Savinja se razliva tudi v Celju, evakuacija v veljavi vsaj do jutra

Slovenija 04. Avg 202313:00 > 21:46 0 komentarjev
Savinja je v Celju prestopila bregove
Narasla reka Savinja. (Foto: V Celu dogaja/FACEBOOK )

Naselja v Savinjski dolini so že od zgodnjih jutranjih ur pod vodo, popoldan je poplavni val reke Savinje dosegel še Celje in Laško. Tam so se sirene večkrat oglasile, stekle so širše evakuacije. Zaradi nestabilne situacije v nočnih urah ostaja v veljavi ukrep evakuacije Špice, Lisc, Otoka, starega mestnega jedra in spodnjih Polul. Civilna zaščita pa je poskrbela tudi za prebivalce Zasavja, ki ne morejo do doma. Tako je v kapacitetah po mestu nastanjenih okoli 270 ljudi, so sporočili s celjske občine.

Reka Savinja je zjutraj prestopila bregove, zaradi česar so bila sprva pod vodo številna naselja v Savinjski dolini.

Voda se je tam nato nekoliko umaknila in delno razkrila posledice obsežnih poplav, ki so kasneje dosegle še Celje in Laško.

Slednje je bilo v petek že več ur odrezano od sveta. Iz občine Laško so namreč dopoldan sporočili, da uvoz in izvoz v mesto nista več možna. Opozorili so, da so razmere resne, zato naj vsi poskrbijo za varnost in se ne zadržujejo v bližini rečnih strug: “Vse prebivalce prosimo, da se ne zadržujete ob reki Savinji in drugih vodotokih in ne ogrožate svojega življenja.”

Malo pred 12. uro so v Laškem že drugič sprožili sirene, ki opozarjajo na nevarnost poplavljanja. Sirene za splošno nevarnost so se oglasile tudi v Celju, kjer so za ves promet zaprli vse mostove čez Savinjo.

Reka Savinja je pred 16. uro prestopila bregove in začela poplavljati. Pretok je v petek zvečer še vedno naraščal. Poplavljeni so bili Medlog, del Špice, mestni park in oba bregova Polul. “Vodostaj je za zdaj stabilen, upamo, da se nočne napovedi o dodatnih ojačitvah padavin ne uresničijo,” so v petek sporočili s celjske občine. Šmartinsko jezero za zdaj ne predstavlja grožnje, v normalnem stanju zaradi protipoplavnih ukrepov so za zdaj tudi pritoki Koprivnica, Voglajna in Hudinja. Vsi drugi pritoki so že v poplavnem območju.  V Celju so prav tako izdali prepoved približevanja vodotokom in stoječim vodam. Izjema so pooblaščene osebe, ki so aktivirane kot sile zaščite, reševanja in pomoči.

Krizni štab civilne zaščite Mestne občine Celje se je že okoli 11. ure odločil, da bo evakuiral od 250 do 300 ljudi, ki živijo na območju od Špice proti Levcu. Kot je povedal poveljnik civilne zaščite Jože Plešnik, so ocenili, da je to območje najbolj ogroženo ob morebitnem prihodu večjega vodnega vala iz Savinjske doline.

Občina je popoldne sporočila, da so evakuirali še štiri tisoč prebivalcev Lisc, Špice, Otoka, starega mestnega jedra, Brega in spodnjih Polul. Ukrep evakuacije je nato zaradi nestabilne situacije ostal v veljavi tudi v nočnih urah. “V Celjskem mladinskem centru, Dvorani Zlatorog in v Alminem domu na Svetini je trenutno nastanjenih 263 oseb. V Domu sv. Jožef je nameščenih 10 nepokretnih oseb. Celo noč bodo na evakuiranih območjih prisotne policijske patrulje. Patrulje bodo tudi na nabrežjih, tako da občanke in občane ponovno pozivamo, da se ne približujejo vodotokom in naj ne hodijo v evakuirana področja,” so dodali na občini. Na evakuiranih območjih sta še vedno izklopljena tudi elektrika in plin.

Namestitve za primer kriznih razmer so hitro pošle

Še vedno velja ukrep prekuhavanja vode. Na občini prebivalke in prebivalce prosijo, da upoštevajo navodila služb zaščite in reševanja. Hkrati vse prebivalce, ki živijo na nekaterih najbolj ogroženih območjih in trenutno niso doma, pozivajo, naj tja ne hodijo. Namesto tega naj se podajo neposredno do dvorane Zlatorog, kjer so pripravljene namestitve za občanke in občane, ki zaradi izrednih razmer ne morejo ostati v svojih domovih.

Zaradi izrednih razmer je občina na Poklicni gasilski enoti Celje vzpostavila tudi klicni center. “Občanke in občani, ki potrebujejo nujno pomoč, lahko pokličejo na telefonsko številko 03 428 09 00 ali pišejo na elektronski naslov [email protected].” Protipoplavne vreče so na voljo v prostorih Poklicne gasilske enote Celje.

Medtem so iz celjske občine sporočili, da so v mestu odprte garažne hiše, vendar pa je “zaradi nepredvidljivih razmer varneje, da avtomobile parkirate na obrobju mesta, in sicer na Hudinji, v CityCentru oziroma na višjeležečih območjih”.

V Splošni bolnišnici Celje zaradi poplavne ogroženosti pozivajo vse paciente, naj prihajajo v bolnišnico le v primeru nujnih stanj. Poziv velja tudi za paciente, ki so naročeni na ambulantne specialistične preglede. Ti bodo o datumu nadomestnega termina obveščeni naknadno, so sporočili iz bolnišnice.

Podjetje Vodovod kanalizacija iz Celja je obvestilo uporabnike pitne vode, oskrbovane iz vodovodnega sistema Celje, na celotnem območju Mestne občine Celje, občine Štore in občine Vojnik, da je treba vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati.

Ukrep prekuhavanja velja tudi za uporabnike dela Galicije v občini Žalec in delov naselij Vrbno, Zlateče pri Šentjurju, Proseniško, Marija Dobje in Cerovec v občini Šentjur, ki so tudi oskrbovana iz vodovodnega sistema Celje.

Ukrep prekuhavanja velja do preklica.

V Žalcu je del krajevne skupnosti Šempeter pod vodo, iz Vrbja pa so začeli evakuacijo ogroženih ljudi, ki jih bodo nastanili v Osnovni šoli Žalec. Čez reko Savinjo so v žalski občini zaprti vsi mostovi, narasla reka pa je močno poškodovala most v Grižah, je za STA povedal žalski župan Janko Kos.

Občani Žalca lahko protipoplavne vreče in pesek prevzamejo na lokaciji Prostovoljnega gasilskega društva Žalec na Ulici heroja Staneta 1 in v Petrovčah pri kmetiji Žagar v Dobriši vasi.

Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK
Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK
Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK
Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK
Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK
Savinja narašča tudi v Celju in Laškem Savinja narašča tudi v Celju in Laškem
Marjan Mačkošek/FACEBOOK

Razdejanje tudi zaradi reke Paka

Tudi v Velenju so obilne padavine pustile velike posledice, saj se je reka Paka razlila na več mestih. Poplavljeno je območje pri vrtcu Vrtiljak in pri kampu. Poplavljene so tudi pešpoti okoli Škalskega jezera, so povedali na občini. V Škalah je poplavljenih več cest, in sicer Sopota–Plešivec, Hrastovec–Cirkovce. Poškodovana je državna kolesarska povezava Velenje–Dolič, ki je še v gradnji. Zaprte so tudi ceste Velenje–Mislinja, Velenje–Škale, Velenje–Kavče in avtocesta Celje–Ljubljana.

Zaradi izrednih razmer se je predčasno zaključil festival MetalDays, ki se je začel v nedeljo. Obiskovalcem festivala, ki to potrebujejo, je velenjska občina omogočila nastanitev v Rdeči dvorani. Festivalskim gostom z vsega sveta pa so pomoč ponudili številni gostinski in namestitveni ponudniki.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!