Pomoč se je zavlekla: denar nekaterim oškodovanim v poplavah šele januarja

Slovenija 28. Dec 202315:08 > 19:24 1 komentar
Škoda po poplavah
Foto: Borut Živulovič /BOBO

Pomoč oškodovanim v poplavah se je zavlekla. Po prvih zagotovilih vlade bi morali namreč vsi lastniki stanovanj, ki so v poplavah utrpeli najmanj 6.000 evrov škode, prva predplačila v višini 20 odstotkov škode dobiti do konca leta, a sta šla zaenkrat skozi le dva od štirih paketov predplačil.

Ob avgustovskih poplavah, ki so oškodovale več kot deset tisoč gospodinjstev po državi, je vlada lastnikom tistih stanovanj, kjer je škoda presegla 6.000 evrov, zagotovila, da bodo do konca leta na svoje račune prejeli 20-odstotni državni avans, ki jim bo pomagal pri pokritju stroškov sanacije. A so se načrti izjalovili, je poročal POP TV.

Do konca decembra je vlada med upravičence razdelila le dva izmed štirih paketov predplačil, v katerih sta bili dve tretjini za to namenjenega denarja. Prva sredstva je okoli 1.900 upravičencev na svoje bančne račune prejelo 6. decembra, drugi paket pa so 19. decembra razdelili med več kot 2.800 upravičencev. Skupna vrednost paketov je bila 22 milijonov in pol evrov.

Kdaj bodo upravičenci prejeli tretji in četrti paket, še ni jasno, so na ministrstvu za naravne vire in prostor dejali za POP TV. So bila pa gospodinjstva, ki so zajeta v tretjo tranšo, o predplačilu že obveščena.

V tretjem paketu za 1.451 upravičencev 7,02 milijona evrov

S seznamom upravičencev do tretjega sklopa predplačil za obnovo stanovanj, ki so bila poškodovana v avgustovskih poplavah, se je na današnji dopisni seji seznanila vlada. Predplačilo bo izplačano 1.451 upravičencem v skupni višini 7,02 milijona evrov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Seznam upravičencev je na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravilo ministrstvo za naravne vire in prostor, sredstva pa bo v naslednjih dneh nakazala finančna uprava. Seznam prejemnikov predplačil bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen.

Po interventnem zakonu zaradi katastrofalnih poplav se predplačilo za posamezno stanovanje izplača lastniku v višini 20 odstotkov ocenjene škode iz Ajde, če znaša ocenjena škoda več kot 6.000 evrov. Tega pa se ne izvede za stanovanja v objektih, ki jim v skladu s strokovnim mnenjem vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih grozi visoka nevarnost porušitve ali znatnega poškodovanja objekta.

Vlogo mogoče oddati do 31. decembra

Vlogo za izredno denarno pomoč lahko upravičenci še vedno oddajo na centrih za socialno delo, rok je 31. december. Po zadnjih podatkih ministrstva je vseh gospodinjstev, ki so upravičena do 20-odstotnega predplačila, 5.800. Skupna vrednost predplačil znaša 30 milijonov evrov.

31. decembra se sicer izteče rok za uveljavljanje še nekaterih drugih pravic, med drugim za kritje stroškov najetega stanovanja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje