Varuh: Bolnišnice, ki o rojstvu ne obveščajo patronažnih služb, kršijo ustavo

Slovenija 16. Apr 202410:09 1 komentar
pediatrična klinika, porodnišnica, otrok,
Jan Gregorc/N1

Tragična smrt sedemmesečnega dojenčka, ki je z družino živel na Goričkem, je razgalila pomanjkljivosti našega sistema, ki so mu prepuščene novopečene mamice in novorojenčki. Za rojstvo otroka ni vedel ne tamkajšnji zdravstveni dom ne patronažna služba. Kljub temu da poseben pravilnik določa, da mora porodnišnica patronažno službo o rojstvu pisno obvestiti na dan odpusta novorojenčka in matere, tega vse porodnišnice ne upoštevajo. Ker se praksa po državi tako močno razlikuje, varuh človekovih pravic ocenjuje, da gre za kršitev načela enakega varstva pravic skladno z 22. členom Ustave Republike Slovenije. Bo ministrstvo za zdravje zdaj vendarle našlo sistemsko rešitev?

Varuh človekovih pravic se je že lani lotil preverjanja, kako slovenske porodnišnice po državi o rojstvu novorojenčka obveščajo patronažne službe.

Zanimalo ga je, ali se obveščanje razlikuje od porodnišnice do porodnišnice, ali prihaja do razlik glede na kraj bivanja porodnice in koliko časa mine, preden porodnišnica o odpustu matere in otroka obvesti patronažno službo. “Varuh je porodnišnice pozval tudi k navedbi razlogov, v kolikor prihaja do kakršnihkoli odstopanj.”

Podatke so mu posredovale vse slovenske porodnišnice, razen Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj in Splošna bolnišnica Murska Sobota. Spomnimo: prav v slednjo sta bila sprejeta mati in dojenček, ki je sedem mesecev kasneje umrl. Čeprav ženska ni rodila doma, temveč v reševalnem vozilu na poti v porodnišnico, zdravstveni dom o rojstvu ni bil obveščen, zato patronažna služba družine ni obiskala niti enkrat.

Kot so za N1 pojasnili v Splošni bolnišnici Murska Sobota, novorojenčke namreč prijavljajo zgolj na matični urad, kar jim narekuje tudi zakon, ostalih prijav pa rutinsko ne izvajajo.

dojenček, dete, otrok
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Varuh je zdaj ugotovil, da je praksa obveščanja patronažnih služb precej različna. V večini primerov je obveščanje odvisno od tega, kje družina stanuje. Sedem porodnišnic namreč obvešča le lokalne zdravstvene domove, nato pa patronažna služba kontaktira porodnico ter se dogovori za obisk na domu. Medtem morajo porodnice, ki ne živijo na območju porodnišnice, patronažno službo poklicati same.

“Ob tem se varuhu postavlja tudi vprašanje, ali so v teh primerih lahko dosledno upoštevane določbe Pravilnika za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni,” so zapisali v uradu varuha človekovih pravic. Pravilnik namreč jasno določa, da mora porodnišnica patronažno službo pisno obvestiti na dan odpusta novorojenčka in matere, patronažna sestra pa ju mora obiskati v 24 urah po odpustu.

“Ob tem se varuh sprašuje, ali je mogoče pričakovati, da bodo porodnice patronažno službo kontaktirale takoj ob prihodu domov, ko je njihova pozornost v celoti usmerjena v novorojenčka, in ali ne bi bilo ustreznejše, da bi bila ta odgovornost na pristojnih ustanovah, ki bi z medsebojnim sodelovanjem lahko izboljšale način medsebojnega obveščanja ter s tem zagotovile enotno obravnavo vseh porodnic, ne glede na območje njihovega bivanja.”

Tri slovenske porodnišnice zdravstvene domove o rojstvu obveščajo ne glede na to, od kod porodnica prihaja, kar je varuh ocenil kot primer dobre prakse. Gre za splošne bolnišnice v Brežicah, Novem mestu in na Jesenicah. Na drugi strani pa dve porodnišnici breme obveščanja v celoti prelagata na novopečene mame, ki se morajo za obisk patronažne sestre dogovoriti same.

Varuh je ugotovil tudi razliko v tem, kdaj in kako porodnišnice obveščajo patronažno službo. Nekatere na dan poroda oziroma naslednji dan, druge pa na dan odpusta iz porodnišnice oziroma dan po odpustu, in sicer preko interne pošte, osebnega prevzema patronažne službe ali preko navadne pošte.

Na podlagi podatkov, ki so jih porodnišnice posredovale, je varuh ocenil, da je materam oziroma novorojenčkom kršeno načelo enakega varstva pravic skladno z 22. členom Ustave Republike Slovenije.

Sistemska rešitev že prihodnje leto?

Da je sistem obveščanja pomanjkljiv, vodje patronažnih služb ministrstvo za zdravje opozarjajo že dlje časa. Leta 2012 so na ministrstvu na to temo potekali celo sestanki, tako patronažne sestre kot ministrstvo pa so se strinjali, da so spremembe nujno potrebne, je za N1 povedala glavna medicinska sestra Porodnišnice Ljubljana Urša Vozelj.

Na enem od sestankov je bil predstavljen tudi projekt ePatronaža, ki naj bi rešil vse težave obveščanja o porodih. “Predstavnice patronažne službe so takrat izpostavile potrebo po rešitvi za začasno obdobje; v razpravi smo prišli do možne rešitve, in sicer – patronažne službe zdravstvenih domov naj bi same klicale v svojo lokalno porodnišnico in pridobile podatke. Za to bi določili eno do dve uri v dopoldanskem času, ko bi bila na voljo kontaktna oseba. Za otročnice iz drugih regij pa bi — do celovite sistemske rešitve — porodnišnice o odpustu otročnic obveščale regijske kontaktne osebe, ki bi nato posredovale obvestilo ustrezni patronažni službi. Prav tako smo se tedaj dogovorili, da patronažne službe do aprila 2012 posredujejo kontaktne telefonske številke regijskih kontaktnih oseb, vendar seznama nikoli nismo prejeli, prav tako nobene obrazložitve, zakaj ne,” je povedala Vozelj.

Odgovor ministrstva za zdravje, zakaj projekt ePatronaža več kot deset let kasneje še ni zaživel, še čakamo.

A kot kaže, se v tej smeri nekaj očitno vendarle premika. Ministrstvo za zdravje je namreč varuhu človekovih pravic pojasnilo, da to področje skupaj z NIJZ “naslavlja in ureja”, sistemska ureditev pa bi lahko zaživela v sredini prihodnjega leta. “S čimer naj bi podprli vse faze procesa obveščanja patronažne službe.”

V uradu varuha so zapisali, da to pozdravljajo, a da jih skrbi, da se “birokratsko kolesje vrti prepočasi”. Po njihovih besedah trenutna ureditev, ki dopušča, da breme obveščanja pade na novopečene mame, običajno prizadene že tako ranljive skupine prebivalstva, zato varuh predlaga “da se do uveljavitve sistemskih sprememb, ki jih bodo dolžne spoštovati vse porodnišnice v Sloveniji, z ustrezno notranjo reorganizacijo vsaj začasno uredi sistem obveščanja patronažne službe”. Ne glede na to, ali porodnica živi na območju porodnišnice ali pa na drugem koncu države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje