Politike pozivajo, naj ne obiskujejo porodnic in bolnikov

Slovenija 23. Dec 202214:47 0 komentarjev
ljudje
Remo Casilli/REUTERS

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ob prihajajočih praznikih pozivajo politike, župane, druge javne osebe in vodstva zdravstvenih zavodov, naj ne obiskujejo porodnic v porodnišnicah in bolnikov v bolnišnicah. Ocenjujejo, da gre za nepotreben populizem politikov, za motenje zasebnosti ter kršenje pravic bolnikov in zaposlenih.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi, ki že več kot 20 let deluje pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije, politike, župane, druge javne osebe in vodstva zdravstvenih zavodov ob prihajajočih novoletnih praznikih poziva k prekinitvi v preteklosti utečene prakse obiskovanja porodnic v porodnišnicah in bolnikov v bolnišnicah. Po njihovih ocenah gre za neprimerno prakso.

“Trenutki po porodu pripadajo materi, otroku in očetu, ranljivih bolnikov prav tako ni treba javno izpostavljati. Politična in medijska pozornost v porodnišnicah in bolnišnicah sta odveč in sta strokovno, etično in pravno sporni – če ne nesprejemljivi,” je opozorila članica omenjene delovne skupine Darinka Klemenc. Poleg tega obstaja po njenih navedbah v zimskem času večja možnost različnih respiratornih okužb in okužb z novim koronavirusom, ki lahko ogrozijo zdravstveno stanje porodnic, novorojenčkov in drugih bolnikov.

Kot so še navedli, slovenska in evropska zakonodaja ter kodeksa poklicne etike medicinskih sester in babic govorijo o zaščiti, varovanju podatkov in zasebnosti, dostojanstvu, empatiji, spoštljivem in strokovnem pristopu do pacientov. “V delovni skupini zato pozivajo tudi vodstva porodnišnic in drugih zdravstvenih zavodov ter zdravstvene delavce k razmisleku o spornih vidikih opisane prakse. Dolžnost stroke je skrbeti za strokovnost, zasebnost, dostojanstvo in psihofizično dobro počutje vseh bolnikov,” so še zapisali v sporočilu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!