Obtožbe v parlamentu: Svoboda je SDS očitala zlorabo državnega zbora

Slovenija 24. Apr 202408:06 > 13:39 15 komentarjev
Tamara Vonta
Tamara Vonta (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Po jutranjem zapletu s sklepčnostjo poslancev v državnem zboru se je skladno z dnevnim redom začela izredna seja. V dopoldanskem delu seje so poslanci med drugim razpravljali tudi o predlogih SDS glede domnevnega vmešavanja evropske komisarke Jourove v slovenske notranje zadeve med lanskim obiskom. Stranke z mnenji niso presenečale. Je pa poslanka Tamara Vonta v imeni Svobode vlagateljici SDS zaradi predloga očitala zlorabo državnega zbora.

Na današnjem urniku poslancev je izredna seja državnega zbora, ki naj bi trajala do poznih večernih ur, oziroma se bo po potrebi nadaljevala jutri.

Po jutranjem zapletu s sklepčnostjo poslancev se je seja nadaljevala skladno z dnevnim redom. V dopoldanskem delu seje so poslanci med drugim razpravljali tudi o priporočilih vladi za ohranitev suverenosti, ki so jih vložili v SDS glede domnevnega vmešavanja evropske komisarke Vere Jourove v slovenske notranje zadeve med lanskim obiskom.

SDS predlaga, naj vlada od Evropske komisije zahteva celovito transparentnost glede vsebine pogovorov Jourove s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom, vključno z interno komunikacijo njenega kabineta.

Ker se je obisk zgodil deset dni po odločitvi ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTV), si v SDS njen obisk razlagajo kot nedopusten politični pritisk na ustavno sodišče.

Zato bi vlada morala uradno nasloviti pritožbo na Evropsko komisijo zaradi vmešavanja v notranje zadeve Slovenije, so prepričani v SDS. Če odziv Evropske komisije ne bi bil zadovoljiv, naj bi vlada razmislila o uporabi pravnih sredstev. Vlada bi prav tako morala Accetta pozvati, naj zaradi vseh navedenih okoliščin razmisli o odstopu.

Priporočila so že zavrnili pri vladi, prav tako so jih z osmimi glasovi proti štirim zavrnili v odboru državnega zbora za notranje zadeve, s čimer je predlog končal zakonodajno pot. Tudi v Bruslju so očitke SDS zavrnili in med drugim poudarili, da se je komisarka v preteklosti že srečala s številnimi predsedniki ustavnih sodišč, z Accettom pa se tudi ni pogovarjala o noveli zakona o RTV.

Svoboda je SDS očitala zlorabo državnega zbora

Nestrinjanje s predlogi je izrazila tudi Tamara Vonta v imenu poslanske skupine Svoboda, ki je ob tem največji opozicijski stranki očitala, da zlorablja DZ za predčasno kampanjo za evropske volitve 9. junija. Po njenem prepričanju ni naključje, da je predlagatelj Breznik tudi kandidat SDS na teh volitvah.

“Kljub temu da zakon o volilni in referendumski kampanji v drugem členu precej natančno določa, da se volilna kampanja lahko začne 30 dni pred dnevom glasovanja, je, kot lahko vidimo, že v polnem zagonu,” je dejala.

Poslanec SDS Franc Breznik je očitke zavrnil. S strankarskim kolegom Brankom Grimsom sta v poslanski razpravi ponovila očitke, da obisk Jourove ni bil nič drugega kot grob političen poseg v suverenost Slovenije in da je Jourova presegla svoja pooblastila.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je v imenu svoje poslanske skupine povedala, da so v stranki podprli predloge, saj se jim zdi pomembno, da se razjasnijo vse okoliščine obiska.

V imenu poslanske skupine SD je Predrag Bakovič izrekel nasprotovanje predlogom, pri tem pa izpostavil, da gre pri razmerju do priporočil vladi za učinke, ki niso v pristojnosti teh organov, ter učinke, ki ne upoštevajo načela delitve oblasti.

Urška Klakočar Zupančič.
Urška Klakočar Zupančič. (Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO)

Težave pri potrjevanju dnevnega reda: “Ali je kdo duh?”

Ob začetku izredne seje je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič poslance na kratko seznanila z dnevnim redom in jih spomnila, da so bili z njim seznanjeni včeraj ob sklicu seje. Predlogov za širitev dnevnega reda ni prejela, zato je poslance prosila, naj ga z glasovanjem potrdijo.

A poslanci niso bili sklepčni. Navzočnost je označilo 43 poslancev. Klakočar Zupančič je zato glasovanje takoj ponovila, a državni zbor tudi tokrat ni bil sklepčen. “Nismo sklepčni, čeprav nas je v dvorani kar nekaj,” je drugo nesklepčnost komentirala predsednica državnega zbora.

Odredila je, da bodo glasovanje še enkrat ponovili čez deset minut. A tudi tretje glasovanje o dnevnem redu ni prineslo novih rezultatov. Državni zbor je bil znova nesklepčen, saj je navzočnost označilo 44 poslancev. Torej eden premalo. “Zdaj me pa zanima, ali je kdo tukaj duh. Ker jaz vas vidim kar nekaj,” je komentirala Klakočar Zupančič in cinično pripomnila, da s tem državljankam in državljanom dajejo “lep zgled”.

Seja se je nadaljevala ob 10. uri, ko je glasovanje o dnevnem redu le uspelo, navzočih je bilo 63 poslancev, 62 jih je dnevni red potrdilo. “V dvorani nas je dovolj, kar vidim sama z lastnimi očmi,” je že pred glasovanjem pripomnila Klakočar Zupančič.

Do tokratne nesklepčnosti pri glasovanju o dnevnem redu so bili na družbenih omrežjih ostri tudi trije poslanci SDS Dejan Kaloh, Andrej Hoivik in Jelka Godec.

Kaj je na današnjem dnevnem redu?

Sejo so poslanci začeli s predlogom priporočil vladi za transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti Slovenije, ki jih je v parlamentarni postopek vložila SDS. Nadaljevali pa s predlogom odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje 2025-2027.

Sledila bo določitev datuma treh posvetovalnih referendumov o obravnavi ureditve pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ ter o gojenju, predelovanju in posedovanju konoplje v medicinske namene ter za omejeno osebno rabo.

Poleg omenjenih bodo poslanci obravnavali še predloge za razpis posvetovalnih referendumov o nastanitvah migrantov, o zaupanju v vlado in o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge. Vse tri je v parlamentarno proceduro vložila opozicijska SDS.

Na dnevni red seje sta po skrajšanem postopku uvrščena še predlog zakona o dopolnitvi zakona o lokalni samoupravi ter predlog zakona o spremembah zakona o referendumu in o ljudski iniciativi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje