Poplave ogromnih razsežnosti: aktivirali načrt Vihra

N1 video 04. Avg 202309:26 > 10:19 2 komentarja

V Kamniku, kjer so zaradi nevarnosti plazov razglasili splošno nevarnost, je v štabu civilne zaščite tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Poudaril je, da so razmere resne, in državljane pozval, naj ne hodijo naokrog in ne otežujejo dela reševalnih ekip.

V Kamniku, kjer od jutranjih ur veljajo izredne razmere, občane pa so obvestili, da urgentne službe rešujejo življenja, je v štabu civilne zaščite tudi minister za obrambo Marjan Šarec.

“V Kamniku je videti mirno, vendar ni. Odneslo je mostove, voda dere povsod, poplavljene so kleti in javne ustanove,” je dejal obrambni minister in dodal, da veljajo izredne razmere. Ob 10. uri so pristojni sklicali štab civilne zaščite, kjer bodo odločali o nadaljnjih korakih. Ker vremenska napoved za prihodnje ure ni obetavna, bodo presodili tudi, kako ukrepati naprej.

“Prizadet je velik del Slovenije – Gorenjska, Savinjska dolina, Koroška,” je poudaril Šarec in dodal, da se enote težko prebijajo do lokacij. Na terenu je Slovenska vojska, ki ima po besedah obrambnega ministra nemalo težav. Ceste so namreč zaradi podrtega drevja in poplavljenih cestišč neprevozne.

“Razmere so izjemno zapletene, zato na tem mestu pozivam vse, ki nimate nujnih poti, da ostanete doma ter se ne vozite naokoli. Predvsem pa tam, kjer vidite zapore cest zaradi vode, ki je poplavila cesto, ne vozite naprej,” je Šarec pozval državljane. Dodal je, da so imele reševalne službe od jutra nemalo težav tudi z reševanjem vozil, ki so obtičala v vodi. Kot je poudaril, so trenutno aktivirane vse razpoložljive enote, aktiviran pa je bil tudi načrt Vihra. Gre za načrt ravnanja v primeru naravnih nesreč, ki vključuje tudi napotitev vojske na teren.

“V tem hipu je aktiviranih okoli 250 pripadnikov Slovenske vojske,” je še poudaril obrambni minister in dodal, da jih bodo po potrebi aktivirali še več. Prav tako so aktivirani vsi razpoložljivi stroji.

Načrt Vihra predvideva aktivacijo sil Slovenske vojske v primeru naravnih nesreč večjega obsega in zagotavlja pomoč vojakov Slovenske vojske sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Načrt je bil denimo aktiviran ob začetku pandemije covida-19.

Pretoki rek se umirjajo, plazovi predstavljajo veliko nevarnost

Vodja intervencije v Kamniku Jože Oblak je pojasnil, da se od začetka intervencije sredi noči oz. od zgodnjih jutranjih ur razmere umirjajo. “Umirjajo se samo pretoki rek, plazovi se ne umirjajo,” je pojasnil. Dodal je, da popuščajo mostovi in razni jezovi, tako se je porušil tudi glavni povezovalni most med Črnivcem in Kamnikom. “Samo čakamo lahko, kakšen bo efekt porušitve tega mostu v reki Kamniške Bistrice,” je poudaril.

Najbolj obremenjeno oziroma ogroženo je po Oblakovih besedah območje Kamniške Bistrice, Černivca, Turnice ter del spodnjega dela Kamnika. “V zgornjih delih občine Kamnik pa veliko nevarnost predstavljajo predvsem plazovi, ki se urno sprožajo,” je dodal.

V Kamniku je aktiviranih vseh 13 gasilskih društev. Trenutno se tamkajšnji gasilci ukvarjajo tudi z vprašanjem, kako bodo v primeru velikega ponovnega deževja reševali pretok Kamnike Bistrice. “Tudi s pomočjo vojske, ki trenutno prihaja na teren, poskušamo očistiti dovozne poti do večjih vasi,” je dodal.

Doslej so evakuirali glamping Eko resort ter vse z območja Kraljevega hriba. Tudi krajevna skupnost Šmarca je pod vodo, zato so krajani zapustili domove.

Na območju Kamniške Bistrice je po podatkih tamkajšnje vodje intervencije ena smrtna žrtev, vendar še ni bilo potrjeno, da je oseba umrla zaradi neurja. Tudi na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili, da so bili danes, nekaj po 6. uri, obveščeni o mrtvi osebi na območju Kamnika. “Po do zdaj znanih podatkih so starejšo osebo našli pred hišo bivanja,” so sporočili s PU Ljubljana in dodali, da vzrok smrti še ni znan, niti ni potrjeno, da je vzrok posledica poplav. “Ker je območje poplavljeno, policisti in službe za reševanje še niso na kraju, da bi preverili vse okoliščine,” so še dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje