Kako bi ministrstvo preprečilo tragične primere, kot je bil na Goričkem?

Slovenija 18. Apr 202420:09 0 komentarjev
Novorojenček
Profimedia

Po letih opozarjanja patronažnih sester, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in zdaj še varuha človekovih pravic bo ministrstvo za zdravje vendarle uredilo sistem obveščanja patronažnih služb. Do zdaj se je namreč, kljub pravilniku, ki je porodnišnice zavezoval, da morajo o rojstvu patronažne službe obveščati, vsaka ustanova odločala po svoje. Kaj bo torej drugače in kdaj bodo nova pravila začela veljati?

Da porodnišnice odgovornost za obveščanje o rojstvu patronažni službi večinoma prelagajo na mamice, NIJZ opozarja že leta. Podobno je ob analizi stanja ugotovil tudi varuh človekovih pravic: porodnišnice po državi obveščajo vsaka po svoje, najpogosteje je odločilno to, kje družina živi.

Če je doma na območju porodnišnice, to nalogo prevzamejo tam, drugače pa je, če mama prihaja z drugega konca države. Še več: dve porodnišnici breme obveščanja v celoti prelagata na novopečene mame, ki se morajo za obisk patronažne sestre dogovoriti same.

To počnejo, čeprav naj bi to področje urejal Pravilnik za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Slednji jasno določa, da mora porodnišnica patronažno službo pisno obvestiti na dan odpusta novorojenčka in matere, patronažna sestra pa ju mora obiskati v 24 urah po odpustu.

Da gre zgolj za črko na papirju, je pokazal primer tragične smrti sedemmesečnega dojenčka, ki je z družino živel na Goričkem. Čeprav ženska ni rodila doma, temveč v reševalnem vozilu na poti v porodnišnico, zdravstveni dom o rojstvu ni bil obveščen, zato patronažna služba družine ni obiskala niti enkrat.

V Splošni bolnišnici Murska Sobota so v začetku meseca pojasnili, da novorojenčke prijavljajo zgolj na matični urad, kar jim narekuje tudi zakon, ostalih prijav pa rutinsko ne izvajajo. Po tem, ko smo na N1 opozorili na neenotno prakso obveščanja patronažnih služb, so svoj odgovor spremenili. “V naši porodnišnici sledimo veljavnim zakonskim okvirjem in praksam, ki so usklajene s praksami večine slovenskih porodnišnic.”

dojenček, dete, otrok
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Dodali so, da si nekateri starši pomoči patronažne službe ne želijo, praksa pa da je pokazala nekatere pravne zadržke pri avtomatskem obveščanju. “V Splošni bolnišnici Murska Sobota si na tem področju želimo sistemske rešitve, ki pa upošteva vse vidike, na prvo mesto daje zdravje in dobrobit otrok in mater,” so še zapisali.

Splošna bolnišnica Murska Sobota je sicer ena od dveh porodnišnic, ki varuhu človekovih pravic ni posredovala podatkov, kako o rojstvu otroka obvešča patronažno službo. Za N1 so v bolnišnici pojasnili, da zahtevanih informacij varuhu niso poslali, ker da njegove “konkretne poizvedbe niso zaznali”. Po naših informacijah so prošnjo sprva resda spregledali, to ugotovili in zato varuha prosili, naj jim vprašanja pošlje znova. Odgovorili mu niso.

“Sistem bo poenoten in avtomatiziran”

Zaradi stanja na terenu je ministrstvo za zdravje vse bolnišnice in zdravstvene domove že pozvalo, naj omenjeni pravilnik upoštevajo in na dan odpusta novorojenčka iz porodnišnice striktno obveščajo patronažne službe. “V primeru indikacije pa otrokovega izbranega zdravnika specialista pediatrije in centra za socialno delo.”

Da bi odpravili pomanjkljivosti sistema, ki so mu bile do zdaj prepuščene novopečene mamice in novorojenčki, naj bi že prihodnje leto zaživela sistemska rešitev.

“Že v kratkem bo v veljavo stopil prenovljeni pravilnik o pooblastilih za obdelavo podatkov v Centralnem registru podatkov o pacientih (CRPP), ki bo dostop do zdravstvene dokumentacije v CRPP razširil tudi na patronažne sestre. Ta bo torej patronažnim sestram omogočil vpogled v dokumentacijo porodnic, ki bivajo na področju, ki ga patronažna sestra pokriva.”

Povedano drugače: poseben informacijski program bo obveščanje patronažne službe o odpustu porodnice in dojenčka iz porodnišnice poenotil in avtomatiziral. Takoj ko bo porodnišnica v centralni register posredovala odpustno pismo, bo prek sistema eZdravje o tem obveščena patronažna sestra, ki dela na območju, kjer je mati doma.

“Obveza avtomatskega posredovanja odpustnega pisma iz porodnišnic v Centralni register podatkov o pacientih je že urejena v zakonu o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ministrstvo pa bo do nadgradnje informacijskih rešitev zagotovilo pregled doslednega spoštovanja te obveze pri vseh porodnišnicah,” so napovedali.

To pomeni, da bo NIJZ vse do uvedbe novega sistema primerjal podatke o rojstvih, ki so zabeleženi v Centralnem registru prebivalstva, in to, ali so porodnišnice odpustno pismo posredovale v Centralni register podatkov o pacientih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!