Poškodovanega jamarja rešili iz jame Primadona

Slovenija 28. Mar 202209:23 > 10:041 komentar
Reševanje jamarja
Foto: Gorska Reševalna Zveza Slovenije/FACEBOOK

Okrog 3.15 so iz jame Primadon na pobočju Tolminskega Migovca rešili poškodovanega jamarja. Reševanje se je zavleklo zaradi miniranja, s katerim so reševalci razširili ozek rov in nato varno rešili poškodovanca.

Iz jame Primadona na Tolminskem so okrog 3.15 rešili poškodovanega jamarja. Prepeljali so ga v ljubljanski klinični center, kjer je ostal na zdravljenju. Pri raziskovanju jame si je v soboto na globini 300 metrov izpahnil desno ramo in poškodoval zapestje.

Pri reševanju je bilo treba razširiti 150 metrov dol ozek rov – meander, tako da se je zaradi miniranja reševanje precej zavleklo.

V akciji je sodelovalo skupno 59 jamarskih reševalcev in domačih, tolminskih jamarjev. Eden izmed jamarskih reševalcev si je med reševanjem poškodoval gleženj.

Pomagali so tudi reševalci Gorske reševalne službe, državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, tolminska civilna zaščita in enoti policijskega in vojaškega helikopterja.

Primadona je jama na pobočju Tolminskega Migovca v tolminski občini, njen vhod je na približno 1800 metrih nadmorske višine. Gre za poševno in stopnjasto brezno dolžine 8046 metrov in globine 645 metrov. Tolminski jamarji v njej intenzivno raziskujejo zaradi možnosti najdbe novih rovov, je še povedal Zakrajšek.

V tej jami se je leta 2016 hudo poškodoval britanski jamar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar