Posilstvo v domu za starejše: “Zakaj ne morejo odstraniti domnevnega napadalca?”

Dom upokojencev Postojna
Ulični pogled Google zemljevid

Eden od stanovalcev Doma upokojencev Postojna naj bi pred tedni posilil stanovalko, nato pa naj bi spolno napadel še eno stanovalko. Policija primer preiskuje, moški pa ostaja v tem domu upokojencev. V Inštitutu 8. marec se pridružujejo Srebrni niti, ki pristojni ministrstvi poziva, naj to področje nemudoma sistemsko uredita. Med drugim se sprašujejo, zakaj vodstvo ne more odstraniti domnevnega napadalca iz tega doma za starejše in zakaj ni dovoljena prepoved približevanja.

Eden od stanovalcev Doma upokojencev Postojna naj bi pred kratkim posilil stanovalko, dva tedna pozneje pa naj bi napadel še drugo stanovalko, vendar naj bi ga pri tem zaposleni ustavili. Iz Policijske uprave Koper so za medije po tem sporočili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja posilstva v enem od zavodov na njihovem območju. Danes so na policiji za N1 povedali, da preiskava še ni zaključena.

V Inštitutu 8. marec (I8M) pa so v zapisu na Twitterju opozorili, da je potrebno hitro in odločno sistemsko ukrepanje. Spomnili so, da so na dogodek in pomanjkanje sistemskih ukrepov za preprečevanje spolnega nasilja opozorili v društvu Srebrna nit – združenje za dostojno starost (podrobneje o tem v nadaljevanju). Na pristojni ministrstvi za delo, družino, socialo in enake možnosti ter ministrstvo za zdravje so v Srebrni niti naslovili pobudo, odgovora pa do danes še niso prejeli.

“Zakaj vodstvo ne more odstraniti domnevnega napadalca iz tega doma za starejše? Zakaj ni dovoljena prepoved približevanja? Zakaj se ne sprejmejo ukrepi, ki bi lahko učinkovito zavarovali stanovalko, ki je bila spolno napadena? Zakaj pristojni organi molčijo? Zakaj storilcev ne doleti kazen? Koliko takšnih primerov obstaja, za katere nikoli nismo izvedeli,” se sprašujejo v Inštitutu 8. marec.

Ob tem v I8M opozarjajo, da žrtve tako še vedno živijo v istem okolju kot storilec spolnega nadlegovanja in nasilja. “Primer jasno nakazuje na neustrezne postopke, ki v Sloveniji veljajo ob tovrstnih primerih. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstvo za zdravje morata nemudoma poskrbita za konkretno sistemsko ureditev področja. Zaščitimo žrtve,” so še pozvali.

Moškega so premestili v drugo sobo

Spomnimo, mediji so pred kratkim pisali, da naj bi moški v začetku meseca spolno napadel eno od stanovalk v domu za upokojence. Na policiji so za 24ur.com potrdili, da so obravnavali kaznivo dejanja posilstva v enem od zavodov. Kljub temu pa naj bi moški s tem nadaljeval in spolno napadel še drugo stanovalko doma upokojencev, vendar naj bi ga zaposleni pri tem še pravočasno ustavili. Vodstvo zavoda naj bi moškemu za posilstvo dalo najprej ustni opomin, v drugem primeru pa naj bi prejel pisni opomin. 

V Domu upokojencev Postojna danes dogajanja niso želeli komentirati, so pa v začetku meseca sporočili, da so k zadevi pristopili “resno in z vso odgovornostjo”. Direktorica zavoda Alenka Curk je v izjavi zapisala, da so o sumih obvestili tudi policijo, ki preverja okoliščine. “Pogovorili smo se z obema stanovalcema in svojci in našli rešitev za takojšnjo premestitev znotraj doma,” je še dodala. Predlog za premestitev moškega je podala tudi komisija za sprejem, odpust in premestitev v tem domu, pri iskanju druge nastanitve pa so se obrnili tudi na pristojni Center za socialno delo.

Srebrna nit ministrstvi pozvala, naj sistemsko uredita področje

V Srebrni niti pa so ob tem dogodku pred kratkim zapisali, da od vodstva zavoda pričakujejo, da so prizadetima gospema nudili takojšnjo psihosocialno pomoč, po potrebi tudi zdravstveno oskrbo. “Če to še ni bilo izvedeno, naj se to realizira v najkrajšem času, prav tako tudi pogovor s sorodniki žrtev, če morda še ni bil opravljen,” so pozvali.

Kot pravijo, omenjeni dogodek najbrž v Sloveniji ni bil edini, a je v zadnjem času po njihovem vedenju edini prišel v javnost. “Menimo, da morajo biti zaposleni v domovih z oblikami neprimernega vedenja, povezanega s spolnim nadlegovanjem/nasiljem, seznanjeni in opolnomočeni z znanjem, navodili, protokoli in drugimi mehanizmi za preprečevanje nasilnih dejanj (večja pozornost in nadzor nad stanovalci, obiskovalci itd.),” še dodajajo.

“Med nujna navodila ob zaznavi spolnega napada/posilstva spadajo: takojšnja prijava dogodka policiji in pristojnemu centru za socialno delo, obvestiti je potrebno sorodnike stanovalcev, povzročitelja je nujno nemudoma odstraniti iz okolja in mu preprečiti možnost ponovitve napada oz. možnosti srečanja z žrtvijo ali drugimi potencialnimi žrtvami. V navodilih je potrebno natančno doreči postopke, ki veljajo za zaposlene, in tiste, ki veljajo za vodstvo,” še svetujejo.

“Zaradi možnosti “pometanja pod preprogo” tako hudih in vsega obsojanja vrednih dogodkov je prav, da se o tem piše tudi v medijih, saj se s tem javnost ozavešča, da se spolno nasilje dogaja tudi starejšim in tudi v domovih starejših. In da je enako kot pri vseh drugih starostnih skupinah žensk (ali moških) nesprejemljivo tudi pri starejših ljudeh,” so še zapisali.

Na koncu so dodali še poziv pristojnima ministrstvoma, na katerega so danes spomnili tudi v Inštitutu 8. marec. “Glede na problem preselitve povzročitelja spolnega napada iz DSO Postojna na drugo lokacijo, kjer ne bi imel možnosti ponovnega stika s potencialnimi (tudi) novimi žrtvami, pozivamo pristojni ministrstvi (za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in za zdravje), da nemudoma poskrbita za konkretno sistemsko ureditev področja, ki bi zavodom omogočila takojšnjo preselitev nasilnega stanovalca na drugo primerno lokacijo, kar sedaj, zgleda, ni mogoče,” so v Srebrni niti zapisali v pozivu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.