Popolna zmeda glede poštnih pošiljk in preverjanja PCT: kdo ima prav?

Gospodarstvo 12. Nov 202117:36 > 20:03 4 komentarji
Pošta nabiralniki
Srdjan Živulović/BOBO

Na gospodarskem ministrstvu vztrajajo, da morajo poštarji pri vročanju poštnih pošiljk preveriti, ali naslovnik izpolnjuje PCT pogoj. V vodstvu Pošte Slovenija pa vztrajajo, da ne. Medtem se v Sindikatu poštnih delavcev strinjajo z ministrstvom, ampak vseeno pogoja PCT ne preverjajo, ker bi to vzelo preveč časa.

Še vedno ni jasno, ali vladni odlok zapoveduje preverjanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pri uporabnikih poštnih storitev. V vodstvu Pošte Slovenije odlok tolmačijo drugače kot na ministrstvu za gospodarstvo.

Različni interpretaciji: ministrstvo trdi eno, Pošta tolmači drugače

Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da je pogoj PCT pri uporabnikih poštnih storitev treba preverjati, razen če gre za storitve, ki sodijo med izjeme. Odlok določa, da preverjanje pogoja PCT ni potrebno, če gre za prevzem pošiljk, ki jih je treba osebno prevzeti, ker bi zaradi neprevzema nastale pravne posledice. Tako piše v šesti točki tretjega odstavka tretjega člena odloka.

To pomeni, da preverjanje pogoja PCT ni potrebno pri tistih pošiljkah v sodnih, kazenskih in upravnih postopkih, pri katerih se zahteva osebni prevzem oziroma osebna vročitev in pri katerih teče rok, pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo.

Vendar na Pošti Slovenije, ki jo vodi začasni generalni direktor Tomaž Kokot, vztrajajo, da odlok pismonošam ne nalaga obveznosti preverjanja izpolnjevanja PCT pogoja pri strankah na dostavi oziroma ob vročanju knjiženih pošiljk. Po njihovem morajo pogoj PCT preverjati samo na vhodih v poštne poslovalnice.

“Če bi se izkazalo, da naše tolmačenje ni pravilno, in bi morali pismonoše preverjati PCT pri vročanju pošiljk na domu, bi se njihov delovni čas bistveno podaljšal,” pravi Martin Mlakar s Pošte Slovenije.

Pismonoše ne preverjajo pogoja PCT

Najprej se je glede tega včeraj zjutraj oglasil sindikat poštnih delavcev (SPD). Iz njihovega sporočila je razvidno, da odlok tolmačijo enako kot ministrstvo. Menijo torej, da bi morali poštarji pri vročanju knjiženih pošiljk (torej tudi paketov in priporočenih pisem) pri strankah preverjati, ali izpolnjujejo PCT. “Če ga ne izpolnjujejo, jim paketa ali pisma ne bi smeli izročiti,” je zapisal pooblaščenec SPD Saša Gržinič. Dodal pa je, da odlok odklanjajo in ga kršijo. “To bi bistveno podaljšalo delovni čas,” je pojasnil, “Če bi sledili takemu načinu vročanja, bi pismonoše delo zaključili pozno zvečer.”

Odziv sindikatov je sprožila inšpekcija

Čeprav preverjanje pogoja PCT pri uporabnikih storitev velja že nekaj mesecev, so predstavniki poštnih delavcev šele zdaj opozorili, da pogoja ne preverjajo. Oglasili so se, ker so začeli preverjanje pogoja PCT strožje nadzirati zdravstveni inšpektorji. Ti so celo zagrozili, da bodo poštne poslovalnice zaprli, pravi Gržinič.

Zadeva je še bolj zapletena

Pravila glede preverjanja pogoja PCT pa so zapletena, tudi če zanemarimo nestrinjanje med ministrstvom in vodstvom Pošte Slovenija.

Na ministrstvu za gospodarstvo namreč ob svojem zgoraj predstavljenem stališču poudarjajo tudi, da univerzalne poštne storitve sodijo med storitve v javnem interesu. Univerzalna poštna storitev pa je praktično vse, kar laiki razumemo kot poštno storitev. Natančna opredelitev je objavljena na vladni spletni strani: “Kot univerzalna storitev se izvajajo poštne storitve sprejema, usmerjanja, prevoza in dostave poštnih pošiljk do mase 2 kg, poštnih paketov do mase 10 kg, storitve priporočene in vrednostne poštne pošiljke in prenos poštnih pošiljk za slepe in slabovidne.”

Na ministrstvu za gospodarstvo pravijo, da morajo biti univerzalne poštne storitve opravljene, ne glede na to, da odlok za uporabnike storitev, razen v izjemnih primerih, nalaga izpolnjevanje pogoja PCT. Ko gre za univerzalne poštne storitve, mora poštar, pojasnjujejo na ministrstvu, poštno pošiljko dostaviti naslovniku oziroma na naslov. “To stori z vložitvijo pošiljke v hišni/izpostavljeni predalčnik,” so nam sporočili.

“Absurdno” preverjanje PCT

To sproža nova vprašanja. Kaj naj naredi poštar, če naslovnik priporočene pošiljke ne izpolnjuje pogoja PCT? Očitno mu po mnenju ministrstva pošiljke ne sme dati v roke, čeprav naslovnik stoji ob njem. V nabiralnik mu mora dati obvestilo, da ga bo pošiljka čakala v poslovalnici pošte, izhaja iz odgovorov ministrstva. Isto velja v primeru paketov, ki so preveliki za nabiralnik.

In kaj se zgodi, ko se naslovnik, ki ne izpolnjuje pogoja PCT, z obvestilom o prejeti pošiljki pojavi pred poslovalnico pošte? Iz odgovorov ministrstva za gospodarstvo je razumeti, da ga v poslovalnico ne smejo spustiti. Torej bi moral tak naslovnik, če želi do pošiljke, pridobiti potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT ali za prevzem pošiljke pooblastiti nekoga drugega.

“Obveznosti so absurdne,” pravi Gržinič. “Storitev vročanja pošte praviloma poteka na prostem in je opravljena v dveh minutah, zato je preverjanje pogoja PCT nesmiselno in samo podaljšuje naš delovni čas,” pojasnjuje.

Kaj pa prevzem hrane?

Glede prevzema hrane, pijače ali medicinskih pripomočkov na svojem domu potrošniku ni potrebno izpolnjevati PCT, saj je takšna storitev izjema v skladu s petim odstavkom tretjega člena zgoraj omenjenega vladnega odloka, so nam danes popoldne zatrdili na ministrstvu za gospodarstvo. Tudi za vstop v prodajalne, kjer prodajajo to blago, PCT ni pogoj, razlagajo. Še danes dopoldne so nam na istem ministrstvu zatrdili, da morata pri dostavi hrane in pijače pogoj PCt izpolnjevati tako prevzemnik kot dostavljalec.

Za vse ostalo blago, ki ga potrošniki naročijo in plačajo preko spletne trgovine morajo izpolnjevati pogoj PCT, ne glede na to, ali ga prevzemajo doma ali na prevzemni točki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje