Popoviču Koper ne pade več na pamet, a vseeno ostaja najmočnejši med svetniki

Boris Popovič
BOBO

Koprska županska tekma se je v primerjavi z zadnjo končala že v prvem krogu. Slavil je aktualni župan Aleš Bržan, ki bo tako Koper vodil še drugi mandat. Nekdanji dolgoletni župan Boris Popović je po porazu napovedal, da je bila to njegova zadnja županska tekma, vseeno pa bo njegova lista najmočnejša v mestnem svetu. Bržan bo moral za večino skleniti koalicijo, najverjetneje z Gibanjem Svoboda, ki ga je podprla pri županski tekmi.

Pred štirimi leti je v Kopru potekala ena najzanimivejših županskih tekem. Dolgoletni župan Boris Popović prvič ni zmagal že v prvem krogu. Pred tem mu je v letih 2002, 2006, 2010 in 2014 zadostoval en krog za županski stolček, pred štirimi leti pa ga je Aleš Bržan popeljal v drugi krog. Tega so zaznamovali številni zapleti s štetjem in preštevanjem glasov, z le 17 glasovi razlike pa je slavil Bržan. Popovič se je moral tako po 16 letih posloviti z vrha obalne občine.

Letos se je Popovič poskušal vrniti v župansko pisarno. Znova je bil njegov glavni konkurent Bržan, ki je tokrat slavil že v prvem krogu. Na nedeljskih volitvah je Bržan za nov mandat prejel 53,61 odstotka glasov, medtem ko je Popoviča podprlo 37,71 odstotka občanov.

Zadnjič kandidiral v Kopru

Popovič je po drugem zaporednem porazu na lokalnem parketu še pred dokončnim rezultatom sprejel poraz. Da bi še kdaj kandidiral v Kopru, ki ga je vodil kar štiri mandate, Popoviču ne pade več na pamet. “Tokrat sem kandidiral zato, ker mislim, da so bile zadnjič ukradene volitve. (…) Že letos sem imel namen kandidirati v piranski občini, ampak ker sem rojen tukaj in so me prepričevali ljudje, sem ocenil, da bi to bilo nepošteno,” je dejal. Dodal je, da bo Koper pod vodstvom Bržana nazadoval in da bo navodila za vodenje dobival iz prestolnice.

Čeprav je Popovič izgubil županske volitve, bo njegova lista Koper je naš najmočnejša v mestnem svetu. Njegova lista je osvojila 11 mandatov, Bržanova lista devet mandatov in Gibanje Svoboda šest mandatov. Levica, Oljka, SDS in SD so osvojili po en mandat, trije pa pripadajo italijanski narodni skupnosti. Popovič je napovedal, da bo njegova lista aktivna opozicija. “Čeprav je naša lista najmočnejša, to ne pomeni veliko, če nimaš župana. Potem ti mestni svet bolj malo pomeni,” je dejal Popovič.

Bržan bo moral v mestnem svetu skleniti koalicijo, najverjetneje z Gibanjem Svoboda, ki ga je podprla v boju za županski stolček. Bržana je podprla tudi Oljka.

V aktualnem mandatu sta bili najmočnejši svetniški skupini v mestnem svetu Lista Aleša Bržana z osmimi svetniki in Koper je naš s sedmimi. Stranki Levica in Oljka imata vsaka po dva svetnika, SDS in SD po enega. Enega svetnika ima Naš Kraj – Lista Gašparja Gašparja Mišiča. Trije člani mestnega sveta so predstavniki italijanske narodne skupnosti, osem pa je samostojnih svetnikov.

Sestava sveta se sicer nekoliko razlikuje od izvoljene pred štirimi leti, saj je stranka prejšnjega župana Borisa Popoviča Koper je naš mandat začela s 13 svetniškimi mesti, enega svetnika več kot ob koncu mandata je imela tudi lista aktualnega župana Aleša Brežana. Enega svetnika je na prejšnjih volitvah dobilo tudi Civilno gibanje skupaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.