Poslanca SD bosta tožila Aleša Hojsa, ta pa Milana Kučana

Slovenija 20. Sep 202116:30 > 17:11 2 komentarja
Aleš Hojs
N1

Ker se minister Aleš Hojs v 48 urah ni opravičil za izjave o vpletenosti Socialnih demokratov v nasilne proteste, bosta poslanca SD Matjaž Nemec in Marko Koprivc proti njemu vložila tožbo. Hojs pa napoveduje, da bo sam takoj naslednji dan vložil tožbo proti bivšemu predsedniku republike Milanu Kučanu.

Notranji minister Aleš Hojs se v 48 urah, kolikor časa sta mu dala poslanca SD Marko Koprivc in Matjaž Nemec, ni javno opravičil za besede, da so Socialni demokrati organizatorji dosedanjih protestov in da so pozivali tudi k nasilnim protestom. Zato bosta Koprivc in Nemec uresničila napoved in proti Hojsu vložila tožbo.

“Ne bom se opravičil. Čakam, da bodo Socialni demokrati vložili tožbo proti meni, ker bom jaz potem takoj naslednji dan vložil tožbo proti Milanu Kučanu,” je za N1 povedal notranji minister. Kot razlog za tožbo proti Kučanu je navedel besede bivšega predsednika republike, da je Hojs organiziral nasilne proteste 5. novembra. “Podobno, kakor bodo oni mene tožili, bom jaz njega, in naj sodišče potem razsodi, kdo je kaj organiziral. Sam sem rekel, da so Socialni demokrati pozivali k tem protestom in sodelovali pri njih, gospod Milan Kučan pa je eksplicitno rekel, da sem jaz organiziral protest 5. novembra,” je za N1 poudaril Hojs.

Kučanov odziv: Nič hudega

“Nič hudega, če bo vložil tožbo,” se je na napoved notranjega ministra odzval Milan Kučan. Ob tem je spomnil, da je Hojs v imenu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) proti njemu pred leti že podal kazensko ovadbo. VSO je tedaj ocenil, da je Kučan s tem, ker ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe, zagrešil veleizdajo in sabotažo, ki ju kazenski zakonik opredeljuje kot kaznivi dejanji.

Milan Kučan ob dnevu državnosti
Bobo

Notranji minister je v četrtkovi oddaji Odmevi na TV Slovenija dejal, da petkove proteste kot miroljubne označujejo zgolj naivci, v resnici pa da gre za repliko tistih protestov, ki so jih v prvi polovici prejšnjega stoletja izvajali fašisti. “Petkovi protesti 5. novembra so bili izrazito nasilni. Na tiste proteste so vabili posebej poslanci stranke SD,” je navedel Hojs ter izpostavil Nemca in Koprivca. Ta mu je dan kasneje odgovoril, da v četrtek, 5. novembra, ni šlo za petkov protest kolesarjev, ampak je “šlo za protest nekih drugih skupin, med katerimi so bili tudi rumeni jopiči”.

Hojsove četrtkove izjave so spodbudile Milana Kučana, da se je v petek udeležil kolesarskih protestov. Kot je dejal, se je želel na lastne oči prepričati, kako je s fašistoidnim shajanjem kolesarjev, in Hojsovo izjavo označil kot nespodobno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje