Policijski sindikat zaradi “cenzure” napovedal ovadbo Olaja

Slovenija 03. Jan 202218:40 > 18:41 2 komentarja
Anton Olaj
Borut Živulovič/ Bobo

Policijski sindikat Slovenije je napovedal kazensko ovadbo zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja zaradi suma kršitve sindikalnih pravic in pravic do sodelovanja pri upravljanju. Menijo, da Olaj z navodilom o objavljanju dokumentov na intranetu policije izvaja cenzuro sindikalnih obvestil.

Iz Policijskega sindikata Slovenije (PSS) so sporočili, da so pooblastili Odvetniško družbo Čeferin, Pogačnik, Novak, Koščak in partnerji, da zoper generalnega direktorja policije Antona Olaja poda kazensko ovadbo zaradi suma kršitve pravic do sodelovanja pri upravljanju in sindikalnih pravic.

Kot pravijo v sindikatu, jim je generalni direktor policije Olaj lani naložil obveznost, da morajo vse dokumente, ki jih želijo objaviti na intranetu policije, pošiljati na uradni predal službe generalnega direktorja policije generalne policijske uprave (SGDP GPU), kjer bodo poskrbeli za objavo. Obveznost po besedah predstavnikov PSS velja tako zanje kot tudi za Sindikat policistov Slovenije (SPS). Olaj naj bi dodatno navedel, da bodo sindikalni dokumenti, iz katerih se bo lahko razbrala neskladnost s kodeksom policijske etike, poslani odboru za etiko in integriteto, ki bo podal mnenje, ali bi objava takšnega dokumenta lahko morebiti negativno vplivala na integriteto policije ter njeno podobo v javnosti.

“V PSS ugotavljamo, da se na podlagi navedenega navodila generalnega direktorja policije, izvaja ‘cenzura’ sindikalnih obvestil. Reprezentativni sindikat namreč neposredno ali posredno zagotavlja oziroma skrbi za pravice vseh zaposlenih. Iz tega razloga morajo biti obvestila sindikata dostopna vsem zaposlenim,” so pojasnili v PSS.

Menijo, da je Olaj povzročil prepovedane posledice

V sindikatu so dodali, da tako kolektivna pogodba za policiste in kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti določata, da ima sindikat pravico prosto razdeljevati sindikalno gradivo in tisk ter sindikalno obveščati. “Enako sindikalni zaupniki lahko pošiljajo sindikalna zasebna obvestila članom sindikata po elektronski pošti ministrstva in policije, vse to sodi med sindikalno dejavnost oziroma sindikalne pravice. Delodajalec je dolžan sindikatu zagotoviti pogoje za hitro in učinkovito opravljanje sindikalnih dejavnosti v skladu s predpisi, s katerimi se varujejo pravice in interesi delavcev,” so zapisali.

V PSS menijo, da Olajevo navodilo nima ustrezne pravne podlage, na podlagi katere bi bilo mogoče omejevati izvrševanje sindikalne dejavnosti oziroma pravic. Menijo tudi, da je Olaj s svojimi ravnanji in odločitvami povzročil prepovedane posledice, “ker je s kršitvijo predpisov onemogočil sindikalno dejavnost ali oviral uresničevanje sindikalnih pravic”.

Policisti
Borut Živulović/BOBO

Za predsednika sindikatov opozorilo pred odpovedjo

Med sindikatoma na eni ter vodstvom policije in notranjim ministrstvom na drugi strani je sicer napeto že dlje časa. Že v začetku leta so v PSS izpeljali stavko, s katero so zahtevali odpravo kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018. Na ministrstvu pa so se na začetek stavke odzvali z objavo poimenskega seznama javnih uslužbencev ministrstva, policije in inšpektorata za notranje zadeve z navedbo podatkov o bruto plačah, delovnih mestih in organizacijskih enotah. Tudi to je naletelo na ogorčenje v sindikalnih vrstah, v PSS so zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa podali kazensko ovadbo. Informacijski pooblaščenec sicer postopka zaradi objave plač ni uvedel.

Olaj je medtem odredil nadzor nad delom ključnih sindikalistov, a naj ta ne bi pokazal nepravilnosti, pred kratkim pa sta predsednika obeh sindikatov Kristjan Mlekuš in Rok Cvetko zaradi nekaterih svojih izjav prejela opozorilo pred odpovedjo delovnega razmerja.

Ravno v povezavi z institutom opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja so v SPS oktobra v državni zbor vložili pobudo za zbiranje podpisov v podporo noveli zakona o delovnih razmerjih, s katero bi omejili možnost izrekanja takšnih opozoril. Kot so opozorili, se v policiji v zadnjem letu dogajajo očitne zlorabe tega instituta za discipliniranje zaposlenih. Pričakovati je, da bodo zakonsko novelo s podpisi državljanov vložili kmalu po novem letu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje