Ponoči se je zgodil preobrat, čez dan pa se bo še bolj ohladilo

Slovenija 15. Okt 202307:56 0 komentarjev
Deževno jesensko jutro
Fotografija je simbolična (Foto: BOBO)

Ponoči smo doživeli vremenski preobrat in se zbudili v deževno jesensko jutro. Čez dan se bo občutno ohladilo, termometri bodo po večini države – z izjemo Primorske – pokazali zgolj 12 stopinj Celzija.

Pred nami je oblačen in deževen dan. Po napovedih so padavine do jutra zajele večji del države, zapihal je severovzhodnik.

Živo srebro je po večjem delu države pokazalo med 10 in 15 stopinj Celzija, na Primorskem do približno 18.

Padavine se bodo nadaljevale tudi čez dan, predvsem na Primorskem se bodo pojavljale tudi posamezne nevihte. Obenem se bo občutno hladilo, temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem do 19 stopinj Celzija.

Kot smo poročali, se bo meja sneženja proti večeru spustila do nadmorske višine okoli 1.500 metrov. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem pa popoldne zmerna burja. Meteorologinja agencije za okolje Veronika Hladnik Zakotnik je za N1 v soboto napovedala, da bo visokogorje dobilo okrog 10 ali 20 centimetrov snega, medtem ko bo sredogorje zgolj pobelilo.

Nad severno Evropo je namreč območje nizkega zračnega tlaka, ki sega proti jugu do srednje Evrope. Hladna fronta se od severozahoda pomika nad Alpe in bo v ponedeljek zjutraj vendarle dosegla Slovenijo. Pred njo k nam od jugozahoda doteka topel in v nižjih zračnih plasteh bolj vlažen zrak.

Prihodnje dni več sonca, a nizke temperature

V noči na ponedeljek bodo padavine ponehale. V ponedeljek in torek bo povečini sončno in razmeroma hladno. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla ali nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo v ponedeljek slabela.

V sredo bo pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bo občasno deževalo.

Z napovedano ohladitvijo bo v teh dneh stekla letošnja kurilna sezona. Ta se v stanovanjskih blokih večinoma začne takrat, ko se zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored spusti pod 12 stopinj Celzija. Letos se bo kurilna sezona sicer začela kasneje kot lani in predlani. Kurilna sezona se tako začenja precej pozno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!