Poljski predsednik obiskal prijatelja Trumpa. Meni, da Bidna to ne bo razburilo

Slovenija 18. Apr 202409:34 0 komentarjev
Donald Trump in Andrzej Duda
Donald Trump in Andrzej Duda (Foto: PROFIMEDIA)

Poljski predsednik Andrzej Duda je v ZDA obiskal nekdanjega predsednika Donalda Trumpa. Srečala sta se v Trumpovi stolpnici na Manhattnu. Duda je dejal, da je bilo srečanje namenjeno druženju.

Poljski predsednik Andrzej Duda je v sredo obiskal bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa v njegovi stolpnici na Manhattnu.

Poljski premier Donald Tusk je pred srečanjem poudaril, da od predsednika pričakuje, da bo gostitelju zelo odločno izpostavil vprašanje nedvoumne podpore Evropi, Duda pa je pojasnil, da je bilo srečanje namenjeno druženju.

Trump je v posnetku, ki ga je objavil na svojem družbenem mediju Truth Social, Dudo označil za prijatelja in ga hvalil, češ da je opravil odlično delo. “Preživela sva štiri čudovita leta. Morda bova morala ponoviti,” je povedal Trump, ki se letos spet poteguje za mesto predsednika ZDA.

Srečanje namenjeno druženju, ne politiki

Duda je poljskim medijem pred odhodom v ZDA dejal, da bo srečanje s Trumpom namenjeno druženju. “Seveda nas zanima tudi srečanje z vplivnimi ljudmi v ZDA. Govorimo o človeku, ki je bil štiri leta predsednik ZDA. Dobro se poznamo,” je njegove besede povzela poljska tiskovna agencija PAP.

Srečanje s Trumpom je konservativni voditelj označil za normalno prakso srečevanja predsednikov z nekdanjimi kolegi v drugih državah in zavrnil pomisleke, da bi to lahko razburilo vlado aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Bolj liberalno usmerjeni predsednik poljske vlade Donald Tusk je pred srečanjem poudaril, da od predsednika republike pričakuje, da bo Trumpu zelo odločno izpostavil vprašanje nedvoumne podpore zahodnemu svetu, demokraciji in Evropi v ukrajinsko-ruskem konfliktu. Po Tuskovih besedah bi morebitna Trumpova zmaga na novembrskih volitvah lahko škodovala poljski in evropski varnosti ter zvezi Nato nasploh.

Duda za čestitke Bidnu potreboval več kot mesec

Duda je imel v času Trumpovega vodenja ZDA z njim zelo dobre odnose, po volitvah 2020 pa je potreboval več kot mesec dni, da je Bidnu čestital za zmago, poroča PAP.

Za Trumpa je to že tretje letošnje srečanje s predstavnikom tuje vlade. Marca ga je na Floridi obiskal madžarski predsednik Viktor Orban, nedavno pa še britanski zunanji minister David Cameron. V New York se je preselil s Floride v času aktualnega sodnega procesa zaradi ponarejanja poslovnih dokumentov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!