Prihaja drastična ohladitev, v visokogorju lahko zapade do 20 centimetrov snega

Slovenija 14. Okt 202309:35 0 komentarjev
Mrzlo jesensko jutro
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Če uživate v nekoliko višjih temperaturah, ki so za ta čas precej neobičajne, le izkoristite današnji dan. Že jutri se namreč obeta drastična ohladitev, temperature se bodo ponekod tudi prepolovile. Kako mrzlo bo?

Medtem ko bodo temperature danes še visoke – živo srebro se bo od približno 10 stopinj Celzija povzpelo tudi do 25 ali 26 stopinj – nas že jutri čaka občutna ohladitev. Hladilo se bo sicer čez dan, je za N1 pojasnila meteorologinja agencije za okolje Veronika Hladnik Zakotnik, ki pravi, da bomo najvišje dnevne temperature zabeležili v jutranjem in dopoldanskem času.

Popoldan bo med 9 in 13 stopinj Celzija, na Primorskem, kjer bo pihala zmerna burja, pa bo okrog 20 stopinj.

Nižje temperature bodo vztrajale tudi v tednu, ki je pred nami. Po besedah dežurne meteorologinje bo temperatura ozračja med 10 in 15 stopinj Celzija. “Tudi jutranje temperature bodo nekoliko nižje – sploh v ponedeljek in torek, ko bosta noči bolj jasni. Ponekod zna biti tudi okoli 0 stopinj Celzija oziroma kakšno stopinjo pod lediščem, drugje pa bo temperatura do približno 7 stopinj Celzija,” je opisala.

Od sredine tedna znova padavine

Ponedeljek in torek bosta sicer jasna, vreme bo sončno in suho, medtem ko se bo v dneh, ki sledijo, povečala verjetnost za padavine. “Od srede naprej kaže na bolj oblačen tip vremena in tudi občasne padavine,” je napovedala Hladnik Zakotnik.

dež, deževje, padavine, dežnik
Fotografija je simbolična (Foto: Uroš Kokol/N1)

Jutri se bo s padcem temperatur spustila tudi meja sneženja. Po besedah meteorologinje bo ta pozno popoldne oziroma zvečer padla do 1.500 metrov nadmorske višine. Ker bodo padavine v naslednjih dneh slabile, Hladnik Zakotnik napoveduje, da bo visokogorje dobilo okrog 10 ali 20 centimetrov snega, medtem ko bo sredogorje zgolj pobelilo.

Z napovedano ohladitvijo bo v teh dneh stekla letošnja kurilna sezona. Ta se v stanovanjskih blokih večinoma začne takrat, ko se zunanja temperatura zraka ob 21. uri tri dni zapored spusti pod 12 stopinj Celzija. Letos se bo kurilna sezona sicer začela kasneje kot lani in predlani. Kurilna sezona se tako začenja precej pozno.

Kot je pred dnevi povedal meteorolog Brane Gregorčič, smo doslej v zadnjih 60 letih imeli samo pet začetkov kurilne sezone po 15. oktobru. Lani se je kurilna sezona sicer začela v začetku oktobra, v letu 2021 pa konec septembra. (STA)

Radiator
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!