Nad Štajersko neurje z nalivi in točo: “Mnogi ne morejo domov. Škoda je ogromna”

Slovenija 23. Maj 202316:10 > 20:32 1 komentar
Neurje.si

Nad Štajersko, predvsem nad širšim območjem Maribora, se je v torek popoldne razbesnela huda nevihta z nalivi, ponekod je padala debela toča. Uničenih je več cest, nekateri pa so odrezani od sveta. "Marsikdo ne more do doma, zato smo poklicali intervencijske službe, da ljudem pomagajo priti domov. Škoda je ogromna," je opisal trenutno stanje predsednik krajevne skupnosti Bresternica-Gaj Primož Hedl. Sprožili so se tudi novi plazovi.

V torek popoldne se je nad nekaterimi deli Slovenije razbesnela nevihta. Najbolj pestro na severovzhodu države, kjer je nevihte z nalivi spremljala tudi debela toča.

Najmočnejše nevihte so bile na Štajerskem, začele so se severozahodno od Maribora in se razširile proti štajerski prestolnici ter severnem delu Slovenskih Goric. Nekaj nalivov je bilo tudi na območju Karavank, Davče, Ljubljane in Zasavja. Nevihtna linija je v večernih urah oslabela.

Meteorna voda je po navedbah poveljnika Gasilske brigade Maribor Primoža Osojnika zalila več kleti in cest, sprožilo se je več kot deset zemeljskih plazov. Med najbolj prizadetimi območji je Bresterniška graba, kjer je uničenih več cest.

Deroča voda je v Bresterniški grabi naredila globoke brazde celo v asfaltirane površine. “Več cest je neprevoznih, marsikdo ne more do doma, zato smo poklicali intervencijske službe, da ljudem pomagajo priti domov. Škoda je ogromna, trenutno se osredotočamo na izvedbo intervencijskih poti,” je povedal predsednik krajevne skupnosti Bresternica-Gaj Primož Hedl. Sodeč po objavljenih posnetkih na družbenih omrežjih je zalilo tudi več cest v krajevni skupnosti Kamnica, predvsem v Kamniški grabi. O škodi poročajo med drugim še iz Košaškega dola, Rošpoha ter Radvanja pod Pohorjem.

Poškodovana je med drugim tudi cesta na Žavcarjev vrh, ob kateri je lokalni potok poplavil tudi bližnji gostinski lokal.

Toča in poplavljene ceste na Štajerskem

Uprava za zaščito in reševanje je zaradi današnjih nalivov na območju Maribora in okolice do 18. ure zabeležila 77 dogodkov. V večini je meteorna voda zalila kleti stanovanjskih in drugih objektov in zaradi zamašenih odvodnih kanalov poplavila nekaj površin na prostem. Sprožilo se je 14 zemeljskih plazov, od tega jih pet ogroža objekte in eden cesto.

Zaradi sunkov močnega vetra se je podrlo nekaj dreves, odkrilo pa je tudi eno ostrešje stanovanjskega objekta. Na terenu posreduje 23 gasilskih enot, intervencije pa so še v teku, so sporočili.

Medtem v občini Šentilj zaskrbljeno spremljajo vremenske razmere. “Grozno nas je strah novega dežja,” je za N1 povedala Valentina Ošlovnik, poveljnica civilne zaščite v občini Šentilj, kjer jim še vedno težave povzročajo plazovi.

Na tamkajšnjem območju se namreč stanje kljub sončnemu vremenu v zadnjih dneh še ni umirilo, tla so še vedno razmočena, zemlja pa drsi. “Res nas skrbijo vsake nove padavine,” je povedala Ošlovnik in dodala, da jih je, kot kaže, tokrat močna nevihtna celica zaobšla. Pri njih je le rahlo deževalo.

Možno naraščanje hudournikov in manjših rek, jutri spet nevihte in nalivi

Zvečer se bodo nevihte umirile. V drugem delu noči se bodo v severni polovici Slovenije spet začele pojavljati krajevne padavine. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh agencije za okolje.

Neurja in nalivi se lahko spet pojavijo v sredo, ko bo težišče nestabilnosti zahodno od Ljubljane in ne toliko na Štajerskem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje