Ponovljeni razpisi na RTVS: Graha Whatmougha naj bi zanimala vsa tri mesta

Slovenija 28. Sep 202315:15 > 15:50 4 komentarji
Andrej Grah Whatmough
Žiga Živulović jr./BOBO

V torek se je na RTVS iztekel rok za prijavo na razpis za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin. Na razpis za direktorja Televizije Slovenija (TVS) je prispelo pet prijav, za direktorja Radia Slovenija in direktorja digitalnih vsebin pa po štiri prijave. Po neuradnih informacijah N1 naj bi se na vsa tri razpisana direktorska mesta prijavil tudi nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough. Trije novinarski aktivi RTVS ob tem pozivajo kandidate k objavi svojih programov.

Na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so sicer tokrat ponavljali razpisni postopek za direktorje televizije, radia in digitalnih vsebin. Po neuradnih informacijah je razpisna komisija namreč ugotovila, da je več prijavljenih kandidatov v prvem razpisnem postopku oddalo nepopolne prijave.

Na razpis za direktorja televizije je takrat prispelo šest prijav, za direktorja radia so prispele štiri, za direktorja za digitalne vsebine pa tri prijave. Na razpis za direktorja Radia Slovenija sta se med drugim prijavila zdajšnji v. d. direktorja Radia Slovenija Mirko Štular ter radijska novinarka in nekdanja urednica Darja Groznik. Televizijska novinarka in voditeljica Ksenija Horvat se je prijavila za mesto direktorice TVS, za direktorico digitalnih vsebin pa sta kandidirali aktualna v. d. vodje spletnega portala Multimedijskega centra (MMC) Kaja Jakopič in nekdanje direktorice TVS Natalije Gorščak. Njena prijava naj bi bila med vsemi prispelimi tudi edina popolna.

Ponovno prijavo na razpis sta za STA za zdaj potrdili Ksenija Horvat in Kaja Jakopič.

Po neuradnih informacijah N1 naj bi se na vsa tri razpisana mesta, torej za direktorja televizije, radia in digitalnih vsebin prijavil tudi nekdanji generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough.

Direktorja radia in televizije sicer iščejo po tistem, ko je prejšnjima mandat prenehal z uveljavitvijo novele zakona o RTVS, ki je predvidela spremenjen način upravljanja zavoda. Novela je na novo predvidela tudi imenovanje direktorja digitalnih vsebin.

Iz Aktiva novinarjev Radia Slovenija, Aktiva novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija in Aktiva MMC pa so v sredo na kandidate in kandidatke za direktorska mesta na televiziji, radiu in digitalnih vsebin naslovili poziv, naj v luči transparentnosti in večjega zaupanja javnosti v njihovo prihodnje delo javno objavijo svoje kandidature oziroma programe in vizije delovanja na mestih, za katera so se prijavili. “Če gradimo boljšo, drugačno in sodobno radiotelevizijo, moramo spodbujati k čim večji transparentnosti postopkov na javnem zavodu RTVS, še posebej na položajih, ki so tako pomembni za izvajanje programskih vsebin,” so zapisali v pozivu.

K objavi programov kandidatov za direktorska mesta so sicer sprva pozvali tudi upravo RTVS, a so iz te odgovorili, da te pravice nimajo oziroma da mora to dovoliti vsak kandidat posebej.

Medtem je v. d. odgovorne urednice informativnega programa prvega programa TVS Polona Fijavž danes prejela podporo uredništva. Pozitivno mnenje ji je izreklo 59 upravičencev oz. 98,33 odstotka tistih, ki so podali mnenje. Komisija je tako ugotovila, da je Fijavž pridobila pozitivno mnenje uredništva. Fijavž funkcijo odgovorne urednice informativnega programa na prvem programu TVS po odstopu Jadranke Rebernik od 19. septembra opravlja kot vršilka dolžnosti. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje