Ali in kako porodnišnice o rojstvu otrok obveščajo patronažno službo

Slovenija 16. Apr 202413:02 0 komentarjev
Dojenček
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav bi morale porodnišnice skladno s pravilnikom patronažno službo o rojstvu otroka pisno obvestiti na dan odpusta novorojenčka in matere, je realnost drugačna. Na to že dlje časa opozarjajo tako patronažne sestre kot NIJZ. Vsaka porodnišnica ima namreč svoj način obveščanja ali pa tega sploh ne počne. Ali in kako obveščajo o rojstvu dojenčkov, smo vprašali vseh 14 slovenskih porodnišnic.

Ljubljana

V ljubljanski porodnišnici so do leta 2009 na naslove patronažnih služb kopijo mamine in otrokove odpustnice pošiljali avtomatsko. A istega leta je bila porodnišnica obtožena, da je izdala poklicno skrivnost, ko je o odhodu porodnice in novorojenčka obvestila patronažno službo brez privolitve matere.

Zato se je vodstvo porodnišnice takrat odločilo, da patronažnim službam ne bodo več pošiljali odpustnic mamic in novorojenčkov, ki med drugim vsebujejo tudi občutljive osebne podatke, je za N1 pojasnila tamkajšnja glavna medicinska sestra Urša Vozelj.

Zdaj že v porodni sobi vsaka porodnica izpolni obrazec in zapiše svoje osebne podatke, podatke o otroku, svojo telefonsko številko ter (domač) naslov, kjer jo bo odpustu iz porodnišnice obiskala patronažna sestra. Med hospitalizacijo in bivanjem na poporodnem oddelku ji zdravstveno osebje pojasni vse podrobnosti obveščanja patronažne službe. “Na dan odhoda domov ali takoj naslednji delovni dan pokličite patronažno službo in jih obvestite o odpustu oziroma prihodu domov ter se dogovorite za prvi obisk patronažne medicinske sestre. Do takrat negujte novorojenčka po navodilih, ki ste jih dobili v porodnišnici,” navodila pojasnjuje Vozelj.

Porodnišnica, stara porodnišnica
Foto: Denis Sadiković/N1

Poleg tega so v vsaki bolniški sobi izobešeni napotki in informacije o telefonskih številkah vseh zdravstvenih domov, zdravstvenih postaj ter vseh — tudi zasebnih — patronažnih služb po državi.

“Ob odpustu od leta 2015 dalje za vsako pacientko pripravimo obrazec, na katerega zabeležimo njene osnovne osebne podatke, podatke o rojstvu ter datumu odpusta iz porodnišnice, telefonsko številko ter naslov, na katerem bo dosegljiva za obisk patronažne medicinske sestre. Obrazec patronažni službi pošljemo po fizični pošti.”

Po telefonu patronažno službo obvestijo zgolj v primerih, ko presodijo, da pacientka sama tega ne bo spodobna storiti. Razlogov je lahko več: od socialnih do zdravstvenih. Na primer, duševne bolezni, odvisnost, nerazumevanje jezika in navodil in akutno zaznani problemi med bivanjem v porodnišnici.

Kranj

Na Jesenicah imajo po besedah strokovnega direktorja Aleša Rozmana sistem obveščanja lokalne patronažne službe vzpostavljen. Slednja namreč vsak dan prevzame seznam odpuščenih novorojenčkov. “V primeru stanj, ki so pomembna za nadaljnjo obravnavo, pa se poslužimo tudi osebne predaje primera po telefonu.” Ali informacije predajo patronažni službi ali direktno bodočemu izbranemu pediatru, je odvisno od primera do primera.

“Največji izziv ob tem predstavlja GDPR, saj je potrebno za kakršno koli posredovanje osebnih podatkov, pridobiti ustrezno soglasje.”

Ptuj

Ali bo porodnišnica na Ptuju obvestila patronažno sestro ali ne, je odvisno od tega, kje mati oziroma družina novorojenčka živi. Dnevno po telefonu obvešča le patronažne službe na Ptuju, v Ormožu, Slovenski Bistrici in Mariboru. Če porodnica prihaja iz drugega konca države, ji zdravstveno osebje izroči navodila in telefonsko številko lokalne patronažne službe.

Ptujska porodnišnica je sicer poleg porodnišnice Murska Sobota edina, ki varuhu človekovih pravic ni odgovorila, kako poteka njeno obveščanje patronažnih služb. Varuh je namreč že lani začel preverjati, kaj se dogaja na tem področju in ali so potrebne spremembe.

Na Ptuju so za N1 pojasnili, da obstaja možnost, da so zaprosilo varuha spregledali, zato so urad prosili, naj jim vprašanja pošlje ponovno. V Murski Soboti pa so dejali, da zahtevanih informacij varuhu niso poslali, ker da varuhove “konkretne poizvedbe niso zaznali”. Po naših informacijah so prošnjo sprva resda spregledali, to ugotovili in zato varuha prosili, naj jim vprašanja pošlje znova. Odgovorili mu niso.

Murska Sobota

V porodnišnico Murska Sobota sta bila sicer sprejeta mati in dojenček, ki je sedem mesecev kasneje umrl. Čeprav ženska ni rodila doma, temveč v reševalnem vozilu na poti v porodnišnico, zdravstveni dom o rojstvu ni bil obveščen, zato patronažna služba družine ni obiskala niti enkrat.

V začetku meseca so pojasnili, da novorojenčke prijavljajo zgolj na matični urad, kar jim narekuje tudi zakon, ostalih prijav pa rutinsko ne izvajajo. Po tem, ko smo na N1 opozorili na neenotno prakso obveščanja patronažnih služb, so svoj odgovor spremenili. “V naši porodnišnici sledimo veljavnim zakonskim okvirjem in praksam, ki so usklajene s praksami večine slovenskih porodnišnic.”

Novo mesto in Brežice

Medtem v porodnišnici Novo mesto patronažno službo obveščajo o vsakem rojstvu otroka, ne glede na to, od kod mama prihaja. “V ta namen imamo pripravljen poseben obrazec, ki vsebuje določene podatke o otročnici in novorojenčku. Slednjega pošljemo patronažni službi po klasični pošti.”

Podobno prakso imajo tudi v Brežicah.

Jesenice

Tudi na Jesenicah patronažno službo obvestijo o vsakem rojstvu, “in sicer po telefonu, 24 ur po odpustu”. Ob petkih in sobotah to storijo že na dan odpusta.

Do malenkostne razlike pri predajanju obrazca o zdravstveni negi matere. Če je doma na Gorenjskem, porodnišnica obraze pošlje po elektronski pošti, ki je zaščitena z geslom, če pa porodnica prihaja z drugega konca države, ji obrazec predajo, sama pa ga mora nato izročiti patronažni medicinski sestri ob prvem obisku na domu.

Novorojenček
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Maribor

V Mariboru komunikacija med porodnišnico in patronažno službo poteka dnevno, če mama prihaja z območja Maribora in okolice. Od ponedeljka do petka patronažna sestra dopoldne pride v porodnišnico in pridobi informacije o vseh novorojenčkih. V soboto, nedeljo in ob praznikih pa komunikacija poteka po telefonu.

“Nekoliko težja pa je komunikacija, ko ženske živijo izven tega območja. Patronažne medicinske sestre so po telefonu, zaradi narave svojega dela, dosegljive le v določenem času, kar predstavlja tudi organizacijski problem v porodnišnicah, zato se pogosto zgodi, da se naroči otročnici, da pokliče patronažno medicinsko sestro kar sama. To vsekakor ni pravilen postopek, na katerega v porodnišnici Maribor že dalj časa opozarjamo,” so pojasnili.

Predlagajo enoten informacijski sistem za vse porodnišnice, ki bi omogočal vnos podatkov o materi in novorojenčku, do njih pa bi patronažne medicinske sestre dostopale z lastnim geslom. “Gre namreč za prenos zelo občutljivih podatkov, kjer mora biti v prvi vrsti zagotovljena varnost in transparentnost.”

Celje

Obveščanje v celjski porodnišnici poteka na dva načina. Tako kot v Mariboru se vsak dan v porodnišnici osebno oglasi patronažna sestra in prevzame seznam novorojenčkov, ki stanujejo na območju Celja oziroma območju, ki ga pokriva patronažna služba iz Zdravstvenega doma Celje. To zdravstveno osebje materam tudi pove.

“Preostale matere prejmejo posebno kuverto, v kateri je dodatna odpustnica novorojenčka z navodili, da morajo starši sami dostaviti dokumentacijo v zdravstveni dom v kraju bivanja. Starši lahko zdravstveni dom tudi pokličejo,” so pojasnili v Splošni bolnišnici Celje.

“Zaradi vedno pogostejših primerov staršev, ki zavračajo obiske patronažnih sester na domu in obiske dispanzerjev, se obveščanje počasi spreminja.”

Izola

V Izoli patronažno službo o rojstvu obvestijo po telefonu, a le, če mati prihaja iz območja, ki ga pokriva porodnišnica. Ostale matere morajo patronažno službo obvestiti same.

Odgovore ostalih porodnišnic še čakamo. 

Varuh: Bolnišnice, ki o rojstvu ne obveščajo patronažnih služb, kršijo ustavo

Preverjanja, kaj se dogaja na področju obveščanja o rojstvih, se je lotil tudi varuh človekovih pravic. Zanimalo ga je, ali se obveščanje razlikuje od porodnišnice do porodnišnice, ali prihaja do razlik glede na kraj bivanja porodnice in koliko časa mine, preden porodnišnica o odpustu matere in otroka obvesti patronažno službo. Ugotovil je, da so razlike ogromne, in ocenil, da porodnišnice, ki o rojstvu ne obveščajo patronažnih služb, kršijo ustavo.

Poleg informacij, ki so mu jih posredovale porodnišnice, je prejel tudi odgovor ministrstva za zdravje, ki da skupaj z NIJZ to področje “naslavlja in ureja”, sistemska ureditev pa bi lahko zaživela v sredini prihodnjega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!