazensko ovadbo

Novorojenček
simbolna fotografija (PROFIMEDIA)

Na Policijski upravi Murska Sobota so za N1 potrdili, da so v primeru tragične smrti sedemmesečnega dojenčka, ki je z družino živel na Goričkem, podali kazensko ovadbo zoper fizično osebo. Otrok je februarja nenadoma postal neodziven in ni dihal, zato so svojci poklicali reševalno službo, ki ga je nemudoma odpeljala na urgenco Splošne bolnišnice Murska Sobota. Dojenčka, ki je bil videti izčrpan in oslabel, so oživljali tako med vožnjo kot v urgentnem centru, a žal neuspešno.

Policijska preiskava, zakaj je sredi februarja sedemmesečni dojenček, ki je z družino živel na Goričkem, umrl, je končana. Kot so na Policijski upravi Murska Sobota potrdili za N1, so zoper fizično osebo podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje povzročitev smrti iz malomarnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let. Drugih podrobnosti zaradi varstva osebnih podatkov niso razkrili.

Spomnimo: ker je otrok nenadoma postal neodziven in ni dihal, so svojci 17. februarja poklicali reševalno službo, ki ga je nemudoma odpeljala v urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota. Otroka, ki je bil na videz izčrpan in oslabel, so oživljali tako med vožnjo kot v urgentnem centru, a žal neuspešno.

Čeprav ženska ni rodila doma, temveč v reševalnem vozilu na poti v porodnišnico, kjer sta bila oba z dojenčkom tudi obravnavana, zdravstveni dom o rojstvu ni bil obveščen, zato patronažna služba družine ni obiskala niti enkrat. Sandra Babič, direktorica Centra za socialno delo Pomurje, ki družino obravnava od septembra lani, je za N1 marca pojasnjevala, da zdravstvenega doma o novorojenčku niso obveščali, “ker je bil rojen na poti v bolnišnico in je v bolnišnici tudi bil”.

Težava je, da Splošna bolnišnica Murska Sobota novorojenčke prijavlja zgolj na matični urad, kar ji narekuje tudi zakon, ostalih prijav pa rutinsko ne izvajajo, so pojasnili za N1. Odločitev, ali bodo zdravstveni dom oziroma patronažno službo obvestile, je namreč prepuščena vsaki porodnišnici posebej.

In to kljub pravilniku, ki porodnišnice zavezuje, da morajo o rojstvu otroka patronažne službe obveščati. Če je mamica doma na območju porodnišnice, to nalogo prevzamejo tam, drugače pa je, če mama prihaja z drugega konca države. Še več: dve porodnišnici breme obveščanja v celoti prelagata na novopečene mame, ki se morajo za obisk patronažne sestre dogovoriti same, smo poročali na N1.

Dojenček
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Po tragični smrti sedemmesečnega dojenčka, letih opozarjanja patronažnih sester, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in letos še varuha človekovih pravic, ki je opozoril na kršenje ustave, se je ministrstvo za zdravje vendarle odločilo urediti sistem obveščanja patronažnih služb. Sistemska rešitev naj bi zaživela prihodnje leto.

Poseben informacijski program bo obveščanje patronažne službe o odpustu porodnice in dojenčka iz porodnišnice poenotil in avtomatiziral.

Takoj ko bo porodnišnica v centralni register posredovala odpustno pismo, bo prek sistema eZdravje o tem obveščena patronažna sestra, ki dela na območju, kjer je mati doma.

“Obveza avtomatskega posredovanja odpustnega pisma iz porodnišnic v Centralni register podatkov o pacientih je že urejena v zakonu o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ministrstvo pa bo do nadgradnje informacijskih rešitev zagotovilo pregled doslednega spoštovanja te obveze pri vseh porodnišnicah,” so napovedali na ministrstvu.